CCNP recertyfikacja

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
suba80
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 02 gru 2010, 10:23

CCNP recertyfikacja

#1

#1 Post autor: suba80 » 21 sie 2014, 10:42

Witam,

Mam pytanie odnośnie recertyfikacji poziomu CCNP.
Mam aktywne CCNP od wielu lat, w 10.2011 przedłużyłem jego ważność zdając egzamin 642-902 ROUTE, certyfikat jest aktywny do 10.2014.

Czy mogę kolejny raz obecnie zdać egzamin 642-902 ROUTE aby przedłużyć na kolejne 3 lata, czy są przeciwwskazania aby nie był ten sam egzamin co ostatnio przedłużał ?

Awatar użytkownika
domin
wannabe
wannabe
Posty: 843
Rejestracja: 15 lip 2005, 20:04
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#2

#2 Post autor: domin » 21 sie 2014, 10:55

Może to być ten sam egzamin
.ılı..ılı.

Bart86
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 04 sty 2014, 08:22

#3

#3 Post autor: Bart86 » 03 sty 2015, 18:45

To ja się podłączę. Aktualnie mam zdany tylko CCNP Switch (w lipcu 2012), chciałbym niedługo podejść do route a w czerwcu do troubleshoot, jednak chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumiem możliwość uzyskania CCNP.

Wydaje mi się, że w ciągu 3 lat (od lipca 2012) muszę zdać oba egzaminy, wtedy ważność CCNP będzie wynosić 3 lata od zdania ostatniego egzaminu - załóżmy zdaję tshoota w czerwcu 2015 to CCNP mam ważne do czerwca 2018?

Rozumiem, że jak zdam 642-902 route do końca stycznia to potem mogę zdać tsoota z nowej ścieżki i uzyskam CCNP?

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

#4

#4 Post autor: Sofcik » 03 sty 2015, 20:08

W przypadku ROUTE/SWITCH/TSHOOT musisz się zmieścić w 3 letnim okresie - czyli komplet musisz zdać maksymalnie po 3 latach od pierwszego egzaminu.

CCNP jest ważne 3 lata ale możesz się recertyfikować dowolnym 642-xxx ze ścieżek PRO (teraz to pewnie będą 300-xxx) albo Writtenem co CCIE.

A co do ostatniego pytania - tak - wystarczy, że zdasz to co Ci "brakuje" z nowej ścieżki i będziesz miał CCNP.

--
Piotrek

mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 782
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

#5

#5 Post autor: mhuba » 21 sty 2015, 13:32

Cześć ;)

Nie wiem czy zakładać nowy wątek czy mogę tu podpytać.
CCNP mam ważne do polowy kwietnia 2015.
Rozumiem że aby odnowić potrzebuje zdać coś z ścieżki pro lub ccie writen.
Wcześniej jeszcze miałem plan zabrać się z tego writena ale teraz wiem ze czasowo nie dam rady, generalnie zarobiony jestem ;)
Wiec mam pomysł by odnowić to CCNP jakimś prostym egzaminem najlepiej ze ścieżki CCIP a teraz jest to chyba Service Provider.
Teraz widzę ze jest tam dwie ścieżki SP etc, kiedyś był taki egzamin QoS i BGP.
Wiecie tak na szybko który egzamin obecnie najbardziej przypomina ten stary BGP?

Czy będzie to Deploying Cisco Service Provider Network Routing - 642-883 SPROUTE?

Dużo jest z nim pracy? Czy będzie mi tam potrzebne jakieś środowisko ponad IOS?

Jeszcze jest coś takiego: 642-775 MSPRP Maintaining Cisco Service Provider Routing Protocols ze sciezki CCNP SP Ops
tez jest dużo odnośnie BGP ale egzamin: Last day to test January 31, 2015

Z góry przepraszam i dziękuje za pomoc.
mHuba

Bart86
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 04 sty 2014, 08:22

#6

#6 Post autor: Bart86 » 20 cze 2015, 08:16

Ok, dla pewności, SWITCH zdany w lipcu 2012, w międzyczasie ROUTE, w lipcu zdaję TSHOOT. Otrzymam cert CCNP ważny do lipca 2015 czy do lipca 2018?

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1831
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

#7

#7 Post autor: frontier » 20 cze 2015, 08:53

Bart86 pisze:Ok, dla pewności, SWITCH zdany w lipcu 2012, w międzyczasie ROUTE, w lipcu zdaję TSHOOT. Otrzymam cert CCNP ważny do lipca 2015 czy do lipca 2018?
Lipca 2018.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

lukasg
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 06 lip 2015, 13:12

#8

#8 Post autor: lukasg » 06 lip 2015, 13:16

Witam,

Mam ważne CCNA do maja 2016, pytanie brzmi czy zdjąc CCNP Route wydłużę ważność certyfikatu CCNA ?

dziękuję.

regisu
member
member
Posty: 43
Rejestracja: 22 gru 2007, 11:26
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#9

#9 Post autor: regisu » 06 lip 2015, 13:25

Wydłużysz CCNA.
"Good, Fast and Cheap, you can pick any two but you cannot have all three"

Keadwen
wannabe
wannabe
Posty: 192
Rejestracja: 03 paź 2011, 07:14

#10

#10 Post autor: Keadwen » 06 lip 2015, 13:26

Mam ważne CCNA do maja 2016, pytanie brzmi czy zdjąc CCNP Route wydłużę ważność certyfikatu CCNA ?
Tak. Więcej szczegółów:
http://www.cisco.com/web/learning/certi ... ecert.html

adaman
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 21 maja 2008, 13:27
Lokalizacja: Koszalin, Polska

#11

#11 Post autor: adaman » 06 lip 2015, 13:57

Przedłużysz wszystkie na poziomie CCNA, np. Security.

ODPOWIEDZ