CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 24 lis 2017, 06:49

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post #1 : 04 kwie 2013, 01:22 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 04 kwie 2013, 00:06
Posty: 10
O recertyfikacji CCNP Cisco pisze:
Cytuj:
To recertify, pass ONE of the following before the certification expiration date:
Pass any current 642-XXX Professional-level exam, or [...]
Czy dobrze rozumiem, że:
  • 1. do przedłużenia CCNP wystarczy np. SPADVROUTE (#642-885) i nie jest konieczne uzupełnienie odpowiedników tego egzaminu z poziomu Associate - w tym przypadku 640-875 SPNGN1 + 640-878 SPNGN2?
  • 2. Zdany SPADVROUTE (#642-885) może być etapem na ścieżce do kolejnego certyfikatu, czyli CCNP SP, który od posiadacza CCNP (zdany BSCI) wymaga 2 dodatkowych egzaminów i nic ponadto?
Dziękuję za potwierdzenia.


Na górę
 Tytuł:
Post #2 : 04 kwie 2013, 10:53 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Posty: 6252
Lokalizacja: Warsaw, PL
Ad 1 - Tak
Ad 2 - Tak

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Na górę
 Tytuł:
Post #3 : 07 kwie 2013, 19:09 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 04 kwie 2013, 00:06
Posty: 10
Dziękuję i jeszcze jedno pytanie dot. innego scenariusza recertyfikacji i dalszej certyfikacji:

642-874 ARCH też spełnia powyższy warunek i zgodnie z podpowiedzią "Seba" też wystarczy do recertyfikacji CCNP.

Czy dodanie do powyższej kolekcji (CCNA+CCNP+ARCH) egzaminu 640-864 DESGN automatycznie wygeneruje certyfikaty CCDA i CCDP? Pytam, bo moja historia zawiera egzaminy BSCI i BCMSN, tymczasem cisco wymienia ROUTE i SWITCH jako składniki CCDP i przy tym chyba nie udostępnia dla CCDP "migration tool" (jak dla ścieżki SP) pozwalające sprawdzić przydatność starszych wersji tych egzaminów.


Na górę
 Tytuł:
Post #4 : 07 kwie 2013, 19:52 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Posty: 324
Lokalizacja: Warszawa
1. ARCH odnowi Ci CCNP.
2. DESGN daje Ci CCDA bez innych wymagań.
3. Do ARCH potrzebujesz ROUTE i SWITCH. Mam ten sam problem. BSCI i BCMSN nie daje mi CCDP po zdaniu ARCH :(

_________________
Mój portal o cloud computing!


Na górę
 Tytuł:
Post #5 : 07 kwie 2013, 21:19 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 21 maja 2008, 13:27
Posty: 10
Lokalizacja: Koszalin, Polska
Mam wątpliwości do pkt. 3. Sam zdałem BSCI, ale mam SWITCH'a, więc zdawanie dodatkowo ROUTE nie za bardzo mi się uśmiecha, by mieć CCDP.
Znalazłem na http://ciscocert.force.com zgoła inną odpowiedź:
Cytuj:
As a CCNP, what requirements must I complete to achieve my CCDP certification?

Many of the exam requirements for CCNP and CCDP certification are the same. If you hold a valid CCNP certification, you have already completed the CCNA, BSCI or ROUTE, and BCMSN or SWITCH exams in pursuit of your CCNP certification. You will only need to complete two additional exams to achieve the CCDP certification.

You must successfully pass the DESGN exam (640-863 or 640-864) or hold a valid CCDA and you must pass the ARCH exam (642-873 or 642-874). To obtain additional information regarding the CCDP certification and the recommended training courses, please visit the CCDP Certification Website at www.cisco.com/go/ccdp.


Na górę
 Tytuł:
Post #6 : 07 kwie 2013, 21:49 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Posty: 324
Lokalizacja: Warszawa
Faktycznie masz rację. Byłem przekonany, że w Certification Tracking System było jeszcze jakiś czas temu wymagane ROUTE oraz SWITCH.
Teraz widzę, że są dwie opcje dla punktu C została podzielona na dwie sekcje (w jednej z nich jest aktywny CCNP).

Tak więc reasumując - CCNP w dowolnej wersji wystarczy. Mając DESGN i zdając ARCH otrzymujesz CCDP.

Zapisuję się na egzamin!

_________________
Mój portal o cloud computing!


Na górę
 Tytuł:
Post #7 : 17 maja 2013, 21:22 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Posty: 324
Lokalizacja: Warszawa
Oficjalnie potwierdzę, że zdanie ARCH, przy posiadanym "starym" CCNP, daje Ci certyfikację CCDP (sprawdzone na żywym przykładzie).

_________________
Mój portal o cloud computing!


Na górę
 Tytuł:
Post #8 : 18 maja 2013, 01:14 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 04 kwie 2013, 00:06
Posty: 10
Gratuluję.
R.


Na górę
 Tytuł:
Post #9 : 04 cze 2013, 21:01 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 04 cze 2013, 20:44
Posty: 2
Mam podobe pytanie czy majac stare CCNA i CCNP ktore musze wkrotce odnowic mozna zaczac nowa sciezke CCNP Sec, i po zdaniu 4 egzaminow z tejze byc CCNP SEC certified.
Na stronie cisco wymagania do CCNP Sec podaja jak nizej
Cytuj:
Prerequisites

Valid CCNA Security Certification or valid CCSP or any CCIE Certification can act as a prerequisite


Na górę
 Tytuł:
Post #10 : 07 cze 2013, 19:02 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 04 cze 2013, 20:44
Posty: 2
Odpowiedz od Cisco jakby ktos w przyszlosci szukal:


Cytuj:
To complete the CCNP Security certification you must have a valid CCNA Security, CCSP, or CCIE certification as prerequisite and you should pass all the required exams such as 642-637 SECURE, 642-618 FIREWALL, 642-648 VPN, and 642-627 IPS. However, it is not necessary to have a CCNA Security first before taking the required exams. You may pass all four required exams first, then get certified for CCNA Security later, as long as you are able to complete all them in three years.
To juz jest typowe nabijanie kabzy przez nich...


Na górę
 Tytuł:
Post #11 : 07 cze 2013, 22:23 
Cytuj:
Odpowiedz od Cisco jakby ktos w przyszlosci szukal:


Cytuj:
To complete the CCNP Security certification you must have a valid CCNA Security, CCSP, or CCIE certification as prerequisite and you should pass all the required exams such as 642-637 SECURE, 642-618 FIREWALL, 642-648 VPN, and 642-627 IPS. However, it is not necessary to have a CCNA Security first before taking the required exams. You may pass all four required exams first, then get certified for CCNA Security later, as long as you are able to complete all them in three years.
To juz jest typowe nabijanie kabzy przez nich...

Nie narzekaj, zawsze mozesz zrobic na zlosc Cisco i zdac CCIE laba, wtedy nie musisz miec zadnego z CCNA zeby dowolna sciezke robic na poziomie Professional


Na górę
   
 Tytuł:
Post #12 : 08 cze 2013, 01:28 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31
Posty: 195
Cytuj:
Oficjalnie potwierdzę, że zdanie ARCH, przy posiadanym "starym" CCNP, daje Ci certyfikację CCDP (sprawdzone na żywym przykładzie).
ale trzeba miec wczesniej zdany DESGN, czy nie?

_________________
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.


Na górę
 Tytuł:
Post #13 : 08 cze 2013, 10:26 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Posty: 324
Lokalizacja: Warszawa
Tak. DESGN jest wymagany.

Przy wszystkich niejasnościach warto odwiedzić Certification Tracking System. Wchodząc w dowolny certyfikat możesz zobaczyć ścieżki i dokładne wymagania.

_________________
Mój portal o cloud computing!


Na górę
 Tytuł:
Post #14 : 08 cze 2013, 10:46 
Cytuj:
Tak. DESGN jest wymagany.

Przy wszystkich niejasnościach warto odwiedzić Certification Tracking System. Wchodząc w dowolny certyfikat możesz zobaczyć ścieżki i dokładne wymagania.
Z tego co mowisz to posiadanie CCIE + CCNP + zdany ARCH tez daje CCDP tak?


Na górę
   
 Tytuł:
Post #15 : 08 cze 2013, 13:19 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 paź 2008, 12:59
Posty: 324
Lokalizacja: Warszawa
To jest bardzo dobre pytanie horac.
Nie jestem z Cisco, ale z tego co widzę, to mając CCIE i CCNP można się obejść bez DESGN. Nie potwierdzam, ale wygląda, że masz rację.

Bez CCIE potrzebujesz trzech rzeczy: ARCH exam, CCDA cert, CCNP (CCNP RS) w dowolnej wersji. Z CCIE jest więcej kombinacji.

_________________
Mój portal o cloud computing!


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl