CCNP - czy taki sprzet wystarczy do labow?

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
drim09
wannabe
wannabe
Posty: 162
Rejestracja: 16 paź 2009, 13:38

#211

#211 Post autor: drim09 » 01 lut 2011, 12:05

Co do sprzętu to GNS3, wystarczy w pełni na te egzaminy, oczywiście nie przerobisz niektórych tematów ale warto zadać sobie pytanie czy znajomość komend jest na tyle ważna, bo niektóre tematy( nie wszystkie ) na CCNP ograniczają się właśnie do poznania komend.
BGP, OSPF, redistribuate - te wszystkie tematy spokojnie opanujesz dzięki symulacji.
Teoria to ja bym polecił na począte CBT - video, a później na utrwalenie to książki z cyklu self-study Cisco.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2011, 19:33 przez drim09, łącznie zmieniany 1 raz.

horac

#212

#212 Post autor: horac » 01 lut 2011, 16:06

nie polecam CBT chyba ze chcesz sie nauczyc "amerykanskiego myslenia" o spadajacych drzewach na linki aka STP :P

Lepiej od razu czytac niz ogladac, a jezeli juz ktos musi ogladac to INE CCNP bootcamp by Brain McGahan przynajmniej nie zawiera takich glupot jak CBT

drim09
wannabe
wannabe
Posty: 162
Rejestracja: 16 paź 2009, 13:38

#213

#213 Post autor: drim09 » 01 lut 2011, 16:56

horac pisze:nie polecam CBT chyba ze chcesz sie nauczyc "amerykanskiego myslenia" o spadajacych drzewach na linki aka STP :P

Lepiej od razu czytac niz ogladac, a jezeli juz ktos musi ogladac to INE CCNP bootcamp by Brain McGahan przynajmniej nie zawiera takich glupot jak CBT
Co to dla Ciebie znaczy głupoty ? Bo nie dokońca rozumiem co masz na myśli ?
Zresztą nie przekreślał bym stylu myślenia i nauczania "amerykanskiego" bo się tak dziwnie okazuje, że właśnie w tym kraju jest bardzo wielu specjalistów w różnych dziedzinach.

Awatar użytkownika
miro20
wannabe
wannabe
Posty: 471
Rejestracja: 10 lip 2008, 19:02

#214

#214 Post autor: miro20 » 01 lut 2011, 19:07

drim09 pisze:
horac pisze:nie polecam CBT chyba ze chcesz sie nauczyc "amerykanskiego myslenia" o spadajacych drzewach na linki aka STP :P

Lepiej od razu czytac niz ogladac, a jezeli juz ktos musi ogladac to INE CCNP bootcamp by Brain McGahan przynajmniej nie zawiera takich glupot jak CBT
Co to dla Ciebie znaczy głupoty ? Bo nie dokońca rozumiem co masz na myśli ?
Zresztą nie przekreślał bym stylu myślenia i nauczania "amerykanskiego" bo się tak dziwnie okazuje, że właśnie w tym kraju jest bardzo wielu specjalistów w różnych dziedzinach.
Tak samo jak w europie :) , a co do cbt wedlug mnie jest bardzo dobre na rozgrzewke :)
Zawsze jest coś czego możesz się nauczyć

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 807
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Dublin

#215

#215 Post autor: martino76 » 01 lut 2011, 19:50

Jesli juz cos ogladac, to zdecydowanie polecam TrainSignal rzeczowo i na temat. Moim zdaniem wystarczy bys przeczytal wymienione tutaj ksiazki do tego GNS plus jakis zdalny dostep do switchy. Pamietaj o tym, iz praktyka czyni mistrza i tak samo jest w tym przypadku, samo czytanie i ogladanie za wiele Ci nie pomoze.

horac

#216

#216 Post autor: horac » 01 lut 2011, 21:59

drim09 pisze: Co to dla Ciebie znaczy głupoty ? Bo nie dokońca rozumiem co masz na myśli ?
Zresztą nie przekreślał bym stylu myślenia i nauczania "amerykanskiego" bo się tak dziwnie okazuje, że właśnie w tym kraju jest bardzo wielu specjalistów w różnych dziedzinach.
Mowienie ludziom ze spanning-tree to zrzucone drzewa na linki :) uwazam za glupoty

kosmat
member
member
Posty: 35
Rejestracja: 18 cze 2010, 12:09
Lokalizacja: Warszawa

#217

#217 Post autor: kosmat » 01 lut 2011, 22:27

horac pisze:Mowienie ludziom ze spanning-tree to zrzucone drzewa na linki :) uwazam za glupoty
Oj tam czepiasz się:)
Jeremiego się przyjemnie ogląda i można się troche pośmiać przy okazji poznawania nowych technologii. Choć jeśli chodzi o filmy Michaela Shannona to nie polecam - można zasnąć.
What did the neutrino say to the Earth? - Just passing through.

Awatar użytkownika
bor1904
member
member
Posty: 41
Rejestracja: 06 sty 2010, 19:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

#218

#218 Post autor: bor1904 » 03 lut 2011, 13:02

Jeszcze jedno głupie pytanie od laika.

Czy skoro ścieżka do zdobycia CCNP wiedzie najpierw przez ROUTE potem SWITCH to może lepiej skonstruować lab "routerowy" zaliczyć co trzeba i nauczyć się co trzeba , sprzedać lab i kupić switche do kolejnego etapu.

Czy za wsze są wspólnie wykorzystywane ?

Co do switchy pojawiły się sugestie 2950 , 2960, 3550.
Kosztują one bardzo upraszczając odpowiednio 300 PLN, 1800PLN, 1000 PLN.

Czy 4x3550 nie wystarczy ? One mają chyba dość spore możliwości no i L3.

pzdr

kosmat
member
member
Posty: 35
Rejestracja: 18 cze 2010, 12:09
Lokalizacja: Warszawa

#219

#219 Post autor: kosmat » 03 lut 2011, 13:19

Czy 4x3550 nie wystarczy ? One mają chyba dość spore możliwości no i L3.
Tak naprawdę to spokojnie wystarczy 2x3550 + 2x2950 ( przynajmniej ja takie miałem ).
Co do 3550 to w zasadzie jedynie ipv6 do tshoot nie poćwiczysz na nim bo nie wspiera - choć komendy da się wpisać to nie działa.

Poza tym switche 3550 mogą spokojnie robić za routery jeśli mają obraz EI.
What did the neutrino say to the Earth? - Just passing through.

benou
member
member
Posty: 43
Rejestracja: 02 sty 2011, 17:05

#220

#220 Post autor: benou » 02 mar 2011, 23:20

Witam.

Na samym poczatku powiem, ze zapoznalem sie z tym tematem i... niewiele z niego wyciagnalem. Rzucacie tutaj wieloma modelami, czuje sie bardzo zagubiony ;p

Sprawa wyglada nastepujaco. Robilem CCNA w akademii CISCO, wiec nie skladalem nigdy w zyciu swojego wlasnego laba i nie jestem w tym zbyt obeznany. Ostatnio z $ nie jest az tak zle, wiec postanowilem, ze moze sprobuje poskladac cos swojego, dzieki czemu bede mogl przygotowac sie do CCNP (chcialbym zaczac od Route).

Stad prosba, czego tak naprawde potrzebuje? Wiem, ze istnieje Dynamips/Dynagen. Korzystalem/korzystam. Nie pracuje jednak (jeszcze - mam nadzieje) w branzy wiec nie mam dostepu do fizycznego sprzetu a chcialbym jednak troche na prawdziwym pocwiczyc. Lab nie musi w 100% odzwierciedlac tego co zawiera sie w CCNP (czesc moge po prostu zrobic w Dynamipsie jak nie bedzie fizycznej mozliwosci).

Czy moge prosic o rade ile/jakich/o jakiej konfiguracji routerkow/switchy bede potrzebowal?

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#221

#221 Post autor: lbromirs » 02 mar 2011, 23:33

benou pisze:Witam.

Na samym poczatku powiem, ze zapoznalem sie z tym tematem i... niewiele z niego wyciagnalem. Rzucacie tutaj wieloma modelami, czuje sie bardzo zagubiony ;p

Sprawa wyglada nastepujaco. Robilem CCNA w akademii CISCO, wiec nie skladalem nigdy w zyciu swojego wlasnego laba i nie jestem w tym zbyt obeznany. Ostatnio z $ nie jest az tak zle, wiec postanowilem, ze moze sprobuje poskladac cos swojego, dzieki czemu bede mogl przygotowac sie do CCNP (chcialbym zaczac od Route).

Stad prosba, czego tak naprawde potrzebuje? Wiem, ze istnieje Dynamips/Dynagen. Korzystalem/korzystam. Nie pracuje jednak (jeszcze - mam nadzieje) w branzy wiec nie mam dostepu do fizycznego sprzetu a chcialbym jednak troche na prawdziwym pocwiczyc. Lab nie musi w 100% odzwierciedlac tego co zawiera sie w CCNP (czesc moge po prostu zrobic w Dynamipsie jak nie bedzie fizycznej mozliwosci).

Czy moge prosic o rade ile/jakich/o jakiej konfiguracji routerkow/switchy bede potrzebowal?
Do CCNP IMHO dynamips spokojnie Ci wystarczy, na pewno w kontekście routingu + większości switchingu i rzeczy takich jak QoS czy IPv6. Niech Twój przyszły pracodawca zainwestuje w danie Ci dostępu do odpowiednio wyposażonego labu.

benou
member
member
Posty: 43
Rejestracja: 02 sty 2011, 17:05

#222

#222 Post autor: benou » 03 mar 2011, 00:15

Fajnie by bylo. Niestety jeszcze przez najblizsze 2 lata taki pracodawca sie nie pojawi (ciagne dwa kierunki, nie ma szans zeby pracowac 'na powaznie'), a mnie ciagnie zeby sie tego uczyc :)

I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi. Istnieja akademie ktore prowadza kursy CCNP. Skoro da sie przelabowac wiekszosc rzeczy na Dynamips, to... jaki jest sens na zapisywanie sie na takie kursy?

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#223

#223 Post autor: lbromirs » 03 mar 2011, 00:19

benou pisze:Fajnie by bylo. Niestety jeszcze przez najblizsze 2 lata taki pracodawca sie nie pojawi (ciagne dwa kierunki, nie ma szans zeby pracowac 'na powaznie'), a mnie ciagnie zeby sie tego uczyc :)

I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi. Istnieja akademie ktore prowadza kursy CCNP. Skoro da sie przelabowac wiekszosc rzeczy na Dynamips, to... jaki jest sens na zapisywanie sie na takie kursy?
Masz dostęp do instruktorów oraz możliwość popracowania z prawdziwymi pudełkami. Już zdarzają się inżynierowie sieciowi którzy nie wiedzą jak wygląda kabel koncentryczny, V.35 czy RS232 :)

benou
member
member
Posty: 43
Rejestracja: 02 sty 2011, 17:05

#224

#224 Post autor: benou » 03 mar 2011, 16:25

W dalszym ciągu proszę o przedstawienie jakiegoś w miarę fajnego zestawienia. Znalazłem coś takiego:
1 http://allegro.pl/cisco-series-2600-mod ... 60171.html
2 http://allegro.pl/switch-cisco-ws-c3550 ... 58992.html
3 http://allegro.pl/router-cisco-2611xm-1 ... 90556.html
4 http://allegro.pl/super-okazja-cisco-26 ... 91199.html

Ile sztuk routerów powinienem zakupić i czy te się nadają? /linka dałem bo po zdjęciach widzę, że te routery wyposazone sa w 2 seriale, 2 eth wiec cos tam da sie zrobic no i L3 switch/

Choć teraz, zastanawiam się ( po tym co napisał Łukasz) czy nie zrobić we własnym zakresie Route, Switch na Dynamips a na Tshoot próbować zapisać się do jakiejś akademii.

mzb
wannabe
wannabe
Posty: 157
Rejestracja: 16 cze 2009, 14:14

#225

#225 Post autor: mzb » 03 mar 2011, 19:03

benou pisze: Ile sztuk routerów powinienem zakupić i czy te się nadają? /linka dałem bo po zdjęciach widzę, że te routery wyposazone sa w 2 seriale, 2 eth wiec cos tam da sie zrobic no i L3 switch/

Choć teraz, zastanawiam się ( po tym co napisał Łukasz) czy nie zrobić we własnym zakresie Route, Switch na Dynamips a na Tshoot próbować zapisać się do jakiejś akademii.
Wg mnie zacznij od 2x2950 (+ew 3550) - małe ryzyko finansowe. Kolejne pudełka dokupuj posiadając świadomość co dokładnie możesz przećwiczyć oraz osiągnąć na danym sprzęcie. Mając taka wizję będziesz bardziej zadowolony z wyboru :)

--m.

ODPOWIEDZ