Używane CISCO a IOS

Swobodne rozmowy na nie-sieciowe tematy

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
2821
wannabe
wannabe
Posty: 57
Rejestracja: 19 gru 2010, 13:10

Używane CISCO a IOS

#1

#1 Post autor: 2821 » 01 lip 2019, 19:56

Witajcie, troche czasu minęło odkąd skończyłem CCNA itd. Muszę wrócić do CISCO. Planuję zakup 1921 np taki https://allegro.pl/oferta/router-cisco- ... 8078157648 pytanko co z IOS ? mam już jeden działający identyczny version 15.0. czy ta sama konfiguracja będzie mi działała na tym sprzecie co planuję kupić ?
właściwoe doradzcie mi proszę 2821 czy 1921 ? jak jest różnica ?

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1479
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: Używane CISCO a IOS

#2

#2 Post autor: drake » 02 lip 2019, 08:56

Hej,
jesli tylko do nauki, do lepiej zainwestowac w dobry serwer esxi, na ktorym bedziesz mogl zwirtualizowac CSR1K i inne rzeczy ;)

Pozdruffka! ;)
Never stop exploring :)

https://iverion.de

2821
wannabe
wannabe
Posty: 57
Rejestracja: 19 gru 2010, 13:10

Re: Używane CISCO a IOS

#3

#3 Post autor: 2821 » 03 lip 2019, 05:50

nie chodzi o naukę. mam niemałą sieć niestety nie mojej konfiguracji ale daję radę . chcę kupić router aby postawić na nowym łączu niezależnie drugą sieć tylko zastanawiam się czy jak kupię takie z allegro 1921 czy nie bedzie problemu z IOS albo licencją ? no i cz yna taką niewielką sieć do 50 klientów 2821 czy 1921 ? 2821 są dużo tańsze dlatego nie ogarniam troche różnic itd....

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1479
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: Używane CISCO a IOS

#4

#4 Post autor: drake » 03 lip 2019, 07:44

Hej,
wyglada to na srodowisko produkcyjne, wiec nie kupuj takich rzeczy na allegro - bedziesz mial problem z IOS i licencjonowaniem. Od tego sa partnerzy Cisco. Dzis z tych dwoch to tylko 1921, bo 2821 jest stara platforma z przestarzalym HW.

Pozdruffka! ;)
Never stop exploring :)

https://iverion.de

2821
wannabe
wannabe
Posty: 57
Rejestracja: 19 gru 2010, 13:10

Re: Używane CISCO a IOS

#5

#5 Post autor: 2821 » 03 lip 2019, 19:31

drake pisze:
03 lip 2019, 07:44
Hej,
wyglada to na srodowisko produkcyjne, wiec nie kupuj takich rzeczy na allegro - bedziesz mial problem z IOS i licencjonowaniem. Od tego sa partnerzy Cisco. Dzis z tych dwoch to tylko 1921, bo 2821 jest stara platforma z przestarzalym HW.

Pozdruffka! ;)
czym mogą się objawiać problemy z IOS i licencją ? w końcu sprzedawane jest wszystko w komplecie.

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4885
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

Re: Używane CISCO a IOS

#6

#6 Post autor: peper » 03 lip 2019, 19:33

2821 pisze:
03 lip 2019, 19:31
drake pisze:
03 lip 2019, 07:44
Hej,
wyglada to na srodowisko produkcyjne, wiec nie kupuj takich rzeczy na allegro - bedziesz mial problem z IOS i licencjonowaniem. Od tego sa partnerzy Cisco. Dzis z tych dwoch to tylko 1921, bo 2821 jest stara platforma z przestarzalym HW.

Pozdruffka! ;)
czym mogą się objawiać problemy z IOS i licencją ? w końcu sprzedawane jest wszystko w komplecie.
Z tym, że licencja nie jest transferowalna upraszczając nieco
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

2821
wannabe
wannabe
Posty: 57
Rejestracja: 19 gru 2010, 13:10

Re: Używane CISCO a IOS

#7

#7 Post autor: 2821 » 03 lip 2019, 20:02

ok ale sprzęt działa dobrze w 100%? tak naprawde nie posiadam licencji na uzytkowanie IOS ? zakładam że Prewencyjna Inspekcja Softwaru nie wparuje do roboty i nie bedzie pytała co tam jest na tym routerze ? czy sie mylę ? no i kolejne pytanie: gdzie kupię licencję jeżeli już mam być legalny?

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 353
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: Używane CISCO a IOS

#8

#8 Post autor: konradrz » 03 lip 2019, 21:07

Słuchaj, jeśli robisz tzw "trzepaka" to pomyśl o jakimś mini Linuksie itd (i tu soft, Bird, OpenBGP, co tam). To naprawdę działa (do pewnej skali), a jest totalnie legalne - bo podejrzewam że koszt będzie podobny.
Hardware ma przewagę "kupuję, działa, mam w dupie, mam support" - no właśnie, ale support przychodzi z licencją, której miał nie będziesz (o ile nie kupisz "legalnie", czyli nie z Allegro).

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3486
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Używane CISCO a IOS

#9

#9 Post autor: Kyniu » 03 lip 2019, 21:20

2821 pisze:
03 lip 2019, 20:02
ok ale sprzęt działa dobrze w 100%? tak naprawde nie posiadam licencji na uzytkowanie IOS ? zakładam że Prewencyjna Inspekcja Softwaru nie wparuje do roboty i nie bedzie pytała co tam jest na tym routerze ? czy sie mylę ?
I jak Ci przyjdzie zainstalować nowy IOS bo np. w starym ujawnią się jakieś bugi, to zacznie się marudzenie, kombinowanie, szukanie skąd ściągnąć lewy soft, itd.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1479
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: Używane CISCO a IOS

#10

#10 Post autor: drake » 04 lip 2019, 14:40

Hej 2821,
nauczmy sie wreszcie kupowac i uzywac oprogramowanie z licencjami, jesli jest to na potrzeby biznesu. Prowadzac biznes trzeba je wkalkulowac w koszty i juz. Nie ma co cudowac i leciec na skroty po studencku.
Badzmy powazni, jesli chcemy zeby inni traktowali nas powaznie - taka moja skromna rada.

Pozdruffka! :)
Never stop exploring :)

https://iverion.de

Awatar użytkownika
Misiekm
wannabe
wannabe
Posty: 506
Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Lokalizacja: Londyn

Re: Używane CISCO a IOS

#11

#11 Post autor: Misiekm » 08 lip 2019, 22:56

Etap 'popularyzacji' wiedzy zakonczył sie na IOS 12.4.
Dalej model licencjonowania sie zmienia, lub przesiadka na iptables + squid.

ODPOWIEDZ