premier partner i specjalizacja

Pytanie dt. specjalizacji partnerskich CQS

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
okoo
wannabe
wannabe
Posty: 393
Rejestracja: 13 cze 2008, 19:17

premier partner i specjalizacja

#1

#1 Post autor: okoo » 17 sty 2010, 01:07

Witam
Nie za bardzo pasuje watek tutaj. ale nie widze nic lepszego.
Ostatnio dowiedzialem sie ze do specjalizacji advanced r&s dla partera o certyfikacji premier, musze byc ludzie Account manager, Field Engenier i System Engenier, i ze role FE i SE moze pelnic jedna osoba, a jakos ze stron cisco mi wynika ze koniecznie musza byc trzy rozne osoby, jak to jest ?

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3939
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: premier partner i specjalizacja

#2

#2 Post autor: lbromirs » 17 sty 2010, 01:11

okoo pisze:Witam
Nie za bardzo pasuje watek tutaj. ale nie widze nic lepszego.
Ostatnio dowiedzialem sie ze do specjalizacji advanced r&s dla partera o certyfikacji premier, musze byc ludzie Account manager, Field Engenier i System Engenier, i ze role FE i SE moze pelnic jedna osoba, a jakos ze stron cisco mi wynika ze koniecznie musza byc trzy rozne osoby, jak to jest ?
Przeczytaj dokładnie to co jest napisane tutaj:

http://cisco.com/web/partners/pr11/pr8/ ... mmary.html

okoo
wannabe
wannabe
Posty: 393
Rejestracja: 13 cze 2008, 19:17

#3

#3 Post autor: okoo » 17 sty 2010, 01:25

no wlasnie tym sie kierowalem, z tego wynika ze musza byc 3 rozne osoby a facet z rrc mowil mi ze fe i se moze pelnic jedna osoba, stad moje zdziwienie

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3939
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#4

#4 Post autor: lbromirs » 17 sty 2010, 01:43

okoo pisze:no wlasnie tym sie kierowalem, z tego wynika ze musza byc 3 rozne osoby a facet z rrc mowil mi ze fe i se moze pelnic jedna osoba, stad moje zdziwienie
"Individuals may not cross-populate between the AM, SE and FE roles. SMB, CRM Express and VPN-Firewall specializations are not limited by the above allocation rules.".

Taka możliwość o której piszesz dotyczy tylko certyfikacji Select. Jeśli chodzi o dystrybucję - kieruj zapytanie do Slawka Baranowskiego (slbarano@cisco.com) i Angeliki Kowalskiej (akowalsk@cisco.com) jeśli masz jakieś pytania a firma z jakiegoś powodu chce zdobyć certyfikację Premier.

okoo
wannabe
wannabe
Posty: 393
Rejestracja: 13 cze 2008, 19:17

#5

#5 Post autor: okoo » 17 sty 2010, 01:51

no dzieki za potwierdzenie mojej niepewnosci
Jeszcze jedno pytanie, na pokazie isr g2 na slajdzie widzialem cos takeigo ze 3945 ma wydajnosc 150 Mb/s a wedlog dokumentu "Portable Product Sheets – Routing Performance" dostepnege na stronach cisco wydajnosc tego routera wynosi 502.78 Mb/s. Ktora wersja jest prawdziwa ?

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3939
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#6

#6 Post autor: lbromirs » 17 sty 2010, 01:57

okoo pisze:no dzieki za potwierdzenie mojej niepewnosci
Jeszcze jedno pytanie, na pokazie isr g2 na slajdzie widzialem cos takeigo ze 3945 ma wydajnosc 150 Mb/s a wedlog dokumentu "Portable Product Sheets – Routing Performance" dostepnege na stronach cisco wydajnosc tego routera wynosi 502.78 Mb/s. Ktora wersja jest prawdziwa ?
Wydajnosc 150Mbit/s to wartość dla 'with services', czyli HQoS+NAT+FW+VPN+milard innych funkcjonalności. 502,78Mbit/s wynika wprost z przeliczenia 982kppsów i jak dokument opisuje w nagłówku:

"Numbers are given with 64 byte packet size, IP only, and are only an indication of raw switching performance"

okoo
wannabe
wannabe
Posty: 393
Rejestracja: 13 cze 2008, 19:17

#7

#7 Post autor: okoo » 17 sty 2010, 08:40

No ok, Lukasz ja umie czytac, tylko nie zdawalem sobie sprawy ze to moze byc az taka roznica, w sumie ponad trzykrotna, ale dzieki za odpowiedz.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3939
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#8

#8 Post autor: lbromirs » 17 sty 2010, 18:55

okoo pisze:No ok, Lukasz ja umie czytac, tylko nie zdawalem sobie sprawy ze to moze byc az taka roznica, w sumie ponad trzykrotna, ale dzieki za odpowiedz.
Nie bardzo rozumiem co rozumiesz pod 'różnica'.

W PDFie wartości podane są dla najgorszego możliwego scenariusza - małe pakiety. Dla platform programowych oznacza to, że CPU jest najbardziej narażone na przeciążenie, a jednocześnie w przepustowości wcale dużo ruchu się nie przenosi. Innymi słowy, te 982kpps przekłada się przy takim założeniu na zaledwie 502Mbit/s - gdyby zwiększyć ruch do 1500 bajtów per pakiet możnaby teoretycznie otrzymać pasmo aż 11,7Gbit/s co nie bardzo jest jak 'skonsumować' - ISR 3900 ma 3 porty GE, dodatkowo można dołożyć cztery HWICki - sama szyna wewnętrzna 3900 przeniesie to spokojnie (jest nieblokująca).

W momencie gdy włączy się na takim routerze usługi, tj. HQoS, Firewall, NAT, etc - wydajność w pakietach na sekundę spadnie - o czym my mówimy otwarcie, a pozostali producenci zdają się udawać, że ich procesor podlegający tym samym prawom to nie dotyczy. I stąd pozycjonowanie - 3945 jest pozycjonowany z włączonymi usługami dla łącz nie przekraczających wydajnością 150Mbit/s w każdą stronę. Oczywiście, że można zrobić więcej (patrz wyliczenie powyżej), ale te 150Mbit/s powinno dac się zrobić zawsze (w rozsądnych granicach). Przy samych ACLkach, uRPFach to nadal jest ponad pełne GE, problemem jest raczej NAT, FW, VPNy i IPS.

Partnerzy będą wkrótce dosyć szczegółowo informowani jak ISRy G2 zachowują się w różnych warunkach - testów narobiliśmy mnóstwo.

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4872
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#9

#9 Post autor: peper » 17 sty 2010, 20:14

lbromirs pisze:Partnerzy będą wkrótce dosyć szczegółowo informowani jak ISRy G2 zachowują się w różnych warunkach - testów narobiliśmy mnóstwo.
A partnerzy mając wielkie zaufanie do vendora i tak sobie pudełka przeorają własnymi testami :P
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3939
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#10

#10 Post autor: lbromirs » 17 sty 2010, 20:17

peper pisze:
lbromirs pisze:Partnerzy będą wkrótce dosyć szczegółowo informowani jak ISRy G2 zachowują się w różnych warunkach - testów narobiliśmy mnóstwo.
A partnerzy mając wielkie zaufanie do vendora i tak sobie pudełka przeorają własnymi testami :P
Oczywiście. I spróbują odpalić CME :P

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4872
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#11

#11 Post autor: peper » 17 sty 2010, 20:37

lbromirs pisze:
peper pisze:
lbromirs pisze:Partnerzy będą wkrótce dosyć szczegółowo informowani jak ISRy G2 zachowują się w różnych warunkach - testów narobiliśmy mnóstwo.
A partnerzy mając wielkie zaufanie do vendora i tak sobie pudełka przeorają własnymi testami :P
Oczywiście. I spróbują odpalić CME :P
Jesteś pewny, że żaden ząb cię nie boli? :P
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3939
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#12

#12 Post autor: lbromirs » 17 sty 2010, 21:45

peper pisze:
lbromirs pisze:Partnerzy będą wkrótce dosyć szczegółowo informowani jak ISRy G2 zachowują się w różnych warunkach - testów narobiliśmy mnóstwo.
A partnerzy mając wielkie zaufanie do vendora i tak sobie pudełka przeorają własnymi testami :P
Właśnie wygrzebałem test dla 3945 - robi 8Gbit/s FD dla czystego routingu pakietów 1500 bajtowych, w kombinacji 3 porty GE na płycie, dwa porty GE na HWICkach i 3 porty na kartach ESM. To górna granica tej architektury.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3939
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#13

#13 Post autor: lbromirs » 17 sty 2010, 21:46

peper pisze:Jesteś pewny, że żaden ząb cię nie boli? :P
Dobrze że pytasz! :D Właśnie na najbliższy piątek wybieram się na wyrwanie ostatniego, klamka zapadła. No chyba że jednak okażę się leniem i postanowię przeżyć jeszcze jeden weekend przed :P

ODPOWIEDZ