CCNP - Recertyfikacja

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
horac

#16

#16 Post autor: horac » 08 cze 2013, 16:03

powinno tak byc, bo ja na przyklad po zdanym CCIE, nie musialem zdawac CCNA Security zeby mi wskoczyly certy Specialist, bo mialem kiedys tam zdane poszczegolne egzaminy z CCSP oprocz IPS

RafalS
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 04 kwie 2013, 00:06

#17

#17 Post autor: RafalS » 26 cze 2013, 13:49

miboo pisze:Oficjalnie potwierdzę, że zdanie ARCH, przy posiadanym "starym" CCNP, daje Ci certyfikację CCDP (sprawdzone na żywym przykładzie).
Miboo. Twoj przypadek wyglada podobnie do mojego i rozumiem ze zdobyles ccdp zdajac desgn na bazie wczesniejszych: ccna, bsci, bcmsn. Czy wszystkie te egz zdales w 3-letnim oknie czasowym, o ktorym mowa wyzej? Pytam bo moje ccna bsci bcmsn maja ponad 3 lata, dzis zdalem arch i mam watpliwosci czy desgn jest warty swieczki...
Dzieki. R

Awatar użytkownika
miboo
wannabe
wannabe
Posty: 324
Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#18

#18 Post autor: miboo » 26 cze 2013, 14:22

CCNP zdałem 4-5 lat temu. Odnawiałem różnymi egzaminami. ARCH zdałem w tym roku i otrzymałem CCDP.

DESGN sam dla siebie dużo nie daje. Mi osobiście książka i materiały z PEC do ARCH dużo dały. Sporo fajnej wiedzy.
Mój portal o cloud computing!

RafalS
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 04 kwie 2013, 00:06

#19

#19 Post autor: RafalS » 26 cze 2013, 18:58

Dziękuję za odp.

Czy mi się wydaje, czy praktyka Miboo przeczy teorii, na cytowanym wcześniej przykładzie ścieżki "Security"? :
bzyk pisze:
[...]You may pass all four required exams first, then get certified for CCNA Security later, as long as you are able to complete all them in three years.
Czy uzyskam CCDP jeśli zdam DESGN (w jakim czasie muszę go zdać?) na bazie mojej historii:
CCNA - 2/6/09
BSCI - 8/27/09
BCMSN - 12/17/09
ISCW, ONT - w 2010 => CCNP - 7/23/10
ARCH - dziś

Jak widać, to be or not to be dla DESGN jest dla mnie kwestią fundamentalną.
Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
miboo
wannabe
wannabe
Posty: 324
Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#20

#20 Post autor: miboo » 26 cze 2013, 19:31

Jeżeli masz wątpliwości zawsze warto wejść w Certification Tracking System -> Certification Progress -> CCDP. Tam znajdziesz dokładne info jakich egzaminów Ci brakuje i jakie masz ścieżki w kierunku CCDP.

Apropos praktyki.
IMO wiedza z DESGN (która wymaga wiedzy z CCNA) jest bardziej fundamentalna niż ta do ARCH, która wymaga dużo wiedzy z poziomu CCNP. Dlatego też sensownym podejściem (w temacie rozwoju, a nie papierka) jest przygotowywanie się do egzaminów Associate/Pro/Expert w odpowiedniej kolejności.
Mój portal o cloud computing!

RafalS
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 04 kwie 2013, 00:06

#21

#21 Post autor: RafalS » 26 cze 2013, 20:16

Dziękuję, oczywiście wcześniej skorzystałem z Twojego odnośnika, ale wygląda na to, że system jeszcze nie zaktualizował wszystkich statusów w wyniku dzisiejszego egzaminu. Np. data wygaśnięcia CCNA zmieniła się dziś na 6/26/16, ale już przy CCNP dalej widzę 7/23/13, choć przeglądając drzewko CCNP widzę niebieski kwadracik przy (642-874).
Wyślę może zapytanie do Cisco i jeśli wyniknie coś ciekawego dla ogółu, podzielę się.

Awatar użytkownika
bugi
wannabe
wannabe
Posty: 1345
Rejestracja: 09 lip 2008, 17:50
Lokalizacja: Warsaw Poland

#22

#22 Post autor: bugi » 26 cze 2013, 22:42

RafalS pisze:Dziękuję, oczywiście wcześniej skorzystałem z Twojego odnośnika, ale wygląda na to, że system jeszcze nie zaktualizował wszystkich statusów w wyniku dzisiejszego egzaminu. Np. data wygaśnięcia CCNA zmieniła się dziś na 6/26/16, ale już przy CCNP dalej widzę 7/23/13, choć przeglądając drzewko CCNP widzę niebieski kwadracik przy (642-874).
Wyślę może zapytanie do Cisco i jeśli wyniknie coś ciekawego dla ogółu, podzielę się.
Hej , Cisco ma 10 dni roboczych na update'y statusów.

pozdr,
CCIE RS#55541
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj

RafalS
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 04 kwie 2013, 00:06

#23

#23 Post autor: RafalS » 27 cze 2013, 23:46

Bugi, dziękuję, ale przyczyna tej aktualizacji "na raty" chyba wykraczała poza procedury:
Please be informed that Professional level certifications not being renewed immediately is a known issue and we are already investigating on this. We apologize for any inconvenience this may have caused.
Mam też potwierdzenie zasadniczej kwestii dla osób w podobnej sytuacji do mojej:
Yes it is true that you only need to pass 640-864 DESGN exam to be CCDP. Make sure to pass this exam on or before your 642-874 ARCH expires exactly 3 years from today, June 26th.
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
R.

slawsop
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 15 paź 2009, 19:50
Lokalizacja: Sop

podpinam się pod temat ...

#24

#24 Post autor: slawsop » 06 wrz 2015, 22:55

Witam, powyższe posty z przed 2 lat ...
jakie na dziś są możliwości recertyfikacji CCNP ..? za chwile mi wyleci ...a czasu zero ..

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

Re: podpinam się pod temat ...

#25

#25 Post autor: Sofcik » 07 wrz 2015, 06:23

slawsop pisze:Witam, powyższe posty z przed 2 lat ...
jakie na dziś są możliwości recertyfikacji CCNP ..? za chwile mi wyleci ...a czasu zero ..
Z tego co wiem nic się nie zmieniło - dowolny 642, CCIE Written albo CCDE wystarczą by odnowić CCNP (jeśli oczywiście go masz).
Jeśli brakuje Ci np TSHOOT to musisz go zdać.


I tyle.
http://www.cisco.com/web/learning/certi ... ml#~Recert

--
Piotrek

slawsop
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 15 paź 2009, 19:50
Lokalizacja: Sop

#26

#26 Post autor: slawsop » 07 wrz 2015, 10:18

czy wystarczy mi zdać 642-874 ARCH żeby odnowić CCNP ? [mam CCNP]
i czy mogę do niego podejść bez CCDA ? pewnie muszę mieć ...ccda ?

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

#27

#27 Post autor: Sofcik » 07 wrz 2015, 10:42

slawsop pisze:czy wystarczy mi zdać 642-874 ARCH żeby odnowić CCNP ? [mam CCNP]
i czy mogę do niego podejść bez CCDA ? pewnie muszę mieć ...ccda ?
Tak - wystarczy.
A podejść możesz - nie dostaniesz jedynie CCDP dopóki nie zrobisz CCDA.

--
Piotrek

slawsop
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 15 paź 2009, 19:50
Lokalizacja: Sop

#28

#28 Post autor: slawsop » 07 wrz 2015, 11:49

thx !

ODPOWIEDZ