UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

Swobodne rozmowy na nie-sieciowe tematy

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
0rzech
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 05 paź 2016, 10:59
Lokalizacja: Slask

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#121

#121 Post autor: 0rzech » 12 lis 2016, 17:20

Czy ktoś mieszka na Śląsku i ostatnimi czasy ma problemy z UPC ?
Posiadam łącze 180/20. Kilka różnych testerów od wielu dni wykazuje upload z pełną prędkością łącza natomiast download wieczorami spada do żenujących poziomów 5-15Mbps. W tym samym momencie tester UPC do lokalnego serwera (wnioskuję po IP) wykazuje te 180Mbps co by oznaczało, że nie mam problemu z routerami w domu i generalnie z linią lokalną.

Czy UPC cierpi ostatnio na jakieś wąskie gardło na uplinku "w stronę świata" ?

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 296
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#122

#122 Post autor: toczyskik » 13 lis 2016, 10:59

0rzech pisze:Czy ktoś mieszka na Śląsku i ostatnimi czasy ma problemy z UPC ?
Posiadam łącze 180/20. Kilka różnych testerów od wielu dni wykazuje upload z pełną prędkością łącza natomiast download wieczorami spada do żenujących poziomów 5-15Mbps. W tym samym momencie tester UPC do lokalnego serwera (wnioskuję po IP) wykazuje te 180Mbps co by oznaczało, że nie mam problemu z routerami w domu i generalnie z linią lokalną.

Czy UPC cierpi ostatnio na jakieś wąskie gardło na uplinku "w stronę świata" ?
Nie sądzę, żeby było wąskie gardło. UPC Polska wychodzi na "świat" via sieć AORTA, która należy do Liberty Global. Aktualnie UPC jest podłączone Nx100G, które ma jeszcze dużo zapasu. Możliwe, że któryś PNI się wysyca, ale tego jest mnóstwo w całej Aorcie. Do wszystkich zasobów masz problem z przepływnością? Pość MTRa jak masz słabe transfery to może będzie widać na którym hopie się jakieś starty pojawiają.
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

0rzech
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 05 paź 2016, 10:59
Lokalizacja: Slask

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#123

#123 Post autor: 0rzech » 14 lis 2016, 22:13

Nie podejrzewam UPC o jakąś potężną oversubskrypcje na wyjściu z własnej sieci dalej :) ale fakt, że chyba tak to ująłem w poście.
Celowo wspomniałem o Śląsku mając na myśli jakieś lokalne uplinki.

Co do MTR masz racje, sprawdzę, tyle, że muszę też trafić w dobry moment. Te problemy są incydentalne, trwa 1-2h i puszcza. Głównie chyba wieczory, ale nie tylko.
Być może jakiś router 1-2 hopy ode mnie przymiera.

Awatar użytkownika
borsuk
wannabe
wannabe
Posty: 90
Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#124

#124 Post autor: borsuk » 14 gru 2016, 18:19

Cześć,

Wygląda na to, że dzisiaj UPC podniosło soft na moim Ubee i teraz jedyny adres publiczny jaki mam to IPv6 (DS-Lite). Tym samym straciłem możliwość korzystania z remote VPN :/
Widzę, że od strony LAN mam prefiks /64, ale chciałbym go sobie podzielić i część przeroutować za SRXa, który jest bezpośrednio wpięty do tego Ubee (dopiero za SRXem mam LAN).
Czy jest jakakolwiek szansa, żeby to zrobić?
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice

marcinpsk
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 14 mar 2008, 20:22

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#125

#125 Post autor: marcinpsk » 15 gru 2016, 18:34

borsuk pisze: Widzę, że od strony LAN mam prefiks /64, ale chciałbym go sobie podzielić i część przeroutować za SRXa, który jest bezpośrednio wpięty do tego Ubee (dopiero za SRXem mam LAN).
Czy jest jakakolwiek szansa, żeby to zrobić?
powinienes dostac tez /57 o ile dobrze pamietam, przez dhcpv6-pd. (nie wiem czy trzeba cos zmienic na ubee czy nie)

http://ogre-inn.blogspot.it/2015/06/zig ... nning.html

powinno byc podobnie jak w ziggo.

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 296
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#126

#126 Post autor: toczyskik » 16 gru 2016, 09:25

borsuk pisze:Cześć,

Wygląda na to, że dzisiaj UPC podniosło soft na moim Ubee i teraz jedyny adres publiczny jaki mam to IPv6 (DS-Lite). Tym samym straciłem możliwość korzystania z remote VPN :/
Widzę, że od strony LAN mam prefiks /64, ale chciałbym go sobie podzielić i część przeroutować za SRXa, który jest bezpośrednio wpięty do tego Ubee (dopiero za SRXem mam LAN).
Czy jest jakakolwiek szansa, żeby to zrobić?
Nie ma takiej opcji. Dostajesz /64 i tyle. Ogólne IPv6 w UPC PL jest zjebane konstrukcyjnie, dla mnie osobiście nie używalne. Dla paru moich znajomych też. Dzwoń na infolinie, że nie chcesz IPv6 tylko v4. Ostrzegam, że będzie to raczej droga przez mękę.
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

Awatar użytkownika
borsuk
wannabe
wannabe
Posty: 90
Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#127

#127 Post autor: borsuk » 16 gru 2016, 09:34

Dzięki. Niestety masz rację :/ Już drugi raz dzwoniłem na infolinię i nie umiem się doczekać przywrócenia IPv4 :/
A czy ktoś ma doświadczenia z innymi operatorami?
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice

tasiorus
Server Admin
Posty: 150
Rejestracja: 19 sie 2013, 14:44

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#128

#128 Post autor: tasiorus » 16 gru 2016, 10:06

Nie testowalem tego nigdy, ale proxy-ndp powinno pomoc

Awatar użytkownika
borsuk
wannabe
wannabe
Posty: 90
Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#129

#129 Post autor: borsuk » 16 gru 2016, 18:52

Dzięki za sugestię, sprawdzałem już, ale wygląda na to, że SRX tego nie wspiera. Kolejny dzień, mieli przywrócić i nie przywrócili.
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice

tasiorus
Server Admin
Posty: 150
Rejestracja: 19 sie 2013, 14:44

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#130

#130 Post autor: tasiorus » 18 gru 2016, 13:06

Nie sprecyzowales jakiego masz SRXa, ale Juniper twierdzi ze dziala: https://kb.juniper.net/InfoCenter/index ... ctp=search

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#131

#131 Post autor: Sofcik » 27 lip 2017, 15:19

Odgrzebię temat po zabawnej rozmowie z konsultantem UPC :) ( to chyba do Hyde Parku i "Uśmiechnij się" się nadaje)
Dzwoniłem z pytaniem czy mogę poprosić o zmianę zewnętrznego adresu IP (tak, wiem, wszyscy narzekają, że im się sam zmienia a ja chciałem o zmianę poprosić bo mam problem z dostępem do jednej z sieci). I co uslyszałem?
1. Nie ma takiej możliwości bo administrator nie może manualnie w systemie zmienić przypisania MAC do IP
2. System sam (!) decyduje kiedy wygasa dzierżawa (ok - DHCP) i może się to zmienić po tygodniu, miesiącu albo po kilku latach :)
3. I teraz najlepsze: jeśli zmienię umowę (nawet zachowując swój modemo-router) to magicznie pojawia się możliwość zmiany adresu IP na inny :)

Cuda, cuda w UPC :)

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 296
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

#132

#132 Post autor: toczyskik » 27 lip 2017, 18:50

Sofcik pisze:Odgrzebię temat po zabawnej rozmowie z konsultantem UPC :) ( to chyba do Hyde Parku i "Uśmiechnij się" się nadaje)
Dzwoniłem z pytaniem czy mogę poprosić o zmianę zewnętrznego adresu IP (tak, wiem, wszyscy narzekają, że im się sam zmienia a ja chciałem o zmianę poprosić bo mam problem z dostępem do jednej z sieci). I co uslyszałem?
1. Nie ma takiej możliwości bo administrator nie może manualnie w systemie zmienić przypisania MAC do IP
2. System sam (!) decyduje kiedy wygasa dzierżawa (ok - DHCP) i może się to zmienić po tygodniu, miesiącu albo po kilku latach :)
3. I teraz najlepsze: jeśli zmienię umowę (nawet zachowując swój modemo-router) to magicznie pojawia się możliwość zmiany adresu IP na inny :)

Cuda, cuda w UPC :)
Dzieje się tak ponieważ generowane jest nowe konto w systemie od provisioningu i na jego podstawie jest przydzielany adres IP. UPC PL jako chyba jedyni mają tak mocno zautomatyzowaną sieć HFC w grupie LGI i zwykły konsultant za wiele możliwości zmian nie ma. System co mają pozwala na odczyt parametrów modemu, restart i nie pamiętam co tam jeszcze. Admin na urządzeniu może to zrobić, ale do niego nikt Cię nie połączy.
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

ODPOWIEDZ