UPC - który z kolegów tam pracuje ????????

Swobodne rozmowy na nie-sieciowe tematy

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
bart
wannabe
wannabe
Posty: 383
Rejestracja: 09 maja 2005, 10:33
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

#106

#106 Post autor: bart » 23 mar 2015, 21:57

Pierwszy lepszy link odnośnie tego Ubee:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2905281.html

także nie wygląda to za dobrze. Ja właśnie dzisiaj byłem u kolegi, który też ma Ubee ale jako router. Jednak czy na na kablu czy WiFi to trochę na niego psioczy i sam widziałem jak YT się po prostu przycinał i to na wielu różnych filmach a ma łącze 60mpbs i jeden komputer w domu oraz telewizor po WiFi.

mmoryto
wannabe
wannabe
Posty: 190
Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28

#107

#107 Post autor: mmoryto » 09 sie 2015, 08:40

Czy któryś z kolegów miał w ostatnim czasie styczność z UPC? Nie wiem czy coś się pozmieniało od czasu ostatnich postów.

Rodzicom skończyła się umowa i chcę im trochę pozmieniać usługi, które mają.

O co pytać UPC? Zależy mi na modemie. Ewentualnie router z trybem bridge. Przy ostatniej zmianie usług instalator zabierał się do podmianki modemu ale poprosiłem go o zostawienie i ktualnie mają starego WebStar'a. Przy wyższej prędkości będzie zapewne konieczność wymiany. Jaka jest szansa na EPC3212 zamawiając przez internet/infolinię? Może inny model?

Dzięki z góry za wszelkie informacje.

Awatar użytkownika
flex
member
member
Posty: 17
Rejestracja: 27 lut 2010, 16:10

#108

#108 Post autor: flex » 10 sie 2015, 23:51

Na modem epc3212 albo 3208 podobno nie ma szans. Obecnie oba są na liście urządzeń, których nie trzeba zwracać http://obsluga-klienta.upc.pl/app/answe ... rz%C4%99tu . Byłem w BOKu i jedyne na co można liczyć to ubee...

Może jest tutaj osoba, której ostatnio udało się pozyskać zwykły modem?

Awatar użytkownika
Deidara
wannabe
wannabe
Posty: 589
Rejestracja: 28 lut 2007, 10:32

#109

#109 Post autor: Deidara » 11 sie 2015, 08:33

Wszystko się da. Kwestia jest tylko jakie masz argumenty. Jak dobrze negocjujesz to można wszystko ;). Ja akurat mam u tego operatora sporo usług i udało mi się przekonać drugą stronę że na tym mogą tylko zyskać. Dogadaliśmy się i tyle.
A z perspektywy ponad roku odkąd mam u nich internet uważam że wieszanie na nich jakichkolwiek psów jest nie na miejscu. To jeden z lepszych operatorów na rynku.
Trwałość ortogonalna to taka trwałość która jest ortogonalna do konstruktorów typu.
Know Your Options !!
Keep It Simple ?? :shock:

Awatar użytkownika
grze
wannabe
wannabe
Posty: 419
Rejestracja: 09 cze 2008, 23:15
Lokalizacja: Warsaw

#110

#110 Post autor: grze » 11 sie 2015, 09:10

Mi ostatnio wymienili modem na Ubee który obsługuje tryb bridge. Nie upierałem się przy modemach Cisco. Jeśli chodzi o jakość usługi/obsługi to też zdecydowanie polecam.
It doesn't matter how many certs you've got... it's really all about the pure knowledge behind them...

mmoryto
wannabe
wannabe
Posty: 190
Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28

#111

#111 Post autor: mmoryto » 25 sie 2015, 11:36

Dzwoniłem do UPC w ubiegłym tygodniu i załatwiłem sprawę. Pani w dziale rezygnacji była pomocna i zaproponowała dobry pakiet w dużo niższej cenie. Poprosiłem o przekazanie prośby o modem i dzisiaj instalator przyszedł z modemem Cisco.

Dzięki za wszelkie komentarze.

Cezaryy
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 11 sie 2015, 12:54

#112

#112 Post autor: Cezaryy » 09 wrz 2015, 11:32

Ja z UPC nie mam dobrych doświadczeń jeżeli chodzi o internet.

Kalvertis
fresh
fresh
Posty: 6
Rejestracja: 26 sie 2015, 11:51

#113

#113 Post autor: Kalvertis » 16 lis 2015, 10:22

U mnie w mieście wprowadzili UPC i zastanwawiam sie nad przejsciem do nich , chodzi mi o internet, ofertę mają dobra , co myslicie? Jakie macie doświadczenia z tą firmą?

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 284
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

#114

#114 Post autor: toczyskik » 11 mar 2016, 15:48

Ja ostatnio zasilałem szeregi UPC, ale modemami i siecią kablową się nie zajmuje. Od kolegów mam taką informację.

Cisco jest przezroczyste.
Ubee da się przestawić w tryb bridge.
Z Techniclorami jest trochę gorzej.

Na 3 modele dwa wspierają bridga. Tu wgrywany jest ten sam firmware do wszystkich bez opcji bridge. Teraz ma wyjść osobny firmware do modemu co tego nie wspiera, a na pozostałych zostanie uruchomiona opcja bridga. To powinno zaspokoić wybrednych klientów :).
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1446
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#115

#115 Post autor: weis » 11 mar 2016, 20:05

Mój modem Cisco zmarł dwa dni temu i musiałem go wymienić. Od technika dostałem infomrację że mają zakaz montowania modemów Cisco. Wziąłem Ubee. Po przestawieniu w tryb transparenty(nie wymaga ingerencji ze strony UPC) działa ok. Jedyny mankament to większe wymiary oraz to że niepotrzebnie sieje wifi UPC. Poza tym jest ok.
Fire, aim, ready!

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3425
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

#116

#116 Post autor: Kyniu » 11 mar 2016, 20:13

weis pisze:Od technika dostałem infomrację że mają zakaz montowania modemów Cisco.
Może od razu niech jakiś geniusz zakaże obsługiwania klientów bo to przecież samo zło. Klient ma wymagania. Klient się awanturuje. I tak dalej. Prościej będzie prowadzić firmę jak się zrezygnuje z klientów.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 333
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

#117

#117 Post autor: konradrz » 12 mar 2016, 10:33

weis pisze:Mój modem Cisco zmarł dwa dni temu i musiałem go wymienić.
Chcesz mój?
2-3 tygodnie temu mi wymienili na Ubee, a nie chcą tego Cisco z powrotem.
(starszy model, bodaj 3010, DOCSIS 3, ale bez wifi)

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 284
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

#118

#118 Post autor: toczyskik » 12 mar 2016, 16:57

Kyniu pisze:
weis pisze:Od technika dostałem infomrację że mają zakaz montowania modemów Cisco.
Może od razu niech jakiś geniusz zakaże obsługiwania klientów bo to przecież samo zło. Klient ma wymagania. Klient się awanturuje. I tak dalej. Prościej będzie prowadzić firmę jak się zrezygnuje z klientów.
Może nie zakaz, ale modemów Cisco za bardzo nie ma. Główne to Technicolor, Ubee oraz Horizon TV.

Należy pamiętać, że UPC to jest korporacja co zatrudnia 37 tys. osób na świecie. W PL ma 2,5mln klientów i ciągle ich przybywa, a tych co chcą mieć modem Cisco to jest promil i średnio jest się co nimi przejmować. Teraz sieci są tworzone przez handlowców, a nie sieciowców i przez to liczy się zysk.
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

jachas
newbie
newbie
Posty: 1
Rejestracja: 22 kwie 2016, 00:14

#119

#119 Post autor: jachas » 22 kwie 2016, 00:22

Cześć, proszę mi wybaczyć , jeżeli poziomem pytania odbiegam od przyjętego na tym forum ale sam jestem laikiem i czytając poprzednie posty w temacie uznałem, że mam do czynienia ze specjalistami, którzy będą potrafili rozwiązać mój problem. Mam dekoder Horizon i chciałbym za wszelką cenę mieć możliwość zmiany mojego publicznego IP w dowolnej chwili. Czy jest to możliwe i jak mogę tego dokonać? Jeżeli konieczna do tego jest wymiana na modem, to na jaki najlepiej i jak później powinienem go skonfigurować, aby zmiana IP była możliwa?

horac
wannabe
wannabe
Posty: 72
Rejestracja: 18 kwie 2016, 21:04
Lokalizacja: CCIE

#120

#120 Post autor: horac » 22 kwie 2016, 09:37

jachas pisze:Cześć, proszę mi wybaczyć , jeżeli poziomem pytania odbiegam od przyjętego na tym forum ale sam jestem laikiem i czytając poprzednie posty w temacie uznałem, że mam do czynienia ze specjalistami, którzy będą potrafili rozwiązać mój problem. Mam dekoder Horizon i chciałbym za wszelką cenę mieć możliwość zmiany mojego publicznego IP w dowolnej chwili. Czy jest to możliwe i jak mogę tego dokonać? Jeżeli konieczna do tego jest wymiana na modem, to na jaki najlepiej i jak później powinienem go skonfigurować, aby zmiana IP była możliwa?
Upc nie nadaje stalego adresu IP domyslnie, natomiast ma dlugie dzierzawy z DHCPa. Raczej na to nie wplyniesz chyba ze bedziesz im rozne MAC zapodawal, tylko ze oni pewnie maja autoryzacje po twoim prawdziwym MAC. Jak chcesz miec rozne IP to sobie zainwestuj 30 zl miesiecznie w TorGuarda ;]

ODPOWIEDZ