Materialy do "Wireless LAN Certification"

Pytanie dt. specjalizacji partnerskich CQS

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Misiekm
wannabe
wannabe
Posty: 499
Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Lokalizacja: Londyn

WLANFE lab

#16

#16 Post autor: Misiekm » 05 sty 2006, 02:29

>A mam jeszcze pytanko do kogoś kto zdał np. WLANFE Smile Na jakim sprzęcie wypadało by >poćwiczyć ?? Inaczej mówiąc przysłowiowe pytanie: "JAKI LAB" ??

Do przećwiczenia zagadnien taki lab bym proponował:

2 aironety (jeden 1231)- Swan ,Wds ,Roaming. Jeden może być mało...
Server radius/tacacs z Usługą certyfikatów i IAS - Dla 802.1x i certów.
Laptop z antenką:)

Pozdrawiam

slimak

#17

#17 Post autor: slimak » 19 sty 2006, 16:56

radius/tacacs ma byc jakis "ciscowy" czy implementacja nie ma znaczenia i chodzi tylko o ogolne zalozenie?

tak jeszcze btw powiedzcie mi czy jest jakis symulator na ktorym by mozna pocwiczyc? Cos ala boson? tylko ze to wireless?

Awatar użytkownika
Misiekm
wannabe
wannabe
Posty: 499
Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Lokalizacja: Londyn

#18

#18 Post autor: Misiekm » 19 sty 2006, 21:37

Witam

W2kserver czy freeradius wystarczy zeby rożne autentykacje przecwiczyć.
Symulator wifi boson? hm jeśli ktoś cos takiego wymysli to będzie to kompletnie bezużyteczne.
No bo jak w nim sprawdzić,dlaczego stawiajać 2 APki koło siebie na 100mw sygnal jest gorszy niż na 1mw ?albo włączajac trzeci wszystko zanika ? Konfiguracja urządzeń nie jest trudna,sam zakres materiału też skormny w porównaniu do kablowych urządzeń.

Pozdrawiam
Michal

slimak

#19

#19 Post autor: slimak » 20 sty 2006, 16:58

Misiekm pisze:sam zakres materiału też skormny w porównaniu do kablowych urządzeń.
sugerujesz przez to ze mozna wirelessa zdac bez posiadania sprzetu?

Awatar użytkownika
Misiekm
wannabe
wannabe
Posty: 499
Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Lokalizacja: Londyn

#20

#20 Post autor: Misiekm » 20 sty 2006, 17:32

:)
Myślałem,ze wyraziłem sie jasno,nie ma sensu pytać o Bosona,tylko trzeba mieć sprzęt zeby ta impreza miała jakis sens.

slimak

#21

#21 Post autor: slimak » 14 mar 2006, 22:27

http://www.cisco.com/web/learning/le3/l ... level.html

Cisco Wireless LAN Support Specialist - Retiring July 27, 2006

no to chyba nie ma co sie przygotowywac juz do tego examsa :?

Awatar użytkownika
krzysiek
inner circle
inner circle
Posty: 493
Rejestracja: 28 maja 2004, 23:23
Kontakt:

#22

#22 Post autor: krzysiek » 14 mar 2006, 22:35

slimak pisze:no to chyba nie ma co sie przygotowywac juz do tego examsa :?
raczej lepiej do AWLANFE

Awatar użytkownika
lassak
wannabe
wannabe
Posty: 263
Rejestracja: 24 wrz 2005, 19:41
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#23

#23 Post autor: lassak » 14 mar 2006, 22:47

slimak pisze:http://www.cisco.com/web/learning/le3/l ... level.html
Cisco Wireless LAN Support Specialist - Retiring July 27, 2006
:shock: :shock: :shock: Jaki niefart :) Miałem w przyszłym tygodniu się umówić na egzmin :|:|:|
krzysiek pisze: raczej lepiej do AWLANFE
Wiesz może coś więcej na temat tego egzaminu? To chyba jakaś nowość :) Nie orientujesz się jak się on ma do, nazwijmy to poprzednika czyli WLANFE?

P.S. Dzięki z góry za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
em_er
wannabe
wannabe
Posty: 692
Rejestracja: 21 sty 2005, 22:29

#24

#24 Post autor: em_er » 15 mar 2006, 08:20

no ale w czym problem. przeciez za tydzien mozesz jeszcze zdawac :)

Awatar użytkownika
lassak
wannabe
wannabe
Posty: 263
Rejestracja: 24 wrz 2005, 19:41
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#25

#25 Post autor: lassak » 15 mar 2006, 09:06

em_er pisze:no ale w czym problem. przeciez za tydzien mozesz jeszcze zdawac :)
Nie, no wiem :) Tylko tak głupio troche pchać się w coś co odchodzi do lamusa :)

A tak z ciekawości myślicie, że Cisco kiedyś pokusi się o ścieżkę WLAN Professional ?? :) CCWP :):):)

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6218
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

#26

#26 Post autor: Seba » 15 mar 2006, 17:59

lassak pisze: A tak z ciekawości myślicie, że Cisco kiedyś pokusi się o ścieżkę WLAN Professional ?? :) CCWP :):):)
Nie spodziewam się, działka WLAN jak narazie jest za wąska. Zakres wiedzy/technologii potrzebny do zdawanie obecnych egzamów profi level jest nieporównywalnie większy niż to co dotyczy samego WLAN.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

slimak

#27

#27 Post autor: slimak » 15 mar 2006, 19:24

no wlasnie mam ten sam poglad co lassak w sumie mozna zdawac tylko pytanie po co skoro niedlugo juz nie zostanie wycofany :roll: lepiej by bylo sie wziasc za nowy

Awatar użytkownika
lassak
wannabe
wannabe
Posty: 263
Rejestracja: 24 wrz 2005, 19:41
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#28

#28 Post autor: lassak » 15 mar 2006, 20:46

slimak pisze:lepiej by bylo sie wziasc za nowy
No właśnie :| Mam pytanko w związku z tym (szczególnie kierowane do naszych drogich CNAP'owców :)). Z czego się uczyć tak +/-. Rozumiem, że niema do tego żadnych SelfStudy itd i nic w tym stylu :) Jak ktoś ma jakikolwiek pomysł to niech się nie krępuje i wali :)

Awatar użytkownika
krzysiek
inner circle
inner circle
Posty: 493
Rejestracja: 28 maja 2004, 23:23
Kontakt:

#29

#29 Post autor: krzysiek » 15 mar 2006, 21:06

do AWLANFE rekomendowane sa szkolenia:
- Cisco Wireless LAN Fundamentals (CWLF)
- Cisco Wireless LAN Advanced Topics (CWLAT)

pierwszy jest na pierwszy rzut oka tozsamy z samym WLANFE czyli NetAcadowym FWLem (wirelessem). natomiast CWLAT to jest to co daje nowe A :) przed WLANFE. kurs pojawil sie latem 2005 i jest nastawiony na roaming w warstwie 2 i 3, zaawansowane bezpieczenstwo (klasa enterprise), zarzadzanie i planowanie (w tym przy uzyciu WLSM). kurs nie jest zbyt popularny - monopol ma w zasadzie jeden osrodek CLP Giga-wave w USA: http://www.giga-wave.com/giganews-06210 ... ironet.asp.

leafy
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 16 sty 2006, 08:45
Lokalizacja: Katowice

#30

#30 Post autor: leafy » 28 mar 2006, 15:07

slimak pisze:no wlasnie mam ten sam poglad co lassak w sumie mozna zdawac tylko pytanie po co skoro

eee nie przesadzajcie ... kwit jest kwit ... valid na 2 lata a zawsze mozna sie z szefem na kase wyklocic za kolejny kwit :)

Ja jutro ide zdac 582 i juz :)

ODPOWIEDZ