CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 22 lis 2017, 17:15

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: ccvp lab
Post #1 : 14 gru 2005, 23:00 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Posty: 497
Lokalizacja: Londyn
Witam

Czy mógłby mi ktoś przybliżyć jaki arsenał byłby potrzebny do skompletowania laba ccvp i orientacyjną cene?

Pozdrawiam


Na górę
 Tytuł:
Post #2 : 15 gru 2005, 07:46 
Offline
Site Admin
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Posty: 3181
hehe ;)
zalezy jak bardzo chodzisz na kompromisy ;)


Na górę
 Tytuł:
Post #3 : 15 gru 2005, 07:48 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4835
Lokalizacja: Warsaw, PL
CCVP to chyba najdroższa zabawa jeżeli chodzi o laby z poziomu Professional (niestety)

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
 Tytuł:
Post #4 : 15 gru 2005, 08:11 
Offline
Site Admin
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Posty: 3181
ok po koleji

QoS: w sumie naklady niskie: w minimum to pewnie 2 rutery jakies 2610 bedzie ok. lepiej + 1 ruter i switch 2950 ( emi najlepiej )

cvoice: (2600+ NM2V/FXS + analog )x2, mozesz dodac FXO i podlaczyc sie do miasta, router ( moze byc jeden z tych 2 ) ktory wesprze ci ficzer h.323 gatekeepera

iptt/cipt: hehe : Call manager ( czyli jakis PC z min 1 gb ram + windows ) ze 2 IP phony

gwgk: no jakies 2600 z gatekeeper/gateway

---
czyli
1 PC ( dobry ) na CM
ze 4ry routery + FXS/FXO ( w 2 ) wypasione ( przy 2600 64/16 ) WICi serialowe ( 2/ruter ) kable pierdoly - czyli jakis mesh,
moze cos do FRSW ( 4000 ok z 4/8 serialami )
2 analogi
2 IP Phone
switch 2950

nie jest tak zle. w/w to wersja raczej minimum niz maks.


Na górę
 Tytuł:
Post #5 : 15 gru 2005, 09:16 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 22 wrz 2004, 12:43
Posty: 717
lipa jest z tymi FXO/FXS.nie dosc ze drogie to tylko wchodza do NM.

no i telefony nie sa tanie poza tym czesto się uszkadzają :wink:


Na górę
 Tytuł:
Post #6 : 15 gru 2005, 15:10 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 17 lis 2003, 17:29
Posty: 1392
Cytuj:
ze 4ry routery + FXS/FXO ( w 2 ) wypasione ( przy 2600 64/16 ) WICi serialowe ( 2/ruter ) kable pierdoly - czyli jakis mesh,
moze cos do FRSW ( 4000 ok z 4/8 serialami )
2 analogi
2 IP Phone
switch 2950
Ulzylo mi.... straszycie ze nie wiadomo co trzeba, a wlasnie zaczalem
materialy do cvoice'a przerabiac, na szczescie taki sprzet jak wyzej to
ja w biurku w szufladach trzymam ;)

A jaki sprzet bym potrzebowal na lab jakosci 'middle-middle',
a jaki sprzet na lab 'full opcja' ? Prosze sie nie zapedzac do ccie voice tylko ccvp.

PJ


Na górę
 Tytuł:
Post #7 : 15 gru 2005, 15:27 
Offline
Site Admin
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Posty: 3181
no niech sie wypowiedza ci co zdali egzaminy ;)
ja egzaminow nie zdawalem z braku czasu...
to byla wersja minimalna :)
hehe

edit: dam sticki na wszelki wypadek


Na górę
 Tytuł:
Post #8 : 16 gru 2005, 14:54 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Posty: 497
Lokalizacja: Londyn
Witam
Marcin czyli konkretnie na oko:
2 x 2610 +wic 1t + 2NM/FXS + FXO - ok 4000zł
1 x 2950 - ok 800zł
2 x IP tele tutaj róznie..
2 x analogi z targu 10 zł
1 x 2523 do FR - 500 zł
2 x Jakieś 2500 (do czego?) 600zł
PC jest:)
---------------------------
ok 6500zł

Nie wystarczy jeden 2610 z 2NM? Jakie funkcje 2950 sa wymagane których nie mają 1900 i 2900?

Pozdrawiam


Na górę
 Tytuł:
Post #9 : 16 gru 2005, 15:14 
Offline
Site Admin
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Posty: 3181
> 2 x 2610 +wic 1t + 2NM/FXS + FXO - ok 4000zł

2610/wic1t/NM2V/FXS *2
FXO ( karta ) *1
---
w 2 kolach spokojnie za 2 rutery

chyba za duzo napisales. 2610 dosc tanio chodzi
NMa hmm wlasnie na allegro jest - 255 na razie.

> 1 x 2950 - ok 800zł

generalnie jak chcesz cisco ;) tzn tak napisalem
jesli cie switching w ogole nie interesuje ( qos na sucho potrenujesz ) to moze byc i linksys za 50 zl

> 2 x IP tele tutaj róznie..

ebay: 213 $ + 28 $ przesylka, polandia == 700

> 2 x analogi z targu 10 zł
yep

> 1 x 2523 do FR - 500 zł
jak nie masz wymaagan wzialbym 4000 z 8 seriali

> 2 x Jakieś 2500 (do czego?) 600zł

jakie 2500 ?


Nie wystarczy jeden 2610 z 2NM?

2NM ? czylu 2* NM-2V ?

w 2600 wkladasz tylko JEDEN NM
no i o ile pamietam chcesz dzwonic po IP ;)
wiec 2 rutery musza miec jakies FXS nie ?


Na górę
 Tytuł:
Post #10 : 16 gru 2005, 16:31 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Posty: 497
Lokalizacja: Londyn
>w 2 kolach spokojnie za 2 rutery
Czyli 1 koło za 2610 z Nm i fxs? hmm

>NMa hmm wlasnie na allegro jest - 255 na razie.
Na ebay też jest 255 tylko ze w $a NM-2V + VIC-2FXS +VIC-2FXO
to 350$ (i to najtaniej) x 2...

>generalnie jak chcesz cisco Wink tzn tak napisalem
>jesli cie switching w ogole nie interesuje ( qos na sucho potrenujesz ) to >moze byc i linksys za 50 zl

O ,to mam już jednego Smile

>ebay: 213 $ + 28 $ przesylka, polandia == 700
za 50$ juz są,nie musi byc Cisco przeciez?

>jakie 2500 ?

Pisałeś "ze 4 routery w tym 2 wypasione " ,no to dwa juz mamy 2610 ,a ze jeszcze 2 nie ma ..to pomyślałem o 2500 ?

>2NM ? czylu 2* NM-2V ?
si


Na górę
 Tytuł:
Post #11 : 16 gru 2005, 17:54 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29
Posty: 693
Cytuj:
>ebay: 213 $ + 28 $ przesylka, polandia == 700
za 50$ juz są,nie musi byc Cisco przeciez?
raczej cisco byloby lepsze jesli chcesz poznac Skinny - SCCP


Na górę
 Tytuł:
Post #12 : 18 gru 2005, 17:28 
Offline
Site Admin
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Posty: 3181
wot i lab

Obrazek


Na górę
 Tytuł:
Post #13 : 19 gru 2005, 00:24 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2005, 21:23
Posty: 131
ciekawi mnie jedna sprawa, a mianowicie routery na ktorych ma dzialac caly lab - cisco na lab do CCIE voice'a zaleca m.in.
- 3725 Routers (WAN, Gatekeeper, Gateway, PSTN Emulation)
- 2651XM H.323 Gateway
my oczywiscie mowimy tu o labie do ccvp, no ale wiadomo ze sporo rzeczy z ccie voice na ccvp pokrywa sie

znowu jakis trick na ladowanie iosa czy jakas dziwna wersja dla tac?


Na górę
 Tytuł:
Post #14 : 19 gru 2005, 00:42 
Offline
Site Admin
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Posty: 3181
wlasnie - mowimy o CCVP
wyzej ejst juz roznica ( np 6500 ;) )
h.323 gk supportuje juz : 12.2T na 2610 c2600-ix-mz.12.2-15.T17

jak widzisz nie ma WIC'ow MFT ...
mialo byc _mini_


Na górę
 Tytuł:
Post #15 : 20 gru 2005, 19:48 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 kwie 2005, 00:40
Posty: 337
a w kwestii telefonow ? cos dokladniej, byle ktory model z serii 79xx ? czy na cos zwrocic uwage ? (pomijam kolorwy wyswietlacz w 7960 :>)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl