CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 16 gru 2017, 06:30

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post #16 : 07 kwie 2017, 09:09 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Posty: 88
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
Nie wiem (serio) czy nie przesadzasz. Generalnie, "zakresy tematyczne" są ogólnodostępne.
Ale napisane trochę za ogólnie, jak na poziom certyfikatów CCNA i może CCNP. To nie jest poziom Expert, który - mam wrażenie - zakłada, że po prostu należy wiedzieć wszystko z danej ścieżki lub prawie wszystko. CCNA Security jest okrojone tak, żeby jakąś podstawową wiedzę dawało. Tylko potem pojawiają się pytania dosyć szczegółowe, ale z bardzo wąskiego kawałka wiedzy o jakimś systemie (nawiasem mówiąc, nie wspomnianym explicite w exam topics do 210-260), które rozjeżdżają się zupełnie z zakresem tego, co jest w CNAP albo cert guide.

Prowadzę szkolenia do 210-260, to akurat ten kawałek omawiam, bez wspomnienia, że jest on jakiś szczególny w kontekście egzaminu. Mimo to, uważam, że jest to krzywdzące dla osób, które nie mają realnej możliwości przygotować się na takie pytania, bo chociażby chcą przygotowywać się do egzaminu na własną rękę.


Na górę
Post #17 : 07 kwie 2017, 10:30 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Temat był wałkowany wielokrotnie. Konsekwencją istnienia brain dumpów jest konieczność rozbudowywania bazy pytań. Ilość sensownych pytań jest skończona, a przygotowywanie ich przez inżyniera, który ma dobrą pensję kosztuje, więc daje się podręczniki i dokumentację pani Jadzi, a ona otwiera losową stronę losowego podręcznika i układa pytanie z tego, co jej wpadło w oko, bez zrozumienia tego co właśnie przeczytała. A skoro pytania są jakie są, i rzetelna wiedza nie daje gwarancji zdania egzaminu, to rośnie zapotrzebowanie na brain dumpy. A jak przybywa brain dumpów to ....... trzeba dołożyć więcej pytań do puli.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #18 : 08 kwie 2017, 20:42 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 10 mar 2016, 17:41
Posty: 10
Lokalizacja: Wawa
A nie można by po prostu dołożyć symulacji kosztem pytań? Lub tych zadań gdzie musisz zalogować się na router, porobić odpowiednie showy i odpowiedzieć na pytania? Moim zdaniem o wiele lepiej by było dać pacjentowi router i kazać mu sprawdzić jaki jest Hello Timer na OSPF, niż zadać pytanie teoretyczne o ten sam parametr. Można to wykuć to na pamięć (lub nauczyć z dumpa), ale o wiele cenniejszą umiejętnością jest sprawdzenie tego na pudełku. Takie pytania by wymagały wiedzy i umiejętności, a wydaje mi się że ciężej by było z nich zrobić dumpy.

Niestety to co proponuję wymagałoby od Cisco rozwinięcia platformy egzaminacyjnej, a na to się nie zapowiada. Egzaminy są coraz droższe, a stare problemy zostają. Przygotowując się do CCNA i CCNP Route przejrzałem różne fora i w komentarzach widać, że od kilku lat ludzie mają te same problemy z symulacjami - a to całość się zawiesi, a to interfejs jest w stanie DOWN/DOWN pomimo poprawnej konfiguracji. Do tego pojawiają się pytania o bardzo szczegółowe informacje, nie sprawdzające czy zdająca osoba wie jak działa protokół, tylko czy wykuła na pamięć wszystkie drobne szczegóły na temat tego protokołu. Nie zachęca to do nauki i własnego labowania, a właśnie do korzystania z dumpów.


Na górę
Post #19 : 08 kwie 2017, 22:15 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Cytuj:
Niestety to co proponuję wymagałoby od Cisco rozwinięcia platformy egzaminacyjnej,
Ile razy trzeba powtórzyć/napisać, że egzaminów nie prowadzi Cisco, nie Cisco tworzy narzędzia, etc. Serio nie widzicie logo firmy, która odpowiada za te egzaminy?

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #20 : 09 kwie 2017, 16:50 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 10 mar 2016, 17:41
Posty: 10
Lokalizacja: Wawa
A co za różnica czyje ręce finalnie tworzą produkt i wklepują kod tych symulacji? To Cisco jest odpowiedzialne za te egzaminy, zdobywa się certyfikaty sygnowane ich logiem, to ich marka jest kojarzona z tymi egzaminami, w samej nazwie certyfikatu jest przecież słowo "Cisco"!

Propozycja zmiany formatu egzaminu musiałaby wyjść właśnie od Cisco, a nie od podwykonawcy.


Na górę
Post #21 : 10 kwie 2017, 20:12 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 113
Cytuj:
Cytuj:
Cześć,

Ja uczyłem się do CCNP tylko z official cert guidów plus labowanie i w zupełności wystarczyło. W tych książkach jest wszystko, co trzeba, plus nie zaszkodzi nieco doświadczenia. Oceniam, że są niezłe do przygotowania do certyfikatu. Wyjątkiem jest tu TSHOOT, gdzie 99% egzaminu to laby - tutaj jak masz doświadczenie w diagnostyce połączeń i wyciąganiu wniosków z pingów i trace'ów, to nawet nie musisz czytać guide'a, choć kilka rzeczy było w nim nawet ciekawych.

Pozdrawiam!

JD
Cytuj:
Kolego wannabe, jakoś dzisiaj jestem zmęczony wyjątkowy i dlatego mam pytanie, czy możesz wysłać linka do tego co wymieniłeś z CCNP? :) Będę wdzięczny. Jeśli tam jest tyle merytorycznych rzeczy to poratuj jak możesz :P
Czekam jak się kolego wypowiesz do mojego pytania. ;)

Książki to nie wszystko. Trzeba być przygotowanym na wszystko.
Cześć,

Ale co potrzebujesz? Cert guide'y? Kupiłem na Cisco Press, dokładnie te wersje (pdf+platforma egzaminacyjna pearsona):

http://www.ciscopress.com/store/ccnp-ro ... 0133149920
http://www.ciscopress.com/store/ccnp-ro ... 0133414325
http://www.ciscopress.com/store/ccnp-ro ... 0133414363

Te wersje "premium edition" zawierają platformę egzaminacyjną pearsona oraz zestawy kilkuset pytań sprawdzających. Te pytania są zupełnie od czapy jeśli chodzi o porównanie z tymi na egzaminie (nie są to braindumpy, bo byłyby przejaja jakby cisco coś takiego dołączało do książek :-D), ale dość dobrze sprawdzają wiedzę na podstawie książki i ta platforma jest bardzo wygodna, bo od razu można zobaczyć w książce temat związany z danym pytaniem. Polecam.

Pozdrawiam,

JD


Na górę
Post #22 : 10 kwie 2017, 22:02 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46
Posty: 68
Hej @judge dredd Przyda się, high five :)
Ogólnie potrzebowałem jakieś dobrego zakresu materiału do CCNP z jakiego warto się przygotować.
Mam rozumieć, że z tego się tylko uczyłeś do certyfikatu?


Na górę
Post #23 : 12 kwie 2017, 13:39 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 09 maja 2013, 09:44
Posty: 78
Lokalizacja: Lublin, Warszawa
Ze swojej strony gorąco polecam serie How to master CCNP https://gns3vault.com/shop/
To, że są do starego egzaminu nie ma żadnego znaczenia - mnóstwo ciekawych informacji, pytań i labów.


Na górę
Post #24 : 23 lis 2017, 10:59 
Offline
member
member

Rejestracja: 18 lut 2010, 09:46
Posty: 18
Witam forumowiczów. Niedługo, bo w marcu 2018 wychodzi mi CCNA. Zastanawiam się konkretnie nad podejściem do CCNP i z automatu odnowi się CCNA (szkoda mi trochę kasy znów na CCNA).
Powiedzcie mi jak to jest z tymi egzaminami CCNP i czy dobrze to rozumiem ?
Przykładowo zdaję jeden egzamin w marcu 2018 CCNP ROUTE. Z automatu odnawia się mi CCNA (ważny przez 3 lata).

Mając już zdany Route w marcu 2018, to mam 3 lata (do marca 2021 na zdanie Switch i TSHOOT) aby mieć certyfikat?


Na górę
Post #25 : 23 lis 2017, 12:13 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 14 maja 2014, 13:39
Posty: 98
Cytuj:
Przykładowo zdaję jeden egzamin w marcu 2018 CCNP ROUTE. Z automatu odnawia się mi CCNA (ważny przez 3 lata).
Tak, zakładając, że przed zdaniem ROUTE masz jeszcze aktywny CCNA.
Cytuj:
Mając już zdany Route w marcu 2018, to mam 3 lata (do marca 2021 na zdanie Switch i TSHOOT) aby mieć certyfikat?
Tak.


Na górę
Post #26 : 23 lis 2017, 13:01 
Offline
member
member

Rejestracja: 18 lut 2010, 09:46
Posty: 18
Cytuj:
Cytuj:
Przykładowo zdaję jeden egzamin w marcu 2018 CCNP ROUTE. Z automatu odnawia się mi CCNA (ważny przez 3 lata).
Tak, zakładając, że przed zdaniem ROUTE masz jeszcze aktywny CCNA.
Cytuj:
Mając już zdany Route w marcu 2018, to mam 3 lata (do marca 2021 na zdanie Switch i TSHOOT) aby mieć certyfikat?
Tak.
Ok, dzięki :) Ostanie pytanie w takim razie jakie mi się jeszcze nasunęło.

Przykładowo zdałem w ostatnim miesiącu marca 2021 ostatnie dwa egzaminy (Switch i TSHOOT) i dostałem certa.
Ale zaraz mi wychodzi Route, który zdałem w marcu 3 lata wcześniej. Czy muszę od razu odświeżać też routa bo mi cert za kilka dni wygaśnie ?


Bo jeśli jest tak faktycznie jak piszę powyżej, to w takim razie najlepiej zdawać wszystko za jednym zamachem. Ponieważ co "chwilę" trzeba odświeżać któryś z egzaminów CCNP.


Na górę
Post #27 : 23 lis 2017, 13:23 
Offline
member
member

Rejestracja: 25 kwie 2016, 18:50
Posty: 33
Nie, wtedy liczy się już CCNP jako 'monolit'. :) W efekcie możesz co 3 lata zdawać np. tylko switcha, a w efekcie dalej masz aktywny cały CCNP R&S.


Na górę
Post #28 : 23 lis 2017, 13:26 
Offline
Server Admin

Rejestracja: 19 sie 2013, 14:44
Posty: 146
Zeby dostac CCNP musisz zdac 3 egzaminy w ciagu 3 lat.
Jak juz dostaniesz CCNP to dowolny egzamin ze sciezki proffesional (czyli 300-XXX lub 642-XXX), lub wyzsze odnawiaja cale CCNP.
https://www.cisco.com/c/en/us/training- ... tickynav=7


Na górę
Post #29 : 23 lis 2017, 13:30 
Offline
member
member

Rejestracja: 18 lut 2010, 09:46
Posty: 18
Cytuj:
Nie, wtedy liczy się już CCNP jako 'monolit'. :) W efekcie możesz co 3 lata zdawać np. tylko switcha, a w efekcie dalej masz aktywny cały CCNP R&S.
Super dzięki za odpowiedź :D


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl