Własny LAB CCNP

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
AjTee
wannabe
wannabe
Posty: 59
Rejestracja: 20 kwie 2014, 18:36
Lokalizacja: Trójmiasto

Własny LAB CCNP

#1

#1 Post autor: AjTee » 14 paź 2014, 20:57

Czy warto zainwestować we własny LAB do CCNP? Czy lepsze są inne metody samodzielnej nauki?
CCNA R&S & JNCIA & JNCIS-ENT Certified Engineer

Awatar użytkownika
Kola
member
member
Posty: 38
Rejestracja: 22 lip 2007, 20:46

Re: Własny LAB CCNP

#2

#2 Post autor: Kola » 15 paź 2014, 07:28

To zależy od Twoich funduszy. Wg mnie warto zainwestować w dedykowany serwer lub złożyć PC-ta pod ESXI. Wtedy postawisz sobie sporą liczbę routerów CSR1000V i będziesz mógł przelabować cały materiał z ROUTE i nie tylko. Na pewno będzie to przyszłościowa inwestycja. Jeżeli chcesz iść po najniższej linii oporu to na domowym lapku możesz skorzystać z GNS'a.

saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 346
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

#3

#3 Post autor: saiqard » 15 paź 2014, 07:54

i kilka switchy może Ci się przydać w takim labie.
Jeśli nie masz dostępu do urządzeń, to dla możliwośći przećwiczenia wszystkiego w praktyce na pewno warto

Awatar użytkownika
AjTee
wannabe
wannabe
Posty: 59
Rejestracja: 20 kwie 2014, 18:36
Lokalizacja: Trójmiasto

#4

#4 Post autor: AjTee » 15 paź 2014, 20:12

Da się jakoś na gns3 zasymulować ccnp switch?
CCNA R&S & JNCIA & JNCIS-ENT Certified Engineer

Keadwen
wannabe
wannabe
Posty: 192
Rejestracja: 03 paź 2011, 07:14

#5

#5 Post autor: Keadwen » 15 paź 2014, 20:46

Przepraszam, ale no ten temat jest przerabiany chyba 10 raz w tym roku...
Dobre query na Google'ach i masz odpowiedzi wyczerpujące w 5minut.

Co tam jest do labowania wielkiego w CCNP Switch?
70% to L2 security, plus jakieś LAGi czy STP w różnych odmianach.
Dla STP i LAGów - ogarnij sobie rack rental - zapłacisz z 200-300zł i potem nie trzeba bawić się z utylizacją sprzętu.

snoopy
wannabe
wannabe
Posty: 100
Rejestracja: 19 mar 2009, 20:03
Lokalizacja: Ireland

Re: Własny LAB CCNP

#6

#6 Post autor: snoopy » 18 paź 2014, 14:22

AjTee pisze:Czy warto zainwestować we własny LAB do CCNP? Czy lepsze są inne metody samodzielnej nauki?
I tak i nie.
Tak jeżeli chcesz np. później wykorzystać to do celów np. CCIE lub innych np. na produkcji nie da się wszystkiego zasymulować.

Bardziej praktyczna odpowiedź moim zdaniem to, że nie.
Jeżeli w obecnej pracy nie masz dostępu do takiego sprzętu to zacznij się rozglądać za pracą gdzie będziesz mógł mieć styczność (może nie od razu) ze odpowiednim sprzętem.

Praktyka na dobre Ci wyjdzie :wink:

SQ8UW
wannabe
wannabe
Posty: 103
Rejestracja: 14 maja 2014, 13:39

#7

#7 Post autor: SQ8UW » 18 paź 2014, 18:36

AjTee pisze:Da się jakoś na gns3 zasymulować ccnp switch?
Na chwilę obcną GNS3 Beta 3 oprogramowania działa wystarczająco stabilnie do uruchomienia topologii składającej się z kilku Routerków/Switchy. Do CCNP SWITCH labki składały się 2xC3550 w wersji EMI + 2xC2950 (L2). Oczywiście problemem pozostaje posiadanie samego GNS'a, obrazów Routerów oraz przełączników.

Obrazek

Skrajnie to można wykorzystać: http://labswitch.blogspot.com/, aby sprawdzić komendy na różnych platformach.

Awatar użytkownika
lxs
wannabe
wannabe
Posty: 176
Rejestracja: 08 sty 2014, 16:27
Lokalizacja: 52.182098, 21.005445

#8

#8 Post autor: lxs » 18 paź 2014, 20:09

Po kilku tygodniach ciszy widzę znowu padło sakramentalne "czy kupować laba?".
Ja bym bardziej niż w złom sprzed 20 lat, zainwestował w dobrego kompa, na którym można postawić kilka wirtualnych CSRv. Do switchingu, na poziom CCNP wystarczy Packet Tracer 6. To co jest wystawiane na aukcjach, to sprzęt z demobilu, który prawdopodobnie idzie poniżej kosztów utylizacji.

szczuros1234
wannabe
wannabe
Posty: 86
Rejestracja: 20 lut 2011, 12:31

lab do ccnp

#9

#9 Post autor: szczuros1234 » 20 paź 2014, 10:23

Przychylam się do ostatniego kolegi i polecam dobrego kompa na którym można coś "posymulować" - odpada zabawa w kabelki, bałagan i miejsce w domu a dochodzą fora np. do GNS3

rysic
wannabe
wannabe
Posty: 297
Rejestracja: 31 lip 2012, 09:16
Kontakt:

#10

#10 Post autor: rysic » 20 paź 2014, 11:09

Z własnego doświadczenia - aby zdać CCNP routing wystarczy GNS3. Oczywiście w akademii jest dostęp do sprzętu i w pracy też, ale główna nauka była na GNS-ie.

Wydaje mi się jednak, że do CCNP switching będzie konieczny sprzęt. Fizyczne switche w połączeniu z GNS-em/ESXI powinny wystarczyć do całego CCNP, ale na 100% to mogę się wypowiadać dopiero odnośnie routingu :-)

tutoslaw
member
member
Posty: 36
Rejestracja: 05 mar 2013, 15:58

#11

#11 Post autor: tutoslaw » 09 lut 2015, 16:22

Odkopię trochę, a co tam ;)

Jakiś czas temu kupiłem 2 x 3550 i 2x2950, które użyłem pare razy do CCNA (ale nie były w sumie wtedy potrzebne). Do tego teraz dokupiłem kompa z dodatkowa sieciówką obsługująca 802.1q, trochę zainwestowałem w i7 i 16GB Ram, ale zamierzam postawić tam parę wirtualnych routerów, gadających z prawdziwymi switchami i myslę, że będzie ok. Chociaż to się dopiero okaże :)

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1680
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#12

#12 Post autor: Wojtachinho » 09 lut 2015, 20:30

tutoslaw pisze:Odkopię trochę, a co tam ;)

Jakiś czas temu kupiłem 2 x 3550 i 2x2950, które użyłem pare razy do CCNA (ale nie były w sumie wtedy potrzebne). Do tego teraz dokupiłem kompa z dodatkowa sieciówką obsługująca 802.1q, trochę zainwestowałem w i7 i 16GB Ram, ale zamierzam postawić tam parę wirtualnych routerów, gadających z prawdziwymi switchami i myslę, że będzie ok. Chociaż to się dopiero okaże :)
No z 6 CSRow postawic na 16 GB :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

ms
wannabe
wannabe
Posty: 105
Rejestracja: 22 kwie 2009, 12:54
Kontakt:

#13

#13 Post autor: ms » 10 lut 2015, 12:15

Wojtachinho pisze:No z 6 CSRow postawic na 16 GB :)
Spokojnie można więcej uruchomić na 16GB. Linuksowy KSM (i podobne) tutaj robi robotę! Sam na 16GB spokojnie uruchamiam 10 instancji a i 16 się zdarzało. Tylko wtedy należy "dać trochę czasu" na zadziałanie KSM i nie robić przypadkiem "reload" na wszystkich jednocześnie :)

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1680
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#14

#14 Post autor: Wojtachinho » 10 lut 2015, 14:44

ms pisze:
Wojtachinho pisze:No z 6 CSRow postawic na 16 GB :)
Spokojnie można więcej uruchomić na 16GB. Linuksowy KSM (i podobne) tutaj robi robotę! Sam na 16GB spokojnie uruchamiam 10 instancji a i 16 się zdarzało. Tylko wtedy należy "dać trochę czasu" na zadziałanie KSM i nie robić przypadkiem "reload" na wszystkich jednocześnie :)

Pozdrawiam,
Jak ? CSR na sztywno ma 2.5 GB ?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

golisz
member
member
Posty: 30
Rejestracja: 30 sty 2015, 21:45

#15

#15 Post autor: golisz » 10 lut 2015, 15:11

tutoslaw pisze:Odkopię trochę, a co tam ;)

Jakiś czas temu kupiłem 2 x 3550 i 2x2950, które użyłem pare razy do CCNA (ale nie były w sumie wtedy potrzebne). Do tego teraz dokupiłem kompa z dodatkowa sieciówką obsługująca 802.1q, trochę zainwestowałem w i7 i 16GB Ram, ale zamierzam postawić tam parę wirtualnych routerów, gadających z prawdziwymi switchami i myslę, że będzie ok. Chociaż to się dopiero okaże :)
Definitywnie ci to wystarczy na laba. W tej chwili mozna zrobic praktycznie wszystko wirtualne wystarczy miec esxa, 16 gb ram i jazda :) Duzo moich znajomych zaczelo kompletowac wlasnego laba dopiero jak zaczeli przygotowania do CCIE czy to security czy R&S. Tak naprawde do ccnp nie potrzeba miec wlasnego laba. Wystarczy GNS3. Mozna zrobic praktycznie wszystko to co potrzebujesz. Jednak wiadomo jezeli juz wydales pieniazki na wlasnego laba to super. Jezeli jeszcze nie kupiles a masz w planach zakup mysl o tym, ze moze ktorys z tych switchy, routerow itd bedzie ci potrzebne pozniej do nauki do CCIE :). Dobre switche ktore mysle ze beda przez jakis czas jeszcze najlepsze i w miare tanie sa 3560 v2 .

ODPOWIEDZ