CCNP - czy taki sprzet wystarczy do labow?

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
teque
wannabe
wannabe
Posty: 131
Rejestracja: 17 maja 2005, 21:23

CCNP - czy taki sprzet wystarczy do labow?

#1

#1 Post autor: teque » 17 maja 2005, 21:34

Witam
Niedlugo bede konczyl CCNA i w zwiazu z tym mam pytanie do szanownych forumowiczow. Czy w ramach przygotowania do egzaminow na nastepny poziom CCNP wystarczy nastepujacy sprzet:

• Ruter CISCO 2620 - 4 sztuki
• Switch Ethernet CISCO Catalyst WS-C2924-XL-EN - 4 sztuki

Na zwykle kursy nie stac mnie, skadinad wiem ze sa wsciekle drogie .
Oczywiscie mam na mysli wszystkie cztery egzaminy CCNP, prosze o podanie jakie jeszcze sa braki w w/w sprzecie i czy mozna je nadrobic symulacjami lub porzadnym teoretycznym przygotowaniem.
Mam tylko powierzchowne pojecie o materiale na CCNP stad moje pytanie

pozdrawiam

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

#2

#2 Post autor: Seba » 17 maja 2005, 22:44

Routerki - zależy od wyposażenia (kart)
Switche - nowych rzeczy nie potrenujesz za bardzo, ale i tak powinno być ok.

Najlepiej jakbyś miał knigi ze szkolenia lub CiscoPress... to dla teorii

Awatar użytkownika
teque
wannabe
wannabe
Posty: 131
Rejestracja: 17 maja 2005, 21:23

#3

#3 Post autor: teque » 17 maja 2005, 22:53

>
> Routerki - zależy od wyposażenia (kart)
>
Jakie moduly masz na mysli Seba?


materialy teoretyczne zalatwi sie :)[/quote]

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

#4

#4 Post autor: Seba » 17 maja 2005, 23:00

same 2620 mają 1 port fastethernet w defaulcie...
musisz miec jakieś karty WIC, serial lub BRI + karty NM (network module) z portami różnymi......

Awatar użytkownika
teque
wannabe
wannabe
Posty: 131
Rejestracja: 17 maja 2005, 21:23

#5

#5 Post autor: teque » 17 maja 2005, 23:07

na routerach mam 2xseriale, 2xfast ethernet

co do pozostalych to ktore sa najbardziej potrzebne?
...inaczej, ktore sa na tyle konieczne zeby byl sens je dokupic?
wiem ze czesc bedzie trzeba wspomagac symulacjami...

Awatar użytkownika
em_er
wannabe
wannabe
Posty: 692
Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29

#6

#6 Post autor: em_er » 17 maja 2005, 23:09

jesli masz 2 zafixowane FE to jest to chyba 2621 raczej...

Awatar użytkownika
em_er
wannabe
wannabe
Posty: 692
Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29

#7

#7 Post autor: em_er » 17 maja 2005, 23:10

co do switchy przemysl 2950, coraz lespze ceny sa na uzywki

Awatar użytkownika
teque
wannabe
wannabe
Posty: 131
Rejestracja: 17 maja 2005, 21:23

#8

#8 Post autor: teque » 17 maja 2005, 23:15

chcialbym w jak najwiekszym stopniu wykorzystac istniejacy sprzet, ewentualnie dodac jakies moduly do routerow :)

oczywiscie tylko w wypadku gdy jest to potrzebne do calej serii labow, ale nie pojednyczych

Awatar użytkownika
teque
wannabe
wannabe
Posty: 131
Rejestracja: 17 maja 2005, 21:23

#9

#9 Post autor: teque » 17 maja 2005, 23:17

gdzie mozna kupic uzywany sprzet po sensownych cenach - tylko allegro?

Awatar użytkownika
em_er
wannabe
wannabe
Posty: 692
Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29

#10

#10 Post autor: em_er » 17 maja 2005, 23:25

poki co nie znam dokladnie programu ccnp ale 2 seriale i 2fe na kazdym routerze to juz spore mozliwosci. ewentualnie moglbys sie pokusic o bri, ale sam modul niestety ci do zabawy nie wystarczy :(

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1839
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

#11

#11 Post autor: frontier » 17 maja 2005, 23:59

Jezeli zepniesz sobie serialkami 3 routerki w trojkacik :-) a potem dopniesz gdzies czwarty router, ustawisz jakis serwer, plus jakies workstation... no to powinno wystarczyc tak mysle :-) switchow az tyle Ci nie trzeba, za to jeden np. 2950 mile widziany...

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1839
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

#12

#12 Post autor: frontier » 18 maja 2005, 00:00

teque pisze:gdzie mozna kupic uzywany sprzet po sensownych cenach - tylko allegro?
allegro albo ebay.com i kumpel w usa lub gdzies blizej :-)

Awatar użytkownika
em_er
wannabe
wannabe
Posty: 692
Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29

#13

#13 Post autor: em_er » 18 maja 2005, 08:18

jeden switch to nie za mało troche?

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1423
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

#14

#14 Post autor: drake » 18 maja 2005, 09:07

osobiscie nie kupowalem nic tam, ale polecam w ramach chociazby porownania cen: http://www.netfusion.pl/
Never stop exploring :)

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4872
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#15

#15 Post autor: peper » 18 maja 2005, 09:16

drake pisze:osobiscie nie kupowalem nic tam, ale polecam w ramach chociazby porownania cen: http://www.netfusion.pl/
Tu nie ma co porównywać bo oni mają jakieś ceny z kosmosu

ODPOWIEDZ