CCNP Sec - jak sie przygotowac i czy warto?

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 326
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Manchester/UK

CCNP Sec - jak sie przygotowac i czy warto?

#1

#1 Post autor: minimalist300 » 16 mar 2017, 20:26

Hej,
wlasnie koncze przygotowania do CCNA Sec i poniewaz strasznie spodobala mi sie tematyka mysle o przygotowania do CCNP Sec. Zastanawiam sie jak sie przygotowaliscie. 1.) Czy potrzeba jakies fizyczne urzadzenia czy praktycznie wszystko mozna przelabowac uzywajac wirtualnych maszyn?
2.) Czy wiedza na poziomie CCNA R&S i Sec wystarczy, czy lepiej zrobic wczesniej CCNP R&S
3.) Czy korzystal ktos z tych treningow od Cisco:

https://learningnetworkstore.cisco.com/ ... 1-0-020637

Do wiekszosci egzaminow nie ma OCG, sa jakies alternatywne materialy? Posiadam dostep do ine wiec moge uzyc ich video.

4.) Czy warto? Jak CCNP Sec wplywa na rozwoj kariery? Jakby nie patrzec sa to 4 egzaminy i dosc spory koszt przygotowania do nich? Wiec, CCNP Sec czy certyfikacja od innych vendorow?

Pozdrawiam,
Lukasz

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3405
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: CCNP Sec - jak sie przygotowac i czy warto?

#2

#2 Post autor: Kyniu » 16 mar 2017, 20:51

minimalist300 pisze:4.) Czy warto?
Skoro pytasz to nie, nie warto. Nie zaczynaj, nie rób, walnij się na plaży i ciesz z nic nie robienia.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 326
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Manchester/UK

Re: CCNP Sec - jak sie przygotowac i czy warto?

#3

#3 Post autor: minimalist300 » 16 mar 2017, 21:09

Kyniu pisze:
minimalist300 pisze:4.) Czy warto?
Skoro pytasz to nie, nie warto. Nie zaczynaj, nie rób, walnij się na plaży i ciesz z nic nie robienia.
Kyniu, spokojnie...

Nie chodzi mi o to czy warto cos robic ale czy warto ten konkretnie cert czy cos innego? Zapytalem bo obecnie z security w pracy nie mam za duzo do czynienia i zapewne sa tutaj ludzie ktorzy maja wiecej do powiedzenia jesli chodzi o rozwoj mojej kariery. Nie chodzi mi tez o pieniadze ale o to czy pracodawcy beda brac ten certyfikat pod uwage i czy dzieki niemu bede mogl zdobyc ciekawsza prace. Troche tak jak z CCAr, czy warto? Nigdy nie widzialem zadnej oferty pracy ktora wymaga Ar, co najwyzej CCDE.

Pozdro!

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1831
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: CCNP Sec - jak sie przygotowac i czy warto?

#4

#4 Post autor: frontier » 16 mar 2017, 21:25

Moim zdaniem warto. Można przelabować niemal wszystko używając zwykłego GNS3 ale przy obecnych cenach warto sobie kupić chociażby jedną sztukę 5505 i jakiś router wspierający v.15.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 326
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Manchester/UK

Re: CCNP Sec - jak sie przygotowac i czy warto?

#5

#5 Post autor: minimalist300 » 16 mar 2017, 21:31

frontier pisze:Moim zdaniem warto. Można przelabować niemal wszystko używając zwykłego GNS3 ale przy obecnych cenach warto sobie kupić chociażby jedną sztukę 5505 i jakiś router wspierający v.15.
Dzieki, 5505 mam, kupilem jakis czas temu do domu - licencja security plus. Uzywam do cisco anyconnect :) VIRL'a tez mam ale zastanawiam sie czy przedluzac.

DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 105
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: CCNP Sec - jak sie przygotowac i czy warto?

#6

#6 Post autor: DawidS28 » 17 mar 2017, 08:44

1. Ja jestem zwolennikiem fizycznego sprzętu i powiem, że warto mieć co najmniej jeden router z IOS 15, np. 2811 albo (lepiej) coś z 29xx. 1941 też może być, ale jakoś nie darzę sympatią, chociażby za wygodę montowania w racku. ;) Do tego przynajmniej jedna ASA, fajnie, żeby wspierała multicontext i HA. A jeszcze fajniej, żeby miała FirePOWER. :) Czyli np. 5508-X, nie mam pojęcia czy 5506-X też, bo mam to pierwsze. Wiem, że cenowo wybitnie nieoptymalnie, ale cóż. Zawsze można potem sprzedać.

2. Wydaje mi się (z własnych przygotowań do CCNP S), że CCNA R&S spokojnie wystarczy, chociaż znam materiał do CCNP R&S i mogę nie czuć wyraźnej granicy między jednym a drugim. Ale jak coś, to sobie doczytasz.

ODPOWIEDZ