L3 na MX104 czy na VirtualChassis EX4600

JunOS / Juniper / Netscreen

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
debianek
wannabe
wannabe
Posty: 210
Rejestracja: 19 lip 2007, 16:46

L3 na MX104 czy na VirtualChassis EX4600

#1

#1 Post autor: debianek » 27 lut 2017, 13:06

Witam,

sieć oparta jest na trzech głownych węzłach, w każdym po 2xEX4600.
Spięte jest to wszystko za pomocą VirtualChassis, pomiędzy węzłami są po dwa linki 10Gb/s, w węzłach spięte jest to kablami QSFP 40G

W dwóch węzłach, gdzie mam styk z ISP (zwykły default gateway na ISP) stoją dodatkowo jeszcze MX104.
Dodatkowo są jeszcze osobne firewalle na styku ze światem.

Obecnie interfejsy L3 są zlokalizowane jeszcze na 2xCat6500-sup720, ale planowane jest wycofanie tych 6500.


Teraz mam do Was pytanie, gdzie lepiej przenieść bramki L3 z Cat6500, na VC EX4600 czy na MX104?

Na 6500 jest kilka VRFów, OSPF i w sumie nic więcej, 6500 służył głownie jako pudło na moduły serwisowe typu WISM1/2, ACE, FWSM, ASA-SM.
Three steps to disaster recovery planning:
1. Disaster,
2. Recovery,
3. Plan
:)

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 284
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: L3 na MX104 czy na VirtualChassis EX4600

#2

#2 Post autor: toczyskik » 27 lut 2017, 16:42

Ja bym przeniósł na MXa jest to router to L3 do niego pasuje :) EXy to switche niby L3, ale to jednak switch.
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

Awatar użytkownika
japek
wannabe
wannabe
Posty: 53
Rejestracja: 02 sie 2009, 20:34

Re: L3 na MX104 czy na VirtualChassis EX4600

#3

#3 Post autor: japek » 27 lut 2017, 17:29

Nie wspomniałeś czy te MX też masz 2 połączone w VC. Generalnie lepiej L3 dla poszczególnych vlan zrobić na EX4600 - masz po 2 więc masz jaką redundancję, nie zapychasz linku do routera, cały ruch wewnętrzny masz "przerzucony" już na switch. Na MX zrób tylko styk z internetem.

debianek
wannabe
wannabe
Posty: 210
Rejestracja: 19 lip 2007, 16:46

Re: L3 na MX104 czy na VirtualChassis EX4600

#4

#4 Post autor: debianek » 27 lut 2017, 19:13

japek pisze:Nie wspomniałeś czy te MX też masz 2 połączone w VC. Generalnie lepiej L3 dla poszczególnych vlan zrobić na EX4600 - masz po 2 więc masz jaką redundancję, nie zapychasz linku do routera, cały ruch wewnętrzny masz "przerzucony" już na switch. Na MX zrób tylko styk z internetem.
Z tego co wiem to MX104 nie da właśnie się połączyć w VC, więc tutaj dla redundancji interfejsów L3 używałbym VRRP.
Three steps to disaster recovery planning:
1. Disaster,
2. Recovery,
3. Plan
:)

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 278
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: L3 na MX104 czy na VirtualChassis EX4600

#5

#5 Post autor: scoon » 02 mar 2017, 20:34

Do L3 najlepiej byłoby użyć jednak MXów. Dodatkowo mógłbyś użyć na MX MC-LAG. Wszystkie tematy z L2 zostawić na EXach.
Pytanie też jaki soft masz na przełącznikach i routerach?

ODPOWIEDZ