ccvp lab

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Misiekm
wannabe
wannabe
Posty: 502
Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Lokalizacja: Londyn

ccvp lab

#1

#1 Post autor: Misiekm » 14 gru 2005, 23:00

Witam

Czy mógłby mi ktoś przybliżyć jaki arsenał byłby potrzebny do skompletowania laba ccvp i orientacyjną cene?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3181
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#2

#2 Post autor: marcins » 15 gru 2005, 07:46

hehe ;)
zalezy jak bardzo chodzisz na kompromisy ;)

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4871
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#3

#3 Post autor: peper » 15 gru 2005, 07:48

CCVP to chyba najdroższa zabawa jeżeli chodzi o laby z poziomu Professional (niestety)
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3181
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#4

#4 Post autor: marcins » 15 gru 2005, 08:11

ok po koleji

QoS: w sumie naklady niskie: w minimum to pewnie 2 rutery jakies 2610 bedzie ok. lepiej + 1 ruter i switch 2950 ( emi najlepiej )

cvoice: (2600+ NM2V/FXS + analog )x2, mozesz dodac FXO i podlaczyc sie do miasta, router ( moze byc jeden z tych 2 ) ktory wesprze ci ficzer h.323 gatekeepera

iptt/cipt: hehe : Call manager ( czyli jakis PC z min 1 gb ram + windows ) ze 2 IP phony

gwgk: no jakies 2600 z gatekeeper/gateway

---
czyli
1 PC ( dobry ) na CM
ze 4ry routery + FXS/FXO ( w 2 ) wypasione ( przy 2600 64/16 ) WICi serialowe ( 2/ruter ) kable pierdoly - czyli jakis mesh,
moze cos do FRSW ( 4000 ok z 4/8 serialami )
2 analogi
2 IP Phone
switch 2950

nie jest tak zle. w/w to wersja raczej minimum niz maks.

Insomnia
wannabe
wannabe
Posty: 717
Rejestracja: 22 wrz 2004, 12:43

#5

#5 Post autor: Insomnia » 15 gru 2005, 09:16

lipa jest z tymi FXO/FXS.nie dosc ze drogie to tylko wchodza do NM.

no i telefony nie sa tanie poza tym czesto się uszkadzają :wink:

pjeter
CCIE
CCIE
Posty: 1391
Rejestracja: 17 lis 2003, 17:29

#6

#6 Post autor: pjeter » 15 gru 2005, 15:10

marcins pisze: ze 4ry routery + FXS/FXO ( w 2 ) wypasione ( przy 2600 64/16 ) WICi serialowe ( 2/ruter ) kable pierdoly - czyli jakis mesh,
moze cos do FRSW ( 4000 ok z 4/8 serialami )
2 analogi
2 IP Phone
switch 2950
Ulzylo mi.... straszycie ze nie wiadomo co trzeba, a wlasnie zaczalem
materialy do cvoice'a przerabiac, na szczescie taki sprzet jak wyzej to
ja w biurku w szufladach trzymam ;)

A jaki sprzet bym potrzebowal na lab jakosci 'middle-middle',
a jaki sprzet na lab 'full opcja' ? Prosze sie nie zapedzac do ccie voice tylko ccvp.

PJ

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3181
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#7

#7 Post autor: marcins » 15 gru 2005, 15:27

no niech sie wypowiedza ci co zdali egzaminy ;)
ja egzaminow nie zdawalem z braku czasu...
to byla wersja minimalna :)
hehe

edit: dam sticki na wszelki wypadek

Awatar użytkownika
Misiekm
wannabe
wannabe
Posty: 502
Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Lokalizacja: Londyn

#8

#8 Post autor: Misiekm » 16 gru 2005, 14:54

Witam
Marcin czyli konkretnie na oko:
2 x 2610 +wic 1t + 2NM/FXS + FXO - ok 4000zł
1 x 2950 - ok 800zł
2 x IP tele tutaj róznie..
2 x analogi z targu 10 zł
1 x 2523 do FR - 500 zł
2 x Jakieś 2500 (do czego?) 600zł
PC jest:)
---------------------------
ok 6500zł

Nie wystarczy jeden 2610 z 2NM? Jakie funkcje 2950 sa wymagane których nie mają 1900 i 2900?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3181
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#9

#9 Post autor: marcins » 16 gru 2005, 15:14

> 2 x 2610 +wic 1t + 2NM/FXS + FXO - ok 4000zł

2610/wic1t/NM2V/FXS *2
FXO ( karta ) *1
---
w 2 kolach spokojnie za 2 rutery

chyba za duzo napisales. 2610 dosc tanio chodzi
NMa hmm wlasnie na allegro jest - 255 na razie.

> 1 x 2950 - ok 800zł

generalnie jak chcesz cisco ;) tzn tak napisalem
jesli cie switching w ogole nie interesuje ( qos na sucho potrenujesz ) to moze byc i linksys za 50 zl

> 2 x IP tele tutaj róznie..

ebay: 213 $ + 28 $ przesylka, polandia == 700

> 2 x analogi z targu 10 zł
yep

> 1 x 2523 do FR - 500 zł
jak nie masz wymaagan wzialbym 4000 z 8 seriali

> 2 x Jakieś 2500 (do czego?) 600zł

jakie 2500 ?


Nie wystarczy jeden 2610 z 2NM?

2NM ? czylu 2* NM-2V ?

w 2600 wkladasz tylko JEDEN NM
no i o ile pamietam chcesz dzwonic po IP ;)
wiec 2 rutery musza miec jakies FXS nie ?

Awatar użytkownika
Misiekm
wannabe
wannabe
Posty: 502
Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Lokalizacja: Londyn

#10

#10 Post autor: Misiekm » 16 gru 2005, 16:31

>w 2 kolach spokojnie za 2 rutery
Czyli 1 koło za 2610 z Nm i fxs? hmm

>NMa hmm wlasnie na allegro jest - 255 na razie.
Na ebay też jest 255 tylko ze w $a NM-2V + VIC-2FXS +VIC-2FXO
to 350$ (i to najtaniej) x 2...

>generalnie jak chcesz cisco Wink tzn tak napisalem
>jesli cie switching w ogole nie interesuje ( qos na sucho potrenujesz ) to >moze byc i linksys za 50 zl

O ,to mam już jednego Smile

>ebay: 213 $ + 28 $ przesylka, polandia == 700
za 50$ juz są,nie musi byc Cisco przeciez?

>jakie 2500 ?

Pisałeś "ze 4 routery w tym 2 wypasione " ,no to dwa juz mamy 2610 ,a ze jeszcze 2 nie ma ..to pomyślałem o 2500 ?

>2NM ? czylu 2* NM-2V ?
si

Awatar użytkownika
em_er
wannabe
wannabe
Posty: 692
Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29

#11

#11 Post autor: em_er » 16 gru 2005, 17:54

>ebay: 213 $ + 28 $ przesylka, polandia == 700
za 50$ juz są,nie musi byc Cisco przeciez?
raczej cisco byloby lepsze jesli chcesz poznac Skinny - SCCP

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3181
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#12

#12 Post autor: marcins » 18 gru 2005, 17:28

wot i lab

Obrazek

Awatar użytkownika
teque
wannabe
wannabe
Posty: 131
Rejestracja: 17 maja 2005, 21:23

#13

#13 Post autor: teque » 19 gru 2005, 00:24

ciekawi mnie jedna sprawa, a mianowicie routery na ktorych ma dzialac caly lab - cisco na lab do CCIE voice'a zaleca m.in.
- 3725 Routers (WAN, Gatekeeper, Gateway, PSTN Emulation)
- 2651XM H.323 Gateway
my oczywiscie mowimy tu o labie do ccvp, no ale wiadomo ze sporo rzeczy z ccie voice na ccvp pokrywa sie

znowu jakis trick na ladowanie iosa czy jakas dziwna wersja dla tac?

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3181
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#14

#14 Post autor: marcins » 19 gru 2005, 00:42

wlasnie - mowimy o CCVP
wyzej ejst juz roznica ( np 6500 ;) )
h.323 gk supportuje juz : 12.2T na 2610 c2600-ix-mz.12.2-15.T17

jak widzisz nie ma WIC'ow MFT ...
mialo byc _mini_

Awatar użytkownika
simer
wannabe
wannabe
Posty: 337
Rejestracja: 12 kwie 2005, 00:40

#15

#15 Post autor: simer » 20 gru 2005, 19:48

a w kwestii telefonow ? cos dokladniej, byle ktory model z serii 79xx ? czy na cos zwrocic uwage ? (pomijam kolorwy wyswietlacz w 7960 :>)

ODPOWIEDZ