CCNP Switch czy GNS3 wystarczy?

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
AjTee
wannabe
wannabe
Posty: 59
Rejestracja: 20 kwie 2014, 18:36
Lokalizacja: Trójmiasto

CCNP Switch czy GNS3 wystarczy?

#1

#1 Post autor: AjTee » 24 lip 2016, 18:40

Hej,

Zamierzam zacząć przygotowania do CCNP Switch i teraz pytanie, czy mogę to od biedy zrealizować na GNS3?

Jak tak to jakie obrazy najlepsze do emulacji? Czy znajdę gdzieś poradnik jak krok po kroku to emulować?

Pozdrawiam.
CCNA R&S & JNCIA & JNCIS-ENT Certified Engineer

warg29
member
member
Posty: 27
Rejestracja: 17 mar 2011, 21:41

Re: CCNP Switch czy GNS3 wystarczy?

#2

#2 Post autor: warg29 » 27 lip 2016, 13:00

O ile pamietam to nie ma w GNS switcha tylko router z modulem switchujacym.
Nie przetesujesz sporej czesci funkcjonalnosci zwiazanych z ASICami (i private vlan np).
GNS lub iou sluza do emulacji routerow - bo nie da sie symulowac ASIC-ow.
Chyba lepiej kupic uzywany switch - daj znac na priva jesli potrzebujesz (tanio).

rysic
wannabe
wannabe
Posty: 297
Rejestracja: 31 lip 2012, 09:16
Kontakt:

Re: CCNP Switch czy GNS3 wystarczy?

#3

#3 Post autor: rysic » 28 lip 2016, 00:04

AjTee pisze:Hej,

Zamierzam zacząć przygotowania do CCNP Switch i teraz pytanie, czy mogę to od biedy zrealizować na GNS3?

Jak tak to jakie obrazy najlepsze do emulacji? Czy znajdę gdzieś poradnik jak krok po kroku to emulować?

Pozdrawiam.
Im dłużej uczę się do CCNP SWITCH, tym odpowiedź bardziej dosadnie brzmi NIE!

Awatar użytkownika
vrankom
wannabe
wannabe
Posty: 1075
Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Lokalizacja: Warsaw
Kontakt:

Re: CCNP Switch czy GNS3 wystarczy?

#4

#4 Post autor: vrankom » 28 lip 2016, 13:23

jak chesz pocwiczyc na sprzecie to daj znac na PM
mam 4x 3560 8x 2811 i 2x 1941 do nauki
topologia narbikowa (wygooglaj sobie schemat polaczen)
dostep przez TS wiec nie ma problemu z ograniczeniami czy zabezpieczeniami w konfiguracji :D

/V.

ODPOWIEDZ