CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 13 gru 2017, 14:04

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: WLANFE lab
Post #16 : 05 sty 2006, 02:29 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Posty: 497
Lokalizacja: Londyn
>A mam jeszcze pytanko do kogoś kto zdał np. WLANFE Smile Na jakim sprzęcie wypadało by >poćwiczyć ?? Inaczej mówiąc przysłowiowe pytanie: "JAKI LAB" ??

Do przećwiczenia zagadnien taki lab bym proponował:

2 aironety (jeden 1231)- Swan ,Wds ,Roaming. Jeden może być mało...
Server radius/tacacs z Usługą certyfikatów i IAS - Dla 802.1x i certów.
Laptop z antenką:)

Pozdrawiam


Na górę
 Tytuł:
Post #17 : 19 sty 2006, 16:56 
radius/tacacs ma byc jakis "ciscowy" czy implementacja nie ma znaczenia i chodzi tylko o ogolne zalozenie?

tak jeszcze btw powiedzcie mi czy jest jakis symulator na ktorym by mozna pocwiczyc? Cos ala boson? tylko ze to wireless?


Na górę
   
 Tytuł:
Post #18 : 19 sty 2006, 21:37 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Posty: 497
Lokalizacja: Londyn
Witam

W2kserver czy freeradius wystarczy zeby rożne autentykacje przecwiczyć.
Symulator wifi boson? hm jeśli ktoś cos takiego wymysli to będzie to kompletnie bezużyteczne.
No bo jak w nim sprawdzić,dlaczego stawiajać 2 APki koło siebie na 100mw sygnal jest gorszy niż na 1mw ?albo włączajac trzeci wszystko zanika ? Konfiguracja urządzeń nie jest trudna,sam zakres materiału też skormny w porównaniu do kablowych urządzeń.

Pozdrawiam
Michal


Na górę
 Tytuł:
Post #19 : 20 sty 2006, 16:58 
Cytuj:
sam zakres materiału też skormny w porównaniu do kablowych urządzeń.
sugerujesz przez to ze mozna wirelessa zdac bez posiadania sprzetu?


Na górę
   
 Tytuł:
Post #20 : 20 sty 2006, 17:32 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Posty: 497
Lokalizacja: Londyn
:)
Myślałem,ze wyraziłem sie jasno,nie ma sensu pytać o Bosona,tylko trzeba mieć sprzęt zeby ta impreza miała jakis sens.


Na górę
 Tytuł:
Post #21 : 14 mar 2006, 22:27 
http://www.cisco.com/web/learning/le3/l ... level.html

Cisco Wireless LAN Support Specialist - Retiring July 27, 2006

no to chyba nie ma co sie przygotowywac juz do tego examsa :?


Na górę
   
 Tytuł:
Post #22 : 14 mar 2006, 22:35 
Offline
inner circle
inner circle
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2004, 23:23
Posty: 493
Cytuj:
no to chyba nie ma co sie przygotowywac juz do tego examsa :?
raczej lepiej do AWLANFE

_________________
Krzysiek - http://itu-itc.elka.pw.edu.pl


Na górę
 Tytuł:
Post #23 : 14 mar 2006, 22:47 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 wrz 2005, 19:41
Posty: 263
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
http://www.cisco.com/web/learning/le3/l ... level.html
Cisco Wireless LAN Support Specialist - Retiring July 27, 2006
:shock: :shock: :shock: Jaki niefart :) Miałem w przyszłym tygodniu się umówić na egzmin :|:|:|
Cytuj:
raczej lepiej do AWLANFE
Wiesz może coś więcej na temat tego egzaminu? To chyba jakaś nowość :) Nie orientujesz się jak się on ma do, nazwijmy to poprzednika czyli WLANFE?

P.S. Dzięki z góry za odpowiedź :)


Na górę
 Tytuł:
Post #24 : 15 mar 2006, 08:20 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29
Posty: 693
no ale w czym problem. przeciez za tydzien mozesz jeszcze zdawac :)


Na górę
 Tytuł:
Post #25 : 15 mar 2006, 09:06 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 wrz 2005, 19:41
Posty: 263
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
no ale w czym problem. przeciez za tydzien mozesz jeszcze zdawac :)
Nie, no wiem :) Tylko tak głupio troche pchać się w coś co odchodzi do lamusa :)

A tak z ciekawości myślicie, że Cisco kiedyś pokusi się o ścieżkę WLAN Professional ?? :) CCWP :):):)


Na górę
 Tytuł:
Post #26 : 15 mar 2006, 17:59 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Posty: 6259
Lokalizacja: Warsaw, PL
Cytuj:
A tak z ciekawości myślicie, że Cisco kiedyś pokusi się o ścieżkę WLAN Professional ?? :) CCWP :):):)
Nie spodziewam się, działka WLAN jak narazie jest za wąska. Zakres wiedzy/technologii potrzebny do zdawanie obecnych egzamów profi level jest nieporównywalnie większy niż to co dotyczy samego WLAN.

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Na górę
 Tytuł:
Post #27 : 15 mar 2006, 19:24 
no wlasnie mam ten sam poglad co lassak w sumie mozna zdawac tylko pytanie po co skoro niedlugo juz nie zostanie wycofany :roll: lepiej by bylo sie wziasc za nowy


Na górę
   
 Tytuł:
Post #28 : 15 mar 2006, 20:46 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 wrz 2005, 19:41
Posty: 263
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
lepiej by bylo sie wziasc za nowy
No właśnie :| Mam pytanko w związku z tym (szczególnie kierowane do naszych drogich CNAP'owców :)). Z czego się uczyć tak +/-. Rozumiem, że niema do tego żadnych SelfStudy itd i nic w tym stylu :) Jak ktoś ma jakikolwiek pomysł to niech się nie krępuje i wali :)


Na górę
 Tytuł:
Post #29 : 15 mar 2006, 21:06 
Offline
inner circle
inner circle
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2004, 23:23
Posty: 493
do AWLANFE rekomendowane sa szkolenia:
- Cisco Wireless LAN Fundamentals (CWLF)
- Cisco Wireless LAN Advanced Topics (CWLAT)

pierwszy jest na pierwszy rzut oka tozsamy z samym WLANFE czyli NetAcadowym FWLem (wirelessem). natomiast CWLAT to jest to co daje nowe A :) przed WLANFE. kurs pojawil sie latem 2005 i jest nastawiony na roaming w warstwie 2 i 3, zaawansowane bezpieczenstwo (klasa enterprise), zarzadzanie i planowanie (w tym przy uzyciu WLSM). kurs nie jest zbyt popularny - monopol ma w zasadzie jeden osrodek CLP Giga-wave w USA: http://www.giga-wave.com/giganews-06210 ... ironet.asp.

_________________
Krzysiek - http://itu-itc.elka.pw.edu.pl


Na górę
 Tytuł:
Post #30 : 28 mar 2006, 15:07 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 16 sty 2006, 08:45
Posty: 11
Lokalizacja: Katowice
Cytuj:
no wlasnie mam ten sam poglad co lassak w sumie mozna zdawac tylko pytanie po co skoro

eee nie przesadzajcie ... kwit jest kwit ... valid na 2 lata a zawsze mozna sie z szefem na kase wyklocic za kolejny kwit :)

Ja jutro ide zdac 582 i juz :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl