CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 gru 2017, 19:18

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 17 sty 2010, 01:07 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 13 cze 2008, 19:17
Posty: 391
Witam
Nie za bardzo pasuje watek tutaj. ale nie widze nic lepszego.
Ostatnio dowiedzialem sie ze do specjalizacji advanced r&s dla partera o certyfikacji premier, musze byc ludzie Account manager, Field Engenier i System Engenier, i ze role FE i SE moze pelnic jedna osoba, a jakos ze stron cisco mi wynika ze koniecznie musza byc trzy rozne osoby, jak to jest ?


Na górę
Post #2 : 17 sty 2010, 01:11 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3884
Cytuj:
Witam
Nie za bardzo pasuje watek tutaj. ale nie widze nic lepszego.
Ostatnio dowiedzialem sie ze do specjalizacji advanced r&s dla partera o certyfikacji premier, musze byc ludzie Account manager, Field Engenier i System Engenier, i ze role FE i SE moze pelnic jedna osoba, a jakos ze stron cisco mi wynika ze koniecznie musza byc trzy rozne osoby, jak to jest ?
Przeczytaj dokładnie to co jest napisane tutaj:

http://cisco.com/web/partners/pr11/pr8/ ... mmary.html


Na górę
 Tytuł:
Post #3 : 17 sty 2010, 01:25 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 13 cze 2008, 19:17
Posty: 391
no wlasnie tym sie kierowalem, z tego wynika ze musza byc 3 rozne osoby a facet z rrc mowil mi ze fe i se moze pelnic jedna osoba, stad moje zdziwienie


Na górę
 Tytuł:
Post #4 : 17 sty 2010, 01:43 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3884
Cytuj:
no wlasnie tym sie kierowalem, z tego wynika ze musza byc 3 rozne osoby a facet z rrc mowil mi ze fe i se moze pelnic jedna osoba, stad moje zdziwienie
"Individuals may not cross-populate between the AM, SE and FE roles. SMB, CRM Express and VPN-Firewall specializations are not limited by the above allocation rules.".

Taka możliwość o której piszesz dotyczy tylko certyfikacji Select. Jeśli chodzi o dystrybucję - kieruj zapytanie do Slawka Baranowskiego (slbarano@cisco.com) i Angeliki Kowalskiej (akowalsk@cisco.com) jeśli masz jakieś pytania a firma z jakiegoś powodu chce zdobyć certyfikację Premier.


Na górę
 Tytuł:
Post #5 : 17 sty 2010, 01:51 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 13 cze 2008, 19:17
Posty: 391
no dzieki za potwierdzenie mojej niepewnosci
Jeszcze jedno pytanie, na pokazie isr g2 na slajdzie widzialem cos takeigo ze 3945 ma wydajnosc 150 Mb/s a wedlog dokumentu "Portable Product Sheets – Routing Performance" dostepnege na stronach cisco wydajnosc tego routera wynosi 502.78 Mb/s. Ktora wersja jest prawdziwa ?


Na górę
 Tytuł:
Post #6 : 17 sty 2010, 01:57 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3884
Cytuj:
no dzieki za potwierdzenie mojej niepewnosci
Jeszcze jedno pytanie, na pokazie isr g2 na slajdzie widzialem cos takeigo ze 3945 ma wydajnosc 150 Mb/s a wedlog dokumentu "Portable Product Sheets – Routing Performance" dostepnege na stronach cisco wydajnosc tego routera wynosi 502.78 Mb/s. Ktora wersja jest prawdziwa ?
Wydajnosc 150Mbit/s to wartość dla 'with services', czyli HQoS+NAT+FW+VPN+milard innych funkcjonalności. 502,78Mbit/s wynika wprost z przeliczenia 982kppsów i jak dokument opisuje w nagłówku:

"Numbers are given with 64 byte packet size, IP only, and are only an indication of raw switching performance"


Na górę
 Tytuł:
Post #7 : 17 sty 2010, 08:40 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 13 cze 2008, 19:17
Posty: 391
No ok, Lukasz ja umie czytac, tylko nie zdawalem sobie sprawy ze to moze byc az taka roznica, w sumie ponad trzykrotna, ale dzieki za odpowiedz.


Na górę
 Tytuł:
Post #8 : 17 sty 2010, 18:55 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3884
Cytuj:
No ok, Lukasz ja umie czytac, tylko nie zdawalem sobie sprawy ze to moze byc az taka roznica, w sumie ponad trzykrotna, ale dzieki za odpowiedz.
Nie bardzo rozumiem co rozumiesz pod 'różnica'.

W PDFie wartości podane są dla najgorszego możliwego scenariusza - małe pakiety. Dla platform programowych oznacza to, że CPU jest najbardziej narażone na przeciążenie, a jednocześnie w przepustowości wcale dużo ruchu się nie przenosi. Innymi słowy, te 982kpps przekłada się przy takim założeniu na zaledwie 502Mbit/s - gdyby zwiększyć ruch do 1500 bajtów per pakiet możnaby teoretycznie otrzymać pasmo aż 11,7Gbit/s co nie bardzo jest jak 'skonsumować' - ISR 3900 ma 3 porty GE, dodatkowo można dołożyć cztery HWICki - sama szyna wewnętrzna 3900 przeniesie to spokojnie (jest nieblokująca).

W momencie gdy włączy się na takim routerze usługi, tj. HQoS, Firewall, NAT, etc - wydajność w pakietach na sekundę spadnie - o czym my mówimy otwarcie, a pozostali producenci zdają się udawać, że ich procesor podlegający tym samym prawom to nie dotyczy. I stąd pozycjonowanie - 3945 jest pozycjonowany z włączonymi usługami dla łącz nie przekraczających wydajnością 150Mbit/s w każdą stronę. Oczywiście, że można zrobić więcej (patrz wyliczenie powyżej), ale te 150Mbit/s powinno dac się zrobić zawsze (w rozsądnych granicach). Przy samych ACLkach, uRPFach to nadal jest ponad pełne GE, problemem jest raczej NAT, FW, VPNy i IPS.

Partnerzy będą wkrótce dosyć szczegółowo informowani jak ISRy G2 zachowują się w różnych warunkach - testów narobiliśmy mnóstwo.


Na górę
 Tytuł:
Post #9 : 17 sty 2010, 20:14 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4837
Lokalizacja: Warsaw, PL
Cytuj:
Partnerzy będą wkrótce dosyć szczegółowo informowani jak ISRy G2 zachowują się w różnych warunkach - testów narobiliśmy mnóstwo.
A partnerzy mając wielkie zaufanie do vendora i tak sobie pudełka przeorają własnymi testami :P

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
 Tytuł:
Post #10 : 17 sty 2010, 20:17 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3884
Cytuj:
Cytuj:
Partnerzy będą wkrótce dosyć szczegółowo informowani jak ISRy G2 zachowują się w różnych warunkach - testów narobiliśmy mnóstwo.
A partnerzy mając wielkie zaufanie do vendora i tak sobie pudełka przeorają własnymi testami :P
Oczywiście. I spróbują odpalić CME :P


Na górę
 Tytuł:
Post #11 : 17 sty 2010, 20:37 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4837
Lokalizacja: Warsaw, PL
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Partnerzy będą wkrótce dosyć szczegółowo informowani jak ISRy G2 zachowują się w różnych warunkach - testów narobiliśmy mnóstwo.
A partnerzy mając wielkie zaufanie do vendora i tak sobie pudełka przeorają własnymi testami :P
Oczywiście. I spróbują odpalić CME :P
Jesteś pewny, że żaden ząb cię nie boli? :P

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
 Tytuł:
Post #12 : 17 sty 2010, 21:45 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3884
Cytuj:
Cytuj:
Partnerzy będą wkrótce dosyć szczegółowo informowani jak ISRy G2 zachowują się w różnych warunkach - testów narobiliśmy mnóstwo.
A partnerzy mając wielkie zaufanie do vendora i tak sobie pudełka przeorają własnymi testami :P
Właśnie wygrzebałem test dla 3945 - robi 8Gbit/s FD dla czystego routingu pakietów 1500 bajtowych, w kombinacji 3 porty GE na płycie, dwa porty GE na HWICkach i 3 porty na kartach ESM. To górna granica tej architektury.


Na górę
 Tytuł:
Post #13 : 17 sty 2010, 21:46 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3884
Cytuj:
Jesteś pewny, że żaden ząb cię nie boli? :P
Dobrze że pytasz! :D Właśnie na najbliższy piątek wybieram się na wyrwanie ostatniego, klamka zapadła. No chyba że jednak okażę się leniem i postanowię przeżyć jeszcze jeden weekend przed :P


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl