CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 12 gru 2017, 09:23

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 16 mar 2017, 20:26 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Posty: 300
Lokalizacja: Manchester/UK
Hej,
wlasnie koncze przygotowania do CCNA Sec i poniewaz strasznie spodobala mi sie tematyka mysle o przygotowania do CCNP Sec. Zastanawiam sie jak sie przygotowaliscie. 1.) Czy potrzeba jakies fizyczne urzadzenia czy praktycznie wszystko mozna przelabowac uzywajac wirtualnych maszyn?
2.) Czy wiedza na poziomie CCNA R&S i Sec wystarczy, czy lepiej zrobic wczesniej CCNP R&S
3.) Czy korzystal ktos z tych treningow od Cisco:

https://learningnetworkstore.cisco.com/ ... 1-0-020637

Do wiekszosci egzaminow nie ma OCG, sa jakies alternatywne materialy? Posiadam dostep do ine wiec moge uzyc ich video.

4.) Czy warto? Jak CCNP Sec wplywa na rozwoj kariery? Jakby nie patrzec sa to 4 egzaminy i dosc spory koszt przygotowania do nich? Wiec, CCNP Sec czy certyfikacja od innych vendorow?

Pozdrawiam,
Lukasz


Na górę
Post #2 : 16 mar 2017, 20:51 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3382
Cytuj:
4.) Czy warto?
Skoro pytasz to nie, nie warto. Nie zaczynaj, nie rób, walnij się na plaży i ciesz z nic nie robienia.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #3 : 16 mar 2017, 21:09 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Posty: 300
Lokalizacja: Manchester/UK
Cytuj:
Cytuj:
4.) Czy warto?
Skoro pytasz to nie, nie warto. Nie zaczynaj, nie rób, walnij się na plaży i ciesz z nic nie robienia.
Kyniu, spokojnie...

Nie chodzi mi o to czy warto cos robic ale czy warto ten konkretnie cert czy cos innego? Zapytalem bo obecnie z security w pracy nie mam za duzo do czynienia i zapewne sa tutaj ludzie ktorzy maja wiecej do powiedzenia jesli chodzi o rozwoj mojej kariery. Nie chodzi mi tez o pieniadze ale o to czy pracodawcy beda brac ten certyfikat pod uwage i czy dzieki niemu bede mogl zdobyc ciekawsza prace. Troche tak jak z CCAr, czy warto? Nigdy nie widzialem zadnej oferty pracy ktora wymaga Ar, co najwyzej CCDE.

Pozdro!


Na górę
Post #4 : 16 mar 2017, 21:25 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Posty: 1793
Lokalizacja: Edinburgh
Moim zdaniem warto. Można przelabować niemal wszystko używając zwykłego GNS3 ale przy obecnych cenach warto sobie kupić chociażby jedną sztukę 5505 i jakiś router wspierający v.15.

_________________
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów


Na górę
Post #5 : 16 mar 2017, 21:31 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Posty: 300
Lokalizacja: Manchester/UK
Cytuj:
Moim zdaniem warto. Można przelabować niemal wszystko używając zwykłego GNS3 ale przy obecnych cenach warto sobie kupić chociażby jedną sztukę 5505 i jakiś router wspierający v.15.
Dzieki, 5505 mam, kupilem jakis czas temu do domu - licencja security plus. Uzywam do cisco anyconnect :) VIRL'a tez mam ale zastanawiam sie czy przedluzac.


Na górę
Post #6 : 17 mar 2017, 08:44 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Posty: 88
Lokalizacja: Kraków
1. Ja jestem zwolennikiem fizycznego sprzętu i powiem, że warto mieć co najmniej jeden router z IOS 15, np. 2811 albo (lepiej) coś z 29xx. 1941 też może być, ale jakoś nie darzę sympatią, chociażby za wygodę montowania w racku. ;) Do tego przynajmniej jedna ASA, fajnie, żeby wspierała multicontext i HA. A jeszcze fajniej, żeby miała FirePOWER. :) Czyli np. 5508-X, nie mam pojęcia czy 5506-X też, bo mam to pierwsze. Wiem, że cenowo wybitnie nieoptymalnie, ale cóż. Zawsze można potem sprzedać.

2. Wydaje mi się (z własnych przygotowań do CCNP S), że CCNA R&S spokojnie wystarczy, chociaż znam materiał do CCNP R&S i mogę nie czuć wyraźnej granicy między jednym a drugim. Ale jak coś, to sobie doczytasz.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl