CCNP - czy taki sprzet wystarczy do labow?

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
bombel
wannabe
wannabe
Posty: 102
Rejestracja: 26 lip 2008, 02:57
Lokalizacja: Wroclaw

#181

#181 Post autor: bombel » 02 gru 2009, 14:46

no tak jak kolega wyzej napisal, zdalny lab do bsci nie bedzie sie niczym roznil od dynamipsa (tutaj masz wieksza elastycznosc moim zdaniem) co innego zaplacic za zdalnego laba do bcmsn, na tej stronce co przedstawiles nie ma switchy dla ccnp wiec raczej nie polabujesz. Dodatkowo daja isdn, ktorego nie ma na egzaminie ale warto napewno znac technologie, to jedyny plus tego laba a czy warto za to placic 50$ , ur choice jak to mowia :D
Pozdrowienia z Wrocławia

Awatar użytkownika
bugi
wannabe
wannabe
Posty: 1345
Rejestracja: 09 lip 2008, 17:50
Lokalizacja: Warsaw Poland

#182

#182 Post autor: bugi » 02 gru 2009, 19:22

bombel pisze:no tak jak kolega wyzej napisal, zdalny lab do bsci nie bedzie sie niczym roznil od dynamipsa (tutaj masz wieksza elastycznosc moim zdaniem) co innego zaplacic za zdalnego laba do bcmsn, na tej stronce co przedstawiles nie ma switchy dla ccnp wiec raczej nie polabujesz. Dodatkowo daja isdn, ktorego nie ma na egzaminie ale warto napewno znac technologie, to jedyny plus tego laba a czy warto za to placic 50$ , ur choice jak to mowia :D
myślę że najlepiej pójść na kompromis - routing w dynamipsie , switching na rental labie albo zainwestować w 4 switche i po problemie :)
CCIE RS#55541
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj

siwuch86
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 24 sty 2008, 19:57

#183

#183 Post autor: siwuch86 » 24 kwie 2010, 15:49

Witam.

Taki mam oto dylemat: mam prawie kompletnego laba do nowego CCNP (1 switch L3, switche L2, routing na dynamipsie). Jak widać brakuje jeszcze jednoego switcha L3. Z różnych powodów zakupy na allegro nie wchodzą w gre - więc jest to gruby wydatek. Opcje są takie:
- kupić tego 3560 za kilka K PLN i mieć kompletnego laba
- zamiast tego switcha iść na kurs + prawie kompletny lab

Z tego co się wywiedziałem choćby tu: http://www.networkworld.com/community/node/25396 zagadnień, które wymagaja L3 jest mało więc może mógłbym sobie odpuścić ten zakup a za tą kase pójść na kurs i tam i tak to przerobie a do całej reszty bede mieć swojego laba jako dodatek.

Może się ktoś wypowie kto robił bcmsn czy do labowania potrzeba rzeczywiscie dwóch swicthy L3... co radzicie?

Drugie pytanie: czy da sie jakoś podzielić jednego switcha 4500 na dwa? :D Bo takim właśnie dysponuje ale nie pytajcie jak jest wyposażony bo póki co widziałem go tylko kątem oka przez szybe więc szczegółów jeszcze nie znam.

Awatar użytkownika
dud|i
wannabe
wannabe
Posty: 308
Rejestracja: 29 sty 2010, 23:51

#184

#184 Post autor: dud|i » 24 kwie 2010, 21:24

Ja bym sobie odpuścił drugi switch L3 i poszedł na kurs. W sumie z rzeczy, które mogą wymagać dwóch switchy to L3 etherchannel, HSRP, VRRP, GLBP z czego trzy ostatnie zrobisz na routerach.

Co do 4500 to nie da się go "podzielić na dwa"
listen, think, solve ..

Awatar użytkownika
abacalypse
rookie
rookie
Posty: 12
Rejestracja: 20 gru 2007, 12:46
Lokalizacja: Gdynia

#185

#185 Post autor: abacalypse » 24 kwie 2010, 23:00

A ja bym olal kurs i teoretycznie przerobil. Za malo tego jest by specjalnie na kurs isc.

Awatar użytkownika
bugi
wannabe
wannabe
Posty: 1345
Rejestracja: 09 lip 2008, 17:50
Lokalizacja: Warsaw Poland

#186

#186 Post autor: bugi » 24 kwie 2010, 23:21

Taki mam oto dylemat: mam prawie kompletnego laba do nowego CCNP (1 switch L3, switche L2, routing na dynamipsie). Jak widać brakuje jeszcze jednoego switcha L3. Z różnych powodów zakupy na allegro nie wchodzą w gre - więc jest to gruby wydatek
Witaj, jeśli dla Ciebie to rzeczywiście duży wydatek i nie masz funduszy to lepiej zainwestować w akademię, chodź imho lepiej jakoś uzbierać na tego switcha i po uzyskaniu ccnp później laba możesz sprzedać. Taniej wyjdzie taka inwestycja niż akademia, a sprzęt to sprzęt. Inna opcja to bsci zrobić na dynagenie a bcmsn zrobić na zdalnym labie. Wg mnie najlepsza opcja.
pzdr
CCIE RS#55541
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj

Awatar użytkownika
M@ZuR
wannabe
wannabe
Posty: 57
Rejestracja: 13 lis 2009, 20:21

#187

#187 Post autor: M@ZuR » 25 kwie 2010, 21:20

Taki mam oto dylemat: mam prawie kompletnego laba do nowego CCNP (1 switch L3, switche L2, routing na dynamipsie). Jak widać brakuje jeszcze jednoego switcha L3. Z różnych powodów zakupy na allegro nie wchodzą w gre - więc jest to gruby wydatek
Switch L3 3550 kosztuje chyba 1,2 k z softem SMI, wgrać można do niego EMI i tam masz wszystko. Wiec nie jest duzy wydatek. Akademia to wydatek jakis 10k jesli chodzi o CCNP (przynajmniej tyle kosztowalo dla starego CCNP). Szkolenie w jakims Solidexie i Hectorze to w ogole odpada (1,8k euro z jeden kurs :]). Ja bym kupowal switcha i uczyl sie z self-study cisco pressów (o ile takie są dla nowych egzaminów - BSCI i BCMSna są, dla tych nowych egzaminów nie wiem).

michal_basta
CCIE
CCIE
Posty: 212
Rejestracja: 04 mar 2009, 20:17
Lokalizacja: Warszawa

#188

#188 Post autor: michal_basta » 25 kwie 2010, 22:03

Ja bym nic nie kupowal ze switchy L3. Prawda jest taka, ze jesli nie pracujesz w branzy i predko sie nie zanosi na to, to ze switcha L3 wiele pozytku nie bedziesz mial. Wydasz sporo kasy, a nie przeklada sie to bynajmniej na mozliwosci znalezienia pracy. Z papierkiem czy bez, goły bez doswiadczenia znaczysz prawie tyle samo. Wiec sugerowalbym nie rozpatrywac tego w kategorii: "no dobra jestem w stanie szarpnac sie na te kilka tys zl oby to przynioslo wymierne korzysci". Moze wcale nie przyniesc.

Jezeli Twoim celem jest nauka do BCMSN to zagadnien na switchach L3 jest na tyle malo, ze spokojnie mozna temat ogarnac teoretycznie. Bo tak czy owak patrz pkt 1 - jesli nie pracujesz z tym na co dzien wieksosc niuansow zapomnisz, a chyba nie zamierzasz co miesiac robic powtorek.

Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1447
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#189

#189 Post autor: weis » 25 kwie 2010, 22:09

michal_basta pisze: Jezeli Twoim celem jest nauka do BCMSN to zagadnien na switchach L3 jest na tyle malo, ze spokojnie mozna temat ogarnac teoretycznie. Bo tak czy owak patrz pkt 1 - jesli nie pracujesz z tym na co dzien wieksosc niuansow zapomnisz, a chyba nie zamierzasz co miesiac robic powtorek.
Prawda. Sam swego czasu do CCNA kupiłem 2950 EI, i się głównie kurzył. Co prawda przy labach często z niego korzystam i w CCNP mi się przydaje ale według mnie nie warto się na niego(chodzi mi o drogi switch) "szarpać" teraz jest dynamips i tam da się prawie wszystko zrobić.
Fire, aim, ready!

natash
wannabe
wannabe
Posty: 310
Rejestracja: 07 gru 2005, 00:00

#190

#190 Post autor: natash » 29 lis 2010, 13:38

Może nie o sprzęt, ale konkretnie o IOS. Jaki IOS wybrać do przlebowania Routingu, chodzi mi o taki na jak najmniejszy sprzęt z tytułu ograniczeń sprzętowych posiadanego komputera.

Awatar użytkownika
bugi
wannabe
wannabe
Posty: 1345
Rejestracja: 09 lip 2008, 17:50
Lokalizacja: Warsaw Poland

#191

#191 Post autor: bugi » 29 lis 2010, 15:19

natash pisze:Może nie o sprzęt, ale konkretnie o IOS. Jaki IOS wybrać do przlebowania Routingu, chodzi mi o taki na jak najmniejszy sprzęt z tytułu ograniczeń sprzętowych posiadanego komputera.
Witaj, jeśli chodzi o IOS to za funkcjonalności odpowiada feature set.

Kod: Zaznacz cały

IOS Feature Sets…
ipbase = Classic IP Data + Trunking and DSL
ipvoice = Adds Voice to Data (VoIP & VoFR)
spservices = Adds SP Services to Voice & Data (SSH/SSL, ATM, VoATM, MPLS, etc)
entbase = Adds multiprotocol services to Data (L3 routed protocols)
entservices = Enterprise Base and SP Services 
advsecurity = Add Sec/VPN to Data (IOS FW, IPS/IDS, NAC, SSH/SSL, IPSec, etc.)
advipservices = Advanced Security and SP Services (IPv6)
adventerprise = Full Cisco IOS software
Najlepiej mieć adventerprise ;)
Jeśli chodzi o obciążenie na dynamipsie to metodą prób i błędów musisz dobrać wartość idle_pc.

pozdrawiam
CCIE RS#55541
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

#192

#192 Post autor: rack » 01 gru 2010, 11:11

Przymierzam się do zakupu laba do CCNP który składał by się z:

4x2610XM + WICki
2x3550
1x2950

do tego jakiś router na FR switch

I teraz pytanie:
1. Czy 2621XM z 128/32 mi spokojnie wystarczy do odpalenia IOS potrzebnego do przerobienia aktualnego i starego materiału CCNP?
2. Czy w przyszłości będę mógł pobawić się na tym MPLS?

mzb
wannabe
wannabe
Posty: 157
Rejestracja: 16 cze 2009, 14:14

#193

#193 Post autor: mzb » 01 gru 2010, 11:50

rack pisze: 2. Czy w przyszłości będę mógł pobawić się na tym MPLS?
Oficjalną odpowiedź masz tu:

http://www.cisco.com/en/US/tech/tk436/t ... shtml#qa10
Q. What platforms and Cisco IOSes support MPLS?

A. The Cisco Series 2691, 3640, 3660, 3725, 3745, 6400-NRP-1, 6400-NRP-2SV, 6400-NSP, Catalyst 5000 with Route Switch Module (RSM), 7200, 7301, 7400, 7500, Catalyst 6500/Cisco 7600 Series with WS-SUP720-3B and WS-SUP720-3BXL, Gigabit Switch Router (GSR), Route Processor Module (RPM), Universal Broadband Router (UBR) 7200, AS5350, and IGX8400-URM all support MPLS.
Możesz celować w serie: 2651XM, 3640, 3660, drożej 1841 - użyj narzędzia Cisco Feature Navigator - znajdziesz wg określonej funkcjonalności jaka platforma Ci to obsłuży.

-- M.

horac

#194

#194 Post autor: horac » 01 gru 2010, 20:23

rack pisze:Przymierzam się do zakupu laba do CCNP który składał by się z:

4x2610XM + WICki
2x3550
1x2950

do tego jakiś router na FR switch

I teraz pytanie:
1. Czy 2621XM z 128/32 mi spokojnie wystarczy do odpalenia IOS potrzebnego do przerobienia aktualnego i starego materiału CCNP?
2. Czy w przyszłości będę mógł pobawić się na tym MPLS?
a nie lepiej kupic 4x switch, najlepiej 3550/60 a routery zostawic dynamipsowi ?
zestawic trunka z kompa do switcha i miec to samo ?

na jednym 2950 to nic nie przerobisz ze switch egzaminu

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

#195

#195 Post autor: rack » 01 gru 2010, 21:41

horac pisze:
rack pisze:Przymierzam się do zakupu laba do CCNP który składał by się z:

4x2610XM + WICki
2x3550
1x2950

do tego jakiś router na FR switch

I teraz pytanie:
1. Czy 2621XM z 128/32 mi spokojnie wystarczy do odpalenia IOS potrzebnego do przerobienia aktualnego i starego materiału CCNP?
2. Czy w przyszłości będę mógł pobawić się na tym MPLS?
a nie lepiej kupic 4x switch, najlepiej 3550/60 a routery zostawic dynamipsowi ?
zestawic trunka z kompa do switcha i miec to samo ?

na jednym 2950 to nic nie przerobisz ze switch egzaminu
Nie myślałem nad takim rozwiązaniem. W zasadzie sprzęt jest mi potrzebny tylko do CCNP. Póki co przygotowuje się do ROUTE na dynamipsie i jeśli go zdam to wtedy będę się rozglądał za sprzętem. Narazie wstępnie się próbuje zorientować co i jak. A nie będzie problemu z sieciówką w kompie jak zestawie trunka? Da się jakoś sprawdzić czy karta obsługuje dotq? Dlaczego 4x3550? I jak zrealizuje topologie w której w postaci np. 3 routerów wpiętych do chmury robiącej za switch?

ODPOWIEDZ