CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 lis 2017, 22:17

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 08 sie 2016, 14:19 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 06 sie 2016, 17:54
Posty: 51
Witam

Jakie są wymagania żeby otrzymać certyfikat CCNP Security
Bo w CCNA Security był tylko jeden semestr ( moduł )
w CCNP Security słyszałem ze jest tych semestrów minimum 4
A jak jest naprawdę i o czym są te semestry czy ktoś te semestry robił
uczył się sam czy w akademii


Na górę
Post #2 : 09 sie 2016, 09:59 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 22 kwie 2009, 12:54
Posty: 90
Witam,
W ramach akademii Cisco nie ma i nie było szkolenia CCNP Security. Oficjalnie pozostają jedynie szkolenia komercyjne u partnerów.

Aby otrzymać certyfikat należy zdać 4 egzaminy i dla każdego z nich jest odpowiednie szkolenie:
http://www.cisco.com/c/en/us/training-e ... urity.html


Pozdrawiam,

_________________
PROIDEA - najbliższe szkolenia


Na górę
Post #3 : 09 sie 2016, 20:03 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 06 sie 2016, 17:54
Posty: 51
W zasadzie ktoś był na takich szkoleniach co podaje cisco
lub sam się przygotowywał do CCNP Security
Exams & Recommended Training
Required Exam(s)
Recommended Training

300-208 SISAS Implementing Cisco Secure Access Solutions (SISAS)
300-206 SENSS Implementing Cisco Edge Network Security Solutions (SENSS)
300-209 SIMOS Implementing Cisco Secure Mobility Solutions (SIMOS)
300-207 SITCS Implementing Cisco Threat Control Solutions (SITCS)

jak oceniacie ten materiał trudny do opanowania
w domu jest możliwość się do tego przygotować
czy nie bo trzeba mieć do tego laboratorium i lepiej iść na kursy i zdawać po mału te szkolenia

I z czego korzystaliście przy nauce z jakiej literatury

W zasadzie przydał wam sie ten certyfikat w pracy premia awans podwyżka - czy raczej przy zmianie pracy wam sie przydał


Na górę
Post #4 : 09 sie 2016, 21:13 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3368
Cytuj:
W zasadzie przydał wam sie ten certyfikat w pracy premia awans podwyżka - czy raczej przy zmianie pracy wam sie przydał
Temat zasadności, celowości, sensowności czy motywacji do zdawania pojawiał się wielokrotnie. Wystarczy użyć wyszukiwarki. I jeszcze jedno - jeśli jedyny cel, jaki Ci przyświeca, to KASA, KASA,KASA to zmień zawód. Kasa pojawia się niejako przy okazji bycia dobrym fachowcem. Jest skutkiem a nie celem samym w sobie. Lubisz kasę to idź pracować w bankowości, ubezpieczeniach, etc.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #5 : 14 sie 2016, 18:29 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 06 sie 2016, 17:54
Posty: 51
Nie oto mi chodzi bo wiedza jest ważna ale żeby ja zdobywać to trzeba mieć za co
a kursy certyfikaty nie sa tanie
w firmie komercyjnej znalazłem kursy do CCNP Security
koszt to 8100*4= 32400+Vat do tego trzeba doliczyć egzaminy + materiały do nauki ( ksiazki , videomateriały,itp )
To już spory wydatek zęby zdobywać wiedzę


Na górę
Post #6 : 15 sie 2016, 01:28 
Offline
member
member

Rejestracja: 23 mar 2016, 20:42
Posty: 23
Pracodawcy bardzo doceniają jak ktoś sam inwestował w siebie a nie siedział na czterech literach. Poziom CCNA sam jesteś wstanie sobie opłacić.Wyżej również stopniowo dasz radę krok po kroczku. Nie musisz zdawać wszystkiego na raz.

Po drugie jeżeli dobry pracodawca będzie widział, że chcesz się rozwijać to Ci zrefunduje koszty kursu. Dobry pracodawca NIGDY Ci nie odmówi.

Po trzecie: W moim mniemaniu za bardzo się nakręcasz. Idzie wyczuć po twoich wpisach, że dla ciebie te certyfikaty są tylko dla kasy. Napalasz się na CCNA security, ccnp a nawet nie zacząłeś CCNA. Pochodź na akademię, zobacz z czym to się je i czy Ci się to spodoba bo niektórzy jak mają się uczyć numerów portów, protokołów czy innych rzeczy to dostają wypieków na twarzy.Na początku będzie ciężko a w las gorzej. bardzo dużo teorii a mało praktyki. Tak wygląda pierwszy semestr CCNA i wiele osób tu odpada/rezygnuje. Mało było takich co usłyszeli, że po tym CCNA to praca sama się znajdzie i będą zarabiali kokosy? Mało to poszło osób na studia informatyczne bo twierdzili, że się nadadzą a rzeczywistość okazała się z grubsza inna bo ta informatyka to z graniem w gry ma mało wspólnego.

Te certyfikaty mało Ci mogą dać jeżeli nie znasz języka. Bez języka nie zdasz CCNA o CCNP już nie wspomnę. I najważniejsze: Nie znajdziesz dobrej pracy w IT bez angielskiego. I to zdanie powinno być dla ciebie kluczem. Wydrukuj i powieś w ramce nad łóżkiem tak aby Cię motywowała do działania.


Na górę
Post #7 : 15 sie 2016, 10:38 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 06 sie 2016, 17:54
Posty: 51
Powiem tak kiedyś zaczynałem CCNA była to wersja 4.0 na studiach ( ok 2011 r) mieliśmy płacić za semestr tylko 50 zł
Ale nie było zajęć dodatkowych wszystkiego samemu mieliśmy się uczyć na podstawie tych flash stronek a wykładowca który to prowadził i miał zajęcia z na mi na studiach z innych przedmiotów to bez komentarza jak coś się go pytaliśmy o sieci komputerowe czy o akademie to odsyłał nas do google większość zajęć polegała ze w pdf mieliśmy zadanie które sama do końca nie umiała nam wyjaśnić i szukaliśmy w google a na koniec semestru wstawiła wszystkim ocenę 5 ale nie oto chodzi tu chodziło o naukę wiec ludzie zrezygnowali z kolejnych semestrów skoro miała tak wyglądać nauka która nic nie wyniesie a osoba która powinna dużo wiedzieć o CCNA to nie umiała nam odpowiedzieć dlatego teraz podejmuje kolejne wyzwanie z własnych środków i idę na kurs do akademii ( mam nadzieje ze teraz będą normalne wykłady laboratoria ) i wykładowca będzie kompetentny i na każde nawet głupie pytanie będzie umiał mi odpowiedzieć Bo na razie opłacenie sobie CCNA R&S + CCNA Security nie stanowi kłopotu A potem zobaczę i może się zdecyduje na CCNP jeśli wykładowcy będą kompetentni bo mi chodzi o zdobycie kompetentnej wiedzy a nie o papierek

Do tego chce się dowiedzieć co się zmieniło przez ten czas w Cisco akademii

Bo poprzednio w zasadzie mieliśmy odpowiedzi do chapterów i egzamin finall i polegało to na przyklepaniu odpowiedzi

Nie chciałbym żeby to tak samo wyglądało chociaż widziałem do CCNA v 5.1 odpowiedzi do chapterów i final

Ale podobno teraz jest nowa wersja która nosi numer 6 CCNA chyba że się mylę a CCNA Security jest to wersja nr 2


Na górę
Post #8 : 15 sie 2016, 12:13 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3368
Cytuj:
mieliśmy płacić za semestr tylko 50 zł
Ciśnie się na usta, że otrzymaliście towar za jaki zapłaciliście, ale zostawmy to. Każda akademia lokalna podlega pod akademię regionalną i masz możliwość zgłosić nieprawidłowości "szczebel wyżej". Jest w Cisco koordynator akademii,,. obecnie funkcję tę pełni chyba Pani Ania, mogliście jej też zgłosić nieprawidłowości. Nawet jeśli o tym nie wiesz, to wiesz, że na forum są pracownicy Cisco Polska i mogłeś opisać problem, ktoś by się do Ciebie zapewne odezwał. I tak dalej ..... Druga sprawa, to kwestia samodzielności. Niestety z przykrością zauważam, że to jest wielki problem pokoleń obecnie kończących studia i wchodzących na rynek pracy. Akademia ma między innymi nauczyć Cię samodzielności. Samodzielności w szukaniu przyczyny problemu. Samodzielności w szukaniu rozwiązania. To Ty masz być tym inżynierem, do którego zwracają się o pomoc, a nie Ty masz pytać innych. To, że czegoś musiałeś sam szukać w dokumentacji, to jest norma do której się przyzwyczajaj - tak wygląda praca w tej branży. Przestań już narzekać i weź się za naukę.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #9 : 15 sie 2016, 12:22 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 06 sie 2016, 17:54
Posty: 51
Dlatego zamierzam od października zacząć naukę w akademii na początek CCNA R&S a potem CCNA Security


Na górę
Post #10 : 15 sie 2016, 12:39 
Offline
member
member

Rejestracja: 25 kwie 2016, 18:50
Posty: 31
Jeśli nie pracujesz i nie uczysz się (studia? Więc przerwa wakacyjna) to do października ogarniesz spokojnie pierwszy moduł. No chyba że wolisz marnować czas... A czas to ...


Na górę
Post #11 : 15 sie 2016, 12:57 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 06 sie 2016, 17:54
Posty: 51
No ja pracuje ale nie w każdy dzień i mam trochę czasu wolnego w tygodniu więc powinienem dać radę moduł pierwszy powinienem sobie tylko przypomnieć i trochę się go do uczyć kolejne to już będzie do mnie nowość ale chyba nie będzie tak źle


Na górę
Post #12 : 20 paź 2016, 15:15 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 07 gru 2005, 00:00
Posty: 303
Który egzamin ze ścieżki ma najmniej materiału do przyswojenia:

Pytam bo gaśnie CCNP RS, i stwierdziłem, że od jakiegoś czasu dłubie przy Sec to warto to podeprzeć kwitem, niestety egzamin wygasa wkrótce, także ciśnie mnie czas na przygotowanie się do egzaminu...

300-208 SISAS Implementing Cisco Secure Access Solutions (SISAS) <- chciałem iść w to bo najwięcej klikałem w ISE
300-206 SENSS Implementing Cisco Edge Network Security Solutions (SENSS)
300-209 SIMOS Implementing Cisco Secure Mobility Solutions (SIMOS)
300-207 SITCS Implementing Cisco Threat Control Solutions (SITCS)


Na górę
Post #13 : 23 paź 2016, 11:04 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 09 maja 2013, 09:44
Posty: 78
Lokalizacja: Lublin, Warszawa
Cytuj:
Który egzamin ze ścieżki ma najmniej materiału do przyswojenia
Złe kryterium wybrałeś. Jak by mi wygasał Cert CCNP RS i chciał go odnowić to szukałbym nie najłatwiejszego ale najciekawszego egzaminu który mi odświeży certa.
Otwórz sobie wszystkie cztery bluprinty, poczytaj co jest w jakim egzaminie i wybierz to co Cię najbardziej interesuje i czego z chęcią byś się dowiedział/nauczył.

W zasadzie ilość informacji do przyswojenia jest zazwyczaj podobna a zdecydowanie łatwiej uczyć się czegoś co Cię interesuje.


Na górę
Post #14 : 23 paź 2016, 15:41 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Posty: 298
Lokalizacja: Manchester/UK
Nie znam nikogo kto by odświeżał ccnp i nie brał tshoota :D


Sent from my iPhone using Tapatalk


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl