Monitor 42" do OpenView

Swobodne rozmowy na nie-sieciowe tematy

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
trevize
wannabe
wannabe
Posty: 55
Rejestracja: 19 lip 2006, 13:13

Monitor 42" do OpenView

#1

#1 Post autor: trevize »

Witam wszystkich

Mam prozaiczne pytanie aczkolwiek nie do końca. Planujemy w pokoju ustawić na scianie monitor LCD 42" podłączony do HP OpenView - chodzi głównie o stały podgląd do NNMa w naszych site'ach.
Czy ma ktoś z Was doświadczenie przy wyborze odpowiedniego modelu monitora/televizora LCD - mam na mysli rozdzielczość, trwałość przy ciągłej pracy i oczywiscie możliwości/ceny.

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4937
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#2

#2 Post autor: peper »

My używamy do tego telewizorów plazmowych <mode kryptoreklama on> Samsunga </mode kryptoreklama off>. Mogę ci jutro model podać dokładny. Mają 2 wejścia RGB i jedno DVI, wyraźny obraz, są do nich dostępne też stelaże do montowania na ścianie. Podłączasz je jak normalny monitor pod kartę graficzną i śmiga.
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

Awatar użytkownika
CiscoIT
wannabe
wannabe
Posty: 306
Rejestracja: 12 kwie 2006, 20:08
Lokalizacja: Krakow

#3

#3 Post autor: CiscoIT »

Plazma powiadasz :) - koledzy maja 4x 42 Plazmy "zbindowane" i szczerze mowiac to kicha :) - grzeja w pokoju jak cholera i ciezko wytrzymac :(. Obraz moze byc ;).

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4937
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#4

#4 Post autor: peper »

My mamy na jednej scianie ale w odstępach. Grzeje to fakt, ale jak ktoś już robi centrum nadzoru itp. sprawy to musi realnie myśleć o klimatyzacji inaczej zabije nie tyle sprzęt co pracowników
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

trevize
wannabe
wannabe
Posty: 55
Rejestracja: 19 lip 2006, 13:13

#5

#5 Post autor: trevize »

Z temperaturą raczej nie będzie problemu - sufit mamy na 4,5 metrach. Powiem, że jestem nieco zaskoczony plazmą, gdyż myślałem, że jest mało trwała - podobno szybko sie wypala na stałym obrazie. Koledzy z naszego HQ zza wielkiej wody polecili nam NEC'a tyle że 9,5 kzł to chyba na dzisiejsze czasy trochę dużo za 42"

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4937
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#6

#6 Post autor: peper »

Plazma sie wypala my to rozwiazalismy poprzes przesuwanie obrazu o kilkanascie pikseli w odstepach kilkuminutowych, w pracy to nie przeszkadza a piksele nie sa caly czas zapalone na ten sam kolor
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

Awatar użytkownika
simer
wannabe
wannabe
Posty: 337
Rejestracja: 12 kwie 2005, 00:40

#7

#7 Post autor: simer »

peper pisze:Plazma sie wypala my to rozwiazalismy poprzes przesuwanie obrazu o kilkanascie pikseli w odstepach kilkuminutowych, w pracy to nie przeszkadza a piksele nie sa caly czas zapalone na ten sam kolor
nowsze modele potrafia to robic juz same....
pozdrawiam
Szymon

"It's always a long day, 86,400 won't fit into a short."

ouidad
wannabe
wannabe
Posty: 286
Rejestracja: 20 lut 2006, 11:09
Lokalizacja: Poland

#8

#8 Post autor: ouidad »

peper pisze:Plazma sie wypala my to rozwiazalismy poprzes przesuwanie obrazu o kilkanascie pikseli w odstepach kilkuminutowych, w pracy to nie przeszkadza a piksele nie sa caly czas zapalone na ten sam kolor
jak to robicie ?

Awatar użytkownika
Borek
wannabe
wannabe
Posty: 272
Rejestracja: 29 wrz 2005, 19:21
Lokalizacja: Warszawa

#9

#9 Post autor: Borek »

peper ale na naszym nowym samsungu juz widac ze sie wypala :P
nawet jak sie obraz przesuwa o te 4 pixele :/
plazma fajna sprawa tylko troche kosztuje niestety....

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4937
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#10

#10 Post autor: peper »

Tego nie unikniesz. Niemniej plazma to najlepsze rozwiazanie, LCD jest fajne, ale jak siedzisz w miare blisko i nie patrzysz pod katem. Inaczej nic nie widzisz
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

Awatar użytkownika
Borek
wannabe
wannabe
Posty: 272
Rejestracja: 29 wrz 2005, 19:21
Lokalizacja: Warszawa

#11

#11 Post autor: Borek »

co racja to racja.....
w kazdym badz razie mi sie tam te samsungi bardzo podobaja :D tylko czemu takie drogie :/
w domq by fajnie na scianie wygladalo he he ;)

Awatar użytkownika
ciku
wannabe
wannabe
Posty: 910
Rejestracja: 09 paź 2005, 21:15
Lokalizacja: Nowy Sącz/Kraków

#12

#12 Post autor: ciku »

Borek pisze:...w domq by fajnie na scianie wygladalo he he ;)
No tak ... i w dodatku 2 w 1 - w zimie bys mogl kaloryfery wylaczyc w mieszkaniu :wink:
Pamietam jak jeszcze ok 6 lat temu podziwialem w sklepie plazme tez ok 40'' za jedyne 39 999pln.
################
Nie chce Kasi ani Rity ;o)
lecz chetnie zapoznam
sie z S E C U R I T Y
################

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4937
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#13

#13 Post autor: peper »

ouidad pisze:
peper pisze:Plazma sie wypala my to rozwiazalismy poprzes przesuwanie obrazu o kilkanascie pikseli w odstepach kilkuminutowych, w pracy to nie przeszkadza a piksele nie sa caly czas zapalone na ten sam kolor
jak to robicie ?
Nasze plazmy (te nowe) maja to wbudowane sprzetowo
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3542
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#14

#14 Post autor: Kyniu »

Hej,

Ja bym polecał coś bardziej profesjonalnego i dedykowanego dla tego rodzaju zastosowań czyli monitory NEC serii "Public Displays" - symbole modeli to NEC MultiSync® LCD321, NEC MultiSync® LCD4010, NEC MultiSync® LCD4610

Pozdrawiam
Kyniu

ODPOWIEDZ