Komercyjny NMS

Swobodne rozmowy na nie-sieciowe tematy

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
PatrykW
wannabe
wannabe
Posty: 1709
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Komercyjny NMS

#1

#1 Post autor: PatrykW »

Witajcie.
Co polecacie do monitoringu sieci z tych bardziej komercyjnych rozwiązań.

Fajnie aby zostało zawarte:
- CDP
- Monitoring ESXów
- DNS
- SNMP
- Kondycja maszyn opartych na Windows oraz Linux
- rysowanie wykresów obciążenia sieci/ poszczególnych int
- Rysowanie topologi sieci
- Dostęp przez www (80 lub 443)

Pozdrawiam
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

dorvin
CCIE
CCIE
Posty: 1688
Rejestracja: 21 sty 2008, 13:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#2

#2 Post autor: dorvin »

Mam dobre doświadczenia z HP Software. Do monitoringu sieci służy Network Node Manager, do serwerów Operations, do stacji roboczych Radia. Ten pierwszy może również w podstawowym zakresie monitorować komputery.

Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1450
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#3

#3 Post autor: weis »

dorvin pisze:Mam dobre doświadczenia z HP Software. Do monitoringu sieci służy Network Node Manager, do serwerów Operations, do stacji roboczych Radia. Ten pierwszy może również w podstawowym zakresie monitorować komputery.
Tylko NNM to spora "krowa" i oprócz duuużego kosztu ma spore wymagania sprzętowe.
Ostatnio oglądałem coś co nazywa się Eye of the storm. Pierwszy sot który mi się naprawdeł spodobał i posiadał 90% funkcjonalności której potrzebowałem. Co prawda oglądałem go bardziej pod względem sieci ale sądzę że i do serwerów się nada spokojnie.
Fire, aim, ready!

dorvin
CCIE
CCIE
Posty: 1688
Rejestracja: 21 sty 2008, 13:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#4

#4 Post autor: dorvin »

weis pisze:Tylko NNM to spora "krowa" i oprócz duuużego kosztu ma spore wymagania sprzętowe.
A widziałeś Ty wymagania sprzętowe NNM i porównywałeś chociażby z CW?

grzes1981
CCIE
CCIE
Posty: 23
Rejestracja: 16 lut 2007, 23:32

Re: Komercyjny NMS

#5

#5 Post autor: grzes1981 »

Sprawdź produkty Solarwinds
Solarwinds
- tańsze niż konkurencja
- spelnia wszystkie wymagania, ktore napisales
- Kondycja maszyn opartych na Windows oraz Linux
nie wiem co przez to rozumiesz, ale sprawdza CPU/Memory i zajetosc volumenow
- za darmo mozesz sciagnac i przetestowac pelna wersje na 30 dni
- bardzo latwo skonifgurowac,

wersja demo na stronie Solar demo

bolekis
wannabe
wannabe
Posty: 128
Rejestracja: 29 lut 2008, 17:10
Lokalizacja: Wrocław, PL

#6

#6 Post autor: bolekis »

Sprawdź jeszcze Manageengine.

Awatar użytkownika
PatrykW
wannabe
wannabe
Posty: 1709
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Komercyjny NMS

#7

#7 Post autor: PatrykW »

grzes1981 pisze:Sprawdź produkty Solarwinds
Solarwinds
- tańsze niż konkurencja
- spelnia wszystkie wymagania, ktore napisales
- Kondycja maszyn opartych na Windows oraz Linux
nie wiem co przez to rozumiesz, ale sprawdza CPU/Memory i zajetosc volumenow
- za darmo mozesz sciagnac i przetestowac pelna wersje na 30 dni
- bardzo latwo skonifgurowac,

wersja demo na stronie Solar demo
Właśnie tak jak napisałeś. Ram, dysk, cpu itd itp
bolekis pisze:Sprawdź jeszcze Manageengine.
Dziękuję.

Zabieram się za testy :)
Oraz dalej monitoruje temat :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1450
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#8

#8 Post autor: weis »

dorvin pisze:
weis pisze:Tylko NNM to spora "krowa" i oprócz duuużego kosztu ma spore wymagania sprzętowe.
A widziałeś Ty wymagania sprzętowe NNM i porównywałeś chociażby z CW?
Nie widziałem datasheet od nnm'a ale widziałem jedno duże jego wdrożenie i na czym ono chodziło i nie był to bynajmniej serwerek 1U ;) Może coś się zmieniło od jakiegoś czasu i teraz wymagania i koszty są znacznie mniejsze.
Fire, aim, ready!

dorvin
CCIE
CCIE
Posty: 1688
Rejestracja: 21 sty 2008, 13:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#9

#9 Post autor: dorvin »

weis pisze:
dorvin pisze:
weis pisze:Tylko NNM to spora "krowa" i oprócz duuużego kosztu ma spore wymagania sprzętowe.
A widziałeś Ty wymagania sprzętowe NNM i porównywałeś chociażby z CW?
Nie widziałem datasheet od nnm'a ale widziałem jedno duże jego wdrożenie i na czym ono chodziło i nie był to bynajmniej serwerek 1U ;) Może coś się zmieniło od jakiegoś czasu i teraz wymagania i koszty są znacznie mniejsze.
Wymagania się nigdy nie zmniejszają. :) Są 2 możliwości, dlaczego była mocna maszyna - dużo urządzeń w sieci, dużo alarmów/sek itp (ale to musiałoby być rzeczywiście dużo, bo poza wstępnym wykrywaniem NNM się raczej nudzi). Druga opcja - integrator policzył za tę maszynę marżę. :)

Awatar użytkownika
drozdov
CCIE
CCIE
Posty: 511
Rejestracja: 13 sie 2005, 23:34
Lokalizacja: Zurych

#10

#10 Post autor: drozdov »

Do obejrzenia jeszcze
Whats Up Gold
Zdobywanie certów jest jak zbieranie pokemonów: Wszystkie są fajne ale każdy chce mieć Pikachu :)

Awatar użytkownika
PatrykW
wannabe
wannabe
Posty: 1709
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#11

#11 Post autor: PatrykW »

drozdov pisze:Do obejrzenia jeszcze
Whats Up Gold
Czy miales styk z nizszymi wersjami ?

Standard Edition
Premium Edition
Distributed Edition
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

ODPOWIEDZ