CCNP - czy taki sprzet wystarczy do labow?

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
mzb
wannabe
wannabe
Posty: 156
Rejestracja: 16 cze 2009, 14:14

#226

#226 Post autor: mzb » 03 mar 2011, 19:05

lbromirs pisze:Masz dostęp do instruktorów oraz możliwość popracowania z prawdziwymi pudełkami. Już zdarzają się inżynierowie sieciowi którzy nie wiedzą jak wygląda kabel koncentryczny, V.35 czy RS232 :)
Nie mów że to ten test rekrutacyjny, że kładziesz 3 kable i każesz wybierać ;P ? W sumie takim kablem od razu można lać ;))

-- M.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3931
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#227

#227 Post autor: lbromirs » 03 mar 2011, 22:36

mzb pisze:
lbromirs pisze:Masz dostęp do instruktorów oraz możliwość popracowania z prawdziwymi pudełkami. Już zdarzają się inżynierowie sieciowi którzy nie wiedzą jak wygląda kabel koncentryczny, V.35 czy RS232 :)
Nie mów że to ten test rekrutacyjny, że kładziesz 3 kable i każesz wybierać ;P ? W sumie takim kablem od razu można lać ;))

-- M.
Nie, takiego testu jeszcze nie robiłem. Ale poddałeś mi dobry pomysł :P


Ajo
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 30 maja 2012, 22:48

#229

#229 Post autor: Ajo » 07 wrz 2012, 22:45

Witam,

Chciałbym odświeżyć temat i również spytać się i poradzić na temat home lab'a.
Przeczytałem cały temat na tym forum i na innych również. Jednakże dalej nie wiem co najlepiej kupić.

W linkach powyżej znalazłem, routery 1721 z softem 12.4T IP Adv. Tylko na stronie
cisco nie znalazłem softu 12.4T IP Adv dla serii 1700, chyba, że źle szukałem ;/
tutaj

Oglądałem też routery serii 2500 ale nie wiem co o nich sądzić,
mówię o 2520 z softem 12.3.

Jeśli chodzi o Switche to 2950, raczej inne nie wchodzą w grę bo 3550 jest za drogi.

Jeszcze pytanie jaka jest różnica między tymi wszystkimi moidelami 2950?
Widziałem, że są 2950C, G, EI , DC ??

Jestem nowicjuszem po akademii CCNA i nie umiem się z tymi wszystkimi modelami uporać itd... Proszę tylko o jakieś małe podpowiedzi i ciekawostko oraz liczę na to, że koledzy z większym doświadczeniem podzielą się swoją wiedzą.

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1833
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

#230

#230 Post autor: frontier » 08 wrz 2012, 17:54

Ajo,

Jak nie masz dostepu do sprzetu / nie stac Cie to po prostu zainteresuj sie GNS3, ale tam to przede wszystkim do routingu. 2500 sobie daruj... 1721 widze ze jest Release 12.4.15T14 MD.

Co do switchingu, jak chcesz kupic 2950 to EI.

Porównanie
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

Awatar użytkownika
flex
member
member
Posty: 17
Rejestracja: 27 lut 2010, 16:10

#231

#231 Post autor: flex » 09 wrz 2012, 20:31

@Ajo

zainteresuj się tym:
http://packetlife.net/lab/

Ajo
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 30 maja 2012, 22:48

#232

#232 Post autor: Ajo » 09 wrz 2012, 22:50

Hehe dobre.

THX flex, od razu mi się lepiej zrobiło. Chociaż nie mówię, że nigdy nie zakupię własnego sprzętu i tak będę się rozglądał ;p.

Jeszcze raz dzięki.

kamrejare9
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 05 lis 2014, 21:49

#233

#233 Post autor: kamrejare9 » 05 lis 2014, 21:53

Po pierwsze witam, po drugie mam pytanie odnośnie home laba, rozumiem że da się połączyć fizyczny sprzęt z GNS3, jakby symulować routery bo są droższe w GNS3 a switche kupić hardware to jakie byście polecali żeby przerobić CCNP ?
wystarczy GNS3 + 2950 i 3550 ?

pozdrawiam

Keadwen
wannabe
wannabe
Posty: 192
Rejestracja: 03 paź 2011, 07:14

#234

#234 Post autor: Keadwen » 05 lis 2014, 22:11

Ostatnio był o home labie post - powiedziałem wtedy, że temat był wałkowany 10 razy w tym roku... +1

W skrócie - wystarczy. Poszukaj troszkę. :)

kamrejare9
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 05 lis 2014, 21:49

#235

#235 Post autor: kamrejare9 » 05 lis 2014, 22:25

No tak szukałem ale każdy poleca coś innego w innej konfiguracji, mi chodzi o GNS3 + hardware najtańszym w miarę kosztem do CCNP żeby mieć coś też do czynienia z kabelkami itp :)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1658
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#236

#236 Post autor: Wojtachinho » 06 lis 2014, 00:36

kamrejare9 pisze:Po pierwsze witam, po drugie mam pytanie odnośnie home laba, rozumiem że da się połączyć fizyczny sprzęt z GNS3, jakby symulować routery bo są droższe w GNS3 a switche kupić hardware to jakie byście polecali żeby przerobić CCNP ?
wystarczy GNS3 + 2950 i 3550 ?

pozdrawiam
wystarczy
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
elvismichal
wannabe
wannabe
Posty: 123
Rejestracja: 10 mar 2013, 13:44

#237

#237 Post autor: elvismichal » 06 lis 2014, 10:46

Tylko zwróć uwagę, żeby 2950 miało obraz EI.

Awatar użytkownika
vrankom
wannabe
wannabe
Posty: 1075
Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Lokalizacja: Warsaw
Kontakt:

#238

#238 Post autor: vrankom » 06 lis 2014, 11:00

do przelabowania ccnp wypadalo by miec 4 switche

kamrejare9
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 05 lis 2014, 21:49

#239

#239 Post autor: kamrejare9 » 06 lis 2014, 17:28

no tak 2x 2950 i 2x 3550 jakieś szczegółowe specyfikacje co mają posiadać ?

SQ8UW
wannabe
wannabe
Posty: 101
Rejestracja: 14 maja 2014, 13:39

#240

#240 Post autor: SQ8UW » 07 lis 2014, 12:27

kamrejare9 pisze:no tak 2x 2950 i 2x 3550 jakieś szczegółowe specyfikacje co mają posiadać ?
c3550 w wersji EMI - obsługa min. kilku protokołów routingu
Niektórzy kupują SMI i wrzucają (nielegalnie) obraz EMI i to działa.

ODPOWIEDZ