CCNP - czy taki sprzet wystarczy do labow?

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
horac

#196

#196 Post autor: horac » 01 gru 2010, 23:25

rack pisze:
horac pisze:
rack pisze:Przymierzam się do zakupu laba do CCNP który składał by się z:

4x2610XM + WICki
2x3550
1x2950

do tego jakiś router na FR switch

I teraz pytanie:
1. Czy 2621XM z 128/32 mi spokojnie wystarczy do odpalenia IOS potrzebnego do przerobienia aktualnego i starego materiału CCNP?
2. Czy w przyszłości będę mógł pobawić się na tym MPLS?
a nie lepiej kupic 4x switch, najlepiej 3550/60 a routery zostawic dynamipsowi ?
zestawic trunka z kompa do switcha i miec to samo ?

na jednym 2950 to nic nie przerobisz ze switch egzaminu
Nie myślałem nad takim rozwiązaniem. W zasadzie sprzęt jest mi potrzebny tylko do CCNP. Póki co przygotowuje się do ROUTE na dynamipsie i jeśli go zdam to wtedy będę się rozglądał za sprzętem. Narazie wstępnie się próbuje zorientować co i jak. A nie będzie problemu z sieciówką w kompie jak zestawie trunka? Da się jakoś sprawdzić czy karta obsługuje dotq? Dlaczego 4x3550? I jak zrealizuje topologie w której w postaci np. 3 routerów wpiętych do chmury robiącej za switch?
3550 sa tanie i maja ficzery potrzebne do CCNP ( Etherchannel L3, SVI, routing, HSRP etc) Nie bedziesz mial problemow z sieciowka o ile jest to 1Gb bo teraz wszystkie gigabitowe maja zazwyczaj dot1q

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

#197

#197 Post autor: rack » 03 gru 2010, 00:19

Ja wiem że one maja fajne ficzery ale po co mi aż 4 switche 3550 ? i Rozumiem że w momencie gdy chcę podłączyć np 4 routery z dynamipsa pod jeden switch to muszę to zrobić przez dynamipsowy switch podłączony do mojej sieciówki ze skonfigurowanymi vlanami dla każdego routera? W ogóle ktoś już takie coś praktykował?

Awatar użytkownika
bugi
wannabe
wannabe
Posty: 1345
Rejestracja: 09 lip 2008, 17:50
Lokalizacja: Warsaw Poland

#198

#198 Post autor: bugi » 03 gru 2010, 00:42

rack pisze:Ja wiem że one maja fajne ficzery ale po co mi aż 4 switche 3550 ? i Rozumiem że w momencie gdy chcę podłączyć np 4 routery z dynamipsa pod jeden switch to muszę to zrobić przez dynamipsowy switch podłączony do mojej sieciówki ze skonfigurowanymi vlanami dla każdego routera? W ogóle ktoś już takie coś praktykował?
Witaj, podobno można to zrobić za pomocą trunka,
link
CCIE RS#55541
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj

maniek73
wannabe
wannabe
Posty: 90
Rejestracja: 27 kwie 2009, 13:07

#199

#199 Post autor: maniek73 » 03 gru 2010, 05:29

Śledziłem sprawę breakout-switch vs multiple NIC's i przy breakout-switchu trzeba uważać na STP no i takie cuda jak CDP wtedy nie działają też - tak wyczytałem w świecie.
Zresztą problem z STP mialem sam jak trunk z ESXi do switcha puszczałem żeby hosty rozszyć na switchu w podobny sposób - trzeba pamiętać po prostu o tym.
Suma sumarów trafiłem na ebayu kartę quad compaqa za funta plus 7 shipment :), karta na x64 win7 i 2003 nie działa ale zasuwa pod FreeBSD (8.2-prelease) gdzie pod KDE gns3 działa.
Pentium D930, 8gb ram, 4 routery 3725 odpalone i rdzenie po 30% obciążenia - równo obydwa.

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

#200

#200 Post autor: rack » 06 gru 2010, 12:30

Dobra jak dla mnie to 4x3550 nie wchodzi w grę, czyli wracam do punktu wyjścia. Zestaw który podałem wystarczy spokojnie do przerobienia CCNP starego i nowego, czy będę miał jakieś problemy? Mi się wydaje, że powinien wystarczyć, ale wolę zasięgnąć opinii ludzi mądrzejszych.

LightHammer
newbie
newbie
Posty: 1
Rejestracja: 17 gru 2010, 14:06

#201

#201 Post autor: LightHammer » 19 gru 2010, 15:12

Witam,

jestem na etapie zdawania CCNA, nie przewiduję najmniejszych problemów ze zdaniem tej teoretycznej żenado-masakry :mrgreen: . W związku z tym mam pytanie związane z moimi dalszymi planami certyfikacji CISCO, w tej chwili posiadam "lab" zbudowany z 2x 3550 EMI i GNS3. Planuję zdawać CCNP za jakieś 2-3mc i podstawowe pytanie jest takie, co dokupić do tych 2 switch'ów? Zrobiłem (prawdopodobne) cały materiał do CCNP ze switchingu, brakuje mi jedynie lepszej wizualizacji działania STP, dlatego w tej chwili zależy mi na dodatkowych switchach.

Pyt 1. W co lepiej zainwestować: 1x 3550 EMI + 2x 2950 EI, czy wystarczą mi 3x 2950?

Moja praktyczna wiedza z routingu wygląda gorzej (nie tknąłem IS-IS i BGP), ale zakup routerów w tej chwili nie jest dla mnie aż tak bardzo istotny, bo zdecydowaną większość wymaganych zagadnień mogę przećwiczyć w GNS (chociaż zdaje sobie sprawę z braków tego emulatora - np. mam problem z trunkiem subintów na switche, ale to inna historia), wiem że w najbliższym czasie stanę przed wyborem routerów, i stąd moje dodatkowe pytanie:

Pyt 2. Ile routerów potrzebuję do CCNP/CCIE? Czy konfiguracja 3x3745 wystarczy? Czy dokupić do nich kilka 17xx? Jak to widzicie?

P.S. Od razu zaznaczam, że w grę nie wchodzi żadna akademia :).

Dzięki za ewentualne odp. i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bor1904
member
member
Posty: 41
Rejestracja: 06 sty 2010, 19:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

#202

#202 Post autor: bor1904 » 31 sty 2011, 19:30

Witam
Mam dwa proste pytania chcąc zabrać się za CCNP:

1. Jaki zestaw (lab) kupić tak do ok 3k-4k PLN (żeby większość tych najtrudniejszych rzeczy sobie unaocznić/przećwiczyć)

2. Jaki zestaw książek do self-study (nie chce iść na kursy, a nie wiem jak to wygląda z materiałem w nowym układzie egzaminów).

PS przejrzałem wszystkie posty tego wątku i większość jest dość starych, a reszta praktycznie dotyczy wybranych "podsystemów" (bo np ktoś już coś posiada). Wiele jest też postów bardzo teoretycznych.

Szkoda że nikt z góru tego forum nie szarpnął się ze zrobieniem spisu sprzętu np do 3, do 6 i do 9k PLN. Uważam że było by to super użyteczne.

Dla takiej osoby jak ja (laika po CCNA) takie dywagacje są mało przydatne, bo nie dotknąłem zagadnień z CCNP i skróty, funkcje, modele routerów i ich domyślne przeznaczenie w nauce są mi nie znane.

Po prostu lepiej zaufać komuś mądremu i w ciemno kupić użyteczny zestaw, którego możliwości będzie się odkrywało w trakcie nauki.

pzdr i z góry dziekuje

Awatar użytkownika
Wlochaty
wannabe
wannabe
Posty: 491
Rejestracja: 30 wrz 2006, 17:11
Lokalizacja: Warszawa

#203

#203 Post autor: Wlochaty » 31 sty 2011, 19:54

bor1904 pisze:Witam
Mam dwa proste pytania chcąc zabrać się za CCNP:

1. Jaki zestaw (lab) kupić tak do ok 3k-4k PLN (żeby większość tych najtrudniejszych rzeczy sobie unaocznić/przećwiczyć)
za 3k zl mozesz probowac 4x Cisco 3550 + GNS

pozdr
Wlochaty

mzb
wannabe
wannabe
Posty: 157
Rejestracja: 16 cze 2009, 14:14

#204

#204 Post autor: mzb » 31 sty 2011, 19:58

bor1904 pisze:Witam
Mam dwa proste pytania chcąc zabrać się za CCNP:

1. Jaki zestaw (lab) kupić tak do ok 3k-4k PLN (żeby większość tych najtrudniejszych rzeczy sobie unaocznić/przećwiczyć)

2. Jaki zestaw książek do self-study (nie chce iść na kursy, a nie wiem jak to wygląda z materiałem w nowym układzie egzaminów).

PS przejrzałem wszystkie posty tego wątku i większość jest dość starych, a reszta praktycznie dotyczy wybranych "podsystemów" (bo np ktoś już coś posiada). Wiele jest też postów bardzo teoretycznych.

Po prostu lepiej zaufać komuś mądremu i w ciemno kupić użyteczny zestaw, którego możliwości będzie się odkrywało w trakcie nauki.
1. 2x Cisco 2950 / lepiej 2960, 2x 3550 Switche L3, 2x router 2651xm - taki przykład rozsądny w okolicach 4000-5000 pln. Zależy jak dostaniesz.

Proste RSTP zrobisz od 3 switchy, routery podobno można na Dynamipsie.

2. Oficjalne CiscoPress Study Guides - osobiście oceniam średnio. Nie czytałem wszystkiego co jest na rynku, ale z tego co pamiętam to mówiono alternatywnych self-study-guies, poszukaj na forum.

-- M.

Awatar użytkownika
bor1904
member
member
Posty: 41
Rejestracja: 06 sty 2010, 19:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

#205

#205 Post autor: bor1904 » 31 sty 2011, 20:02

a 5-6k PLN zmienia bardzo postać rzeczy ?

albo ile trzeba by było wydać żeby mieć takie w miarę rzetelny lab do CCNP?

wydaje mi się że najlepiej jakby ten wątek zawierał posty - cena i zestawienie sprzętu (+ info czego na tym się nie poćwiczy)

Dziekuje za szybką odp

pzdr


------------------------------
2x Cisco 2950 / lepiej 2960
różnica w cenie na allegro to x5 - co więcej pod kątem CCNP ma następca 2950 ?

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 815
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Dublin

#206

#206 Post autor: martino76 » 31 sty 2011, 21:33

Witam

Jesli chodzi o ksiazki to polecam BCMSN self-study

BCMSN

oraz BSCI self-study

BSCI

wiem, ze zmienila sie sciezka do CCNP, ale w tych ksiazkach znajdziesz naprawde sporo wiedzy, ktora przyda Ci sie podczas nauki do nowych egzaminow.

Jesli chodzi o LABa, to juz jak wyzej zostalo wspomniane duzo zalezy od srodkow finansowych jakie mozesz na to przeznaczyc. Tak naprawde duzo rzeczy mozna przelabowac w GNS jedynie switching wymaga dostepu do realnego sprzetu, ale zawsze masz opcje wykupienia sobie racka.

Pozdrawiam

Marcin

mzb
wannabe
wannabe
Posty: 157
Rejestracja: 16 cze 2009, 14:14

#207

#207 Post autor: mzb » 31 sty 2011, 21:34

bor1904 pisze: różnica w cenie na allegro to x5 - co więcej pod kątem CCNP ma następca 2950 ?
Po pierwsze MDIX ;)

AutoQos, IGMP Querier, rozbudowane ACL, obsługa SFP. Masz na tym odpalić głównie RSTP więc będzie działać. Natomiast nie polecam Ci 2950 do środowiska produkcyjnego.

-- M.

Awatar użytkownika
bor1904
member
member
Posty: 41
Rejestracja: 06 sty 2010, 19:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

#208

#208 Post autor: bor1904 » 31 sty 2011, 22:04

Co do książek to może warto wydać te 250 zł za komplet 2009r ?
http://allegro.pl/ccnp-bsci-bcmsn-iscw- ... 05803.html

mzb
wannabe
wannabe
Posty: 157
Rejestracja: 16 cze 2009, 14:14

#209

#209 Post autor: mzb » 01 lut 2011, 00:06

bor1904 pisze:Co do książek to może warto wydać te 250 zł za komplet 2009r ?
http://allegro.pl/ccnp-bsci-bcmsn-iscw- ... 05803.html
Przygotowują do starych egzaminów, które zostały zastąpione przez ROUTE, SWITCH, TSHOOT. Jeśli Ci to nie przeszkadza to ta niższa cena wydaje się być całkiem OK, aczkolwiek prawdopodobnie będzie trzeba uzupełnić literaturą z cisco.com. Przy zdobyciu doświadczenia książka do TSHOOT może być zbędna.

-- M.

Arthi2000
wannabe
wannabe
Posty: 87
Rejestracja: 01 wrz 2009, 20:18

#210

#210 Post autor: Arthi2000 » 01 lut 2011, 08:37

250 zl... ja bym brał w ciemno... Stara seria w zupełności wystarczy do zdania egzaminów, przecież teoria się nie zmienia, sporo rzeczy zostało wyrzuconych w nowej ścieżce, a przybyło naprawdę niewiele, także brakujące pierdołki można sobie śmiało wygooglować... Ja się przygotowywałem z ze starych książek + tshoot (niepotrzebnie). Co do ksiązki do TSHOOT'a to nie ma sensu według mnie kupować... streszczenie routa i switcha + kilka dodatkowych myków z troubleshootingu, ale nic specjalnego...

Pozdrawiam
Artur
Ale o co chodzi?

ODPOWIEDZ