Własny LAB CCNP

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
ms
wannabe
wannabe
Posty: 105
Rejestracja: 22 kwie 2009, 12:54
Kontakt:

#16

#16 Post autor: ms » 10 lut 2015, 17:28

Wojtachinho pisze:
ms pisze:
Wojtachinho pisze:No z 6 CSRow postawic na 16 GB :)
Spokojnie można więcej uruchomić na 16GB. Linuksowy KSM (i podobne) tutaj robi robotę! Sam na 16GB spokojnie uruchamiam 10 instancji a i 16 się zdarzało. Tylko wtedy należy "dać trochę czasu" na zadziałanie KSM i nie robić przypadkiem "reload" na wszystkich jednocześnie :)

Pozdrawiam,
Jak ? CSR na sztywno ma 2.5 GB ?
Tak, każdy CSR ma na sztywno przydzielone 2,5 GB. Dlatego właśnie piszę, że tutaj dobrą robotę robi KSM. Poniżej przykładowe użycie pamięci dla 10x CSR.

Obrazek

Jak dodasz RAM+swam+KSM to wyjdzie lekko ponad 27GB. Więc wszystko się zgada, bo oprócz 10x CSR działa jeszcze jedna VM i oczywiście sam system trochę zabiera.

Pozdrawiam,

pixel
member
member
Posty: 43
Rejestracja: 10 lis 2007, 13:04

#17

#17 Post autor: pixel » 10 lut 2015, 19:14

W opcjach ESX wystarczy włączyć Transparent Page Sharing i już mamy współdzielenie pamięci:
Configuration > Advanced Settings > Mem > Mem.AllocGuestLargePage > z 1 na 0

Przy 32Gb ramu udało mi się odpalić 20x csr1k i 10x ios-xrv, i jeszcze trochę ramu zostało, fakt uruchomienie zajmuje trochę czasu ale da się :)

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1677
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#18

#18 Post autor: Wojtachinho » 11 lut 2015, 09:34

ms pisze:
Wojtachinho pisze:
ms pisze: Spokojnie można więcej uruchomić na 16GB. Linuksowy KSM (i podobne) tutaj robi robotę! Sam na 16GB spokojnie uruchamiam 10 instancji a i 16 się zdarzało. Tylko wtedy należy "dać trochę czasu" na zadziałanie KSM i nie robić przypadkiem "reload" na wszystkich jednocześnie :)

Pozdrawiam,
Jak ? CSR na sztywno ma 2.5 GB ?
Tak, każdy CSR ma na sztywno przydzielone 2,5 GB. Dlatego właśnie piszę, że tutaj dobrą robotę robi KSM. Poniżej przykładowe użycie pamięci dla 10x CSR.

Image

Jak dodasz RAM+swam+KSM to wyjdzie lekko ponad 27GB. Więc wszystko się zgada, bo oprócz 10x CSR działa jeszcze jedna VM i oczywiście sam system trochę zabiera.

Pozdrawiam,
Jak sie konfiguruje KSM ?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

#19

#19 Post autor: Sofcik » 11 lut 2015, 12:10

http://www.linux-kvm.org/page/KSM
I sekcja "Status".

A jak BARDZO chcesz pogrzebać w parametrach to masz jeszcze daemon ksmtuned z konfiguracją w /etc/ksmtuned.conf i tam możesz różne rzeczy ustawić.
Choć z doświadczenia wiem, że "defaultowe" parametry są wystarczające.

--
Piotrek

ms
wannabe
wannabe
Posty: 105
Rejestracja: 22 kwie 2009, 12:54
Kontakt:

#20

#20 Post autor: ms » 11 lut 2015, 12:51

Ja używam Proxmox'a i tam KSM (wsparcie i usługi z nim związane) jest włączone domyślnie.

Tak jak kolega wyżej pisze sprawdzisz jedynie czy kernel obsługuje KSM i ma tą obsługę włączoną, ale wsparcie dla KSM jest w kernelu już od dość dawna (google na szybko podpowiada, że od 2.6.32). Tym samym w praktyce uruchomienie KSM sprowadza się do włączenia usług ksm i ksmtuned (kontroluje warunki brzegowe do odpalenia ksm), które to są częścią pakietu qemu-kvm. Plik konfiguracyjny /etc/ksmtuned.conf można zostawić domyślny lub ewentualnie minimalnie obniżyć próg zajętości RAM, przy którym ksm startuje (chwilę się tym bawiłem, ale jeśli odpalasz VM po kolei a nie wszystkie naraz to nie ma tutaj większych różnic w działaniu).

Tutaj jest przykład dla redhata.

Pozdrawiam,

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

Re: Własny LAB CCNP

#21

#21 Post autor: freel4ncer » 14 lut 2015, 23:43

AjTee pisze:Czy warto zainwestować we własny LAB do CCNP? Czy lepsze są inne metody samodzielnej nauki?
Nie ma nic lepszego od wlasnego LABA
Ja zbudowalem sobie topologie z INE ktora powinna byc dosyc rozwojowa.
5x ISR 1841
1x 2611XM
1x FR switch 3725
2x3560
2x3550
2511 jako Access Server
Do tego mam
2x SRX 100h2
i momencie mysle nad ex4200 ( widzialem tanio na ebay-u)

Probowalem przez dluzszy czas uczyc sie z ksiazek , video i gns ale jakos nie szlo (zasypialem w przeciagu kilku minut). Zlozylem laba i w 2 miesiace (normalnie pracujac 9am-6pm)zrobilem Route odrazu usiadlem do Switcha ktory planuje zrobic w tym samym czasie.
Osobiscie widze ze mam duza wieksza motywacje majac laba + bawiac sie , psujac i naprawiajac widze ze ucze sie duzo szybciej.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1677
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Własny LAB CCNP

#22

#22 Post autor: Wojtachinho » 15 lut 2015, 01:00

freel4ncer pisze:
AjTee pisze:Czy warto zainwestować we własny LAB do CCNP? Czy lepsze są inne metody samodzielnej nauki?
Nie ma nic lepszego od wlasnego LABA
Ja zbudowalem sobie topologie z INE ktora powinna byc dosyc rozwojowa.
5x ISR 1841
1x 2611XM
1x FR switch 3725
2x3560
2x3550
2511 jako Access Server
Do tego mam
2x SRX 100h2
i momencie mysle nad ex4200 ( widzialem tanio na ebay-u)

Probowalem przez dluzszy czas uczyc sie z ksiazek , video i gns ale jakos nie szlo (zasypialem w przeciagu kilku minut). Zlozylem laba i w 2 miesiace (normalnie pracujac 9am-6pm)zrobilem Route odrazu usiadlem do Switcha ktory planuje zrobic w tym samym czasie.
Osobiscie widze ze mam duza wieksza motywacje majac laba + bawiac sie , psujac i naprawiajac widze ze ucze sie duzo szybciej.
Troche tego masz...
Poka fotke :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#23

#23 Post autor: freel4ncer » 15 lut 2015, 09:53

prosze bardzo Obrazek
Tylko bez docinek o kable prosze ;P

Na zdjeciu widac 6x ISR ow ale jeden mi padl ze starosci :/
Jest tez tylko 1 srx gdyz chwilowo pozyczylem drugiego koledze .
W sumie topologia wyglada tak (gdyby ktos nie znal INE ;) )
Obrazek
Obrazek
Brakuje tylko BB2 i BB3 ktore nie sa potrzebne do CCNP

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

#24

#24 Post autor: Sofcik » 15 lut 2015, 17:18

LAB w piwnicy czy na strychu w domu :) ?

--
Piotrek

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#25

#25 Post autor: freel4ncer » 15 lut 2015, 17:24

W mieszkaniu :P

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1677
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#26

#26 Post autor: Wojtachinho » 15 lut 2015, 18:16

freel4ncer pisze:W mieszkaniu :P
my man :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3988
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#27

#27 Post autor: lbromirs » 15 lut 2015, 19:34

Wojtachinho pisze:
freel4ncer pisze:W mieszkaniu :P
my man :)
"Szum jest dobry".

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#28

#28 Post autor: freel4ncer » 15 lut 2015, 23:08

lbromirs pisze:
Wojtachinho pisze:
freel4ncer pisze:W mieszkaniu :P
my man :)
"Szum jest dobry".
"Morza szum, ptaków śpiew, Złota plaża pośród drzew.. ";)
a tak naprawde to nie jest tak zle najglosniejsze sa switche ale i tak wysiadaja przy moim okapie kuchennym :P

Zreszta podczas labowania jestem w innym pokoju z drugiej storny pracowalem troche w duzym Datacentre tak wiec chyba sie uodpornilem (czyt gluchy jak pien ) ;)

mmoryto
wannabe
wannabe
Posty: 196
Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28
Lokalizacja: Kanada

#29

#29 Post autor: mmoryto » 16 lut 2015, 09:37

freel4ncer pisze:Zreszta podczas labowania jestem w innym pokoju
To się nie liczy. To już "remote lab". :D

michael15
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:38

#30

#30 Post autor: michael15 » 16 lut 2015, 13:48

Hmm, nikt jeszcze nie wspomniał o IOU?

Na tą chwilę można już labować switche cisco na obrazach iou w gns3.
Więcej info pod http://learngns3.blogspot.com/2014/10/g ... -into.html

Do tego tutaj jest dosyć fajny lab pod ccie oparty na iou web:

http://certcollection.org/forum/topic/2 ... o%20%20iou

ODPOWIEDZ