CCNP - Recertyfikacja

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
RafalS
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 04 kwie 2013, 00:06

CCNP - Recertyfikacja

#1

#1 Post autor: RafalS » 04 kwie 2013, 01:22

O recertyfikacji CCNP Cisco pisze:
To recertify, pass ONE of the following before the certification expiration date:
Pass any current 642-XXX Professional-level exam, or [...]
Czy dobrze rozumiem, że:
  • 1. do przedłużenia CCNP wystarczy np. SPADVROUTE (#642-885) i nie jest konieczne uzupełnienie odpowiedników tego egzaminu z poziomu Associate - w tym przypadku 640-875 SPNGN1 + 640-878 SPNGN2?
  • 2. Zdany SPADVROUTE (#642-885) może być etapem na ścieżce do kolejnego certyfikatu, czyli CCNP SP, który od posiadacza CCNP (zdany BSCI) wymaga 2 dodatkowych egzaminów i nic ponadto?
Dziękuję za potwierdzenia.

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

#2

#2 Post autor: Seba » 04 kwie 2013, 10:53

Ad 1 - Tak
Ad 2 - Tak
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

RafalS
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 04 kwie 2013, 00:06

#3

#3 Post autor: RafalS » 07 kwie 2013, 19:09

Dziękuję i jeszcze jedno pytanie dot. innego scenariusza recertyfikacji i dalszej certyfikacji:

642-874 ARCH też spełnia powyższy warunek i zgodnie z podpowiedzią "Seba" też wystarczy do recertyfikacji CCNP.

Czy dodanie do powyższej kolekcji (CCNA+CCNP+ARCH) egzaminu 640-864 DESGN automatycznie wygeneruje certyfikaty CCDA i CCDP? Pytam, bo moja historia zawiera egzaminy BSCI i BCMSN, tymczasem cisco wymienia ROUTE i SWITCH jako składniki CCDP i przy tym chyba nie udostępnia dla CCDP "migration tool" (jak dla ścieżki SP) pozwalające sprawdzić przydatność starszych wersji tych egzaminów.

Awatar użytkownika
miboo
wannabe
wannabe
Posty: 324
Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#4

#4 Post autor: miboo » 07 kwie 2013, 19:52

1. ARCH odnowi Ci CCNP.
2. DESGN daje Ci CCDA bez innych wymagań.
3. Do ARCH potrzebujesz ROUTE i SWITCH. Mam ten sam problem. BSCI i BCMSN nie daje mi CCDP po zdaniu ARCH :(
Mój portal o cloud computing!

adaman
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 21 maja 2008, 13:27
Lokalizacja: Koszalin, Polska

#5

#5 Post autor: adaman » 07 kwie 2013, 21:19

Mam wątpliwości do pkt. 3. Sam zdałem BSCI, ale mam SWITCH'a, więc zdawanie dodatkowo ROUTE nie za bardzo mi się uśmiecha, by mieć CCDP.
Znalazłem na http://ciscocert.force.com zgoła inną odpowiedź:
As a CCNP, what requirements must I complete to achieve my CCDP certification?

Many of the exam requirements for CCNP and CCDP certification are the same. If you hold a valid CCNP certification, you have already completed the CCNA, BSCI or ROUTE, and BCMSN or SWITCH exams in pursuit of your CCNP certification. You will only need to complete two additional exams to achieve the CCDP certification.

You must successfully pass the DESGN exam (640-863 or 640-864) or hold a valid CCDA and you must pass the ARCH exam (642-873 or 642-874). To obtain additional information regarding the CCDP certification and the recommended training courses, please visit the CCDP Certification Website at www.cisco.com/go/ccdp.

Awatar użytkownika
miboo
wannabe
wannabe
Posty: 324
Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#6

#6 Post autor: miboo » 07 kwie 2013, 21:49

Faktycznie masz rację. Byłem przekonany, że w Certification Tracking System było jeszcze jakiś czas temu wymagane ROUTE oraz SWITCH.
Teraz widzę, że są dwie opcje dla punktu C została podzielona na dwie sekcje (w jednej z nich jest aktywny CCNP).

Tak więc reasumując - CCNP w dowolnej wersji wystarczy. Mając DESGN i zdając ARCH otrzymujesz CCDP.

Zapisuję się na egzamin!
Mój portal o cloud computing!

Awatar użytkownika
miboo
wannabe
wannabe
Posty: 324
Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#7

#7 Post autor: miboo » 17 maja 2013, 21:22

Oficjalnie potwierdzę, że zdanie ARCH, przy posiadanym "starym" CCNP, daje Ci certyfikację CCDP (sprawdzone na żywym przykładzie).
Mój portal o cloud computing!

RafalS
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 04 kwie 2013, 00:06

#8

#8 Post autor: RafalS » 18 maja 2013, 01:14

Gratuluję.
R.

bzyk
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 04 cze 2013, 20:44

#9

#9 Post autor: bzyk » 04 cze 2013, 21:01

Mam podobe pytanie czy majac stare CCNA i CCNP ktore musze wkrotce odnowic mozna zaczac nowa sciezke CCNP Sec, i po zdaniu 4 egzaminow z tejze byc CCNP SEC certified.
Na stronie cisco wymagania do CCNP Sec podaja jak nizej
Prerequisites

Valid CCNA Security Certification or valid CCSP or any CCIE Certification can act as a prerequisite

bzyk
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 04 cze 2013, 20:44

#10

#10 Post autor: bzyk » 07 cze 2013, 19:02

Odpowiedz od Cisco jakby ktos w przyszlosci szukal:


To complete the CCNP Security certification you must have a valid CCNA Security, CCSP, or CCIE certification as prerequisite and you should pass all the required exams such as 642-637 SECURE, 642-618 FIREWALL, 642-648 VPN, and 642-627 IPS. However, it is not necessary to have a CCNA Security first before taking the required exams. You may pass all four required exams first, then get certified for CCNA Security later, as long as you are able to complete all them in three years.
To juz jest typowe nabijanie kabzy przez nich...

horac

#11

#11 Post autor: horac » 07 cze 2013, 22:23

bzyk pisze:Odpowiedz od Cisco jakby ktos w przyszlosci szukal:


To complete the CCNP Security certification you must have a valid CCNA Security, CCSP, or CCIE certification as prerequisite and you should pass all the required exams such as 642-637 SECURE, 642-618 FIREWALL, 642-648 VPN, and 642-627 IPS. However, it is not necessary to have a CCNA Security first before taking the required exams. You may pass all four required exams first, then get certified for CCNA Security later, as long as you are able to complete all them in three years.
To juz jest typowe nabijanie kabzy przez nich...

Nie narzekaj, zawsze mozesz zrobic na zlosc Cisco i zdac CCIE laba, wtedy nie musisz miec zadnego z CCNA zeby dowolna sciezke robic na poziomie Professional

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#12

#12 Post autor: JulietCharlie » 08 cze 2013, 01:28

miboo pisze:Oficjalnie potwierdzę, że zdanie ARCH, przy posiadanym "starym" CCNP, daje Ci certyfikację CCDP (sprawdzone na żywym przykładzie).
ale trzeba miec wczesniej zdany DESGN, czy nie?
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

Awatar użytkownika
miboo
wannabe
wannabe
Posty: 324
Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#13

#13 Post autor: miboo » 08 cze 2013, 10:26

Tak. DESGN jest wymagany.

Przy wszystkich niejasnościach warto odwiedzić Certification Tracking System. Wchodząc w dowolny certyfikat możesz zobaczyć ścieżki i dokładne wymagania.
Mój portal o cloud computing!

horac

#14

#14 Post autor: horac » 08 cze 2013, 10:46

miboo pisze:Tak. DESGN jest wymagany.

Przy wszystkich niejasnościach warto odwiedzić Certification Tracking System. Wchodząc w dowolny certyfikat możesz zobaczyć ścieżki i dokładne wymagania.
Z tego co mowisz to posiadanie CCIE + CCNP + zdany ARCH tez daje CCDP tak?

Awatar użytkownika
miboo
wannabe
wannabe
Posty: 324
Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#15

#15 Post autor: miboo » 08 cze 2013, 13:19

To jest bardzo dobre pytanie horac.
Nie jestem z Cisco, ale z tego co widzę, to mając CCIE i CCNP można się obejść bez DESGN. Nie potwierdzam, ale wygląda, że masz rację.

Bez CCIE potrzebujesz trzech rzeczy: ARCH exam, CCDA cert, CCNP (CCNP RS) w dowolnej wersji. Z CCIE jest więcej kombinacji.
Mój portal o cloud computing!

ODPOWIEDZ