CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 14 gru 2017, 22:01

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 06 mar 2007, 10:36 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 08 wrz 2006, 12:38
Posty: 65
Lokalizacja: Warsaw
Czesc,

czy komus udalo sie poprawnie skonfigurowac kilka Access Pointow np. z serii 1200 (jeden z nich jako WDS device) w celu skorzystania z Radio management?
Czy koniecznie wymagany jest Radius server w przypadku kiedy chce skorzystac z opcji radio management? Rozumiem ze w ramach danej lokalizacji wybieram jeden AP jako WDS device, inne AP w ramach lokalizacji lacza sie z WDS device i przesylaja mu swoje statystyki, WDS device raportuje zbiorcze wyniki do WLSE.
Gdzie mozna o tym wiecej poczytac? Dzieki za info.

Pozdrowka


Na górę
 Tytuł:
Post #2 : 06 mar 2007, 11:45 
Offline
CCIE / Instruktor CNAP
CCIE / Instruktor CNAP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2005, 02:08
Posty: 841
Lokalizacja: Warsaw, Poland
wszystko masz dokladnie opisane tu

uruchamialem WDS ale bez kontrolera, polaczylem tylko 2 APki, jeden jako WDS drugi aby korzystal z architektury SWAN; dzialal mi handover i laptop bezbolesnie przelaczal sie miedzy obydwoma AP-kami.

w duzym skrocie konfigurowalem przez www tak:
AP1 -> Wireless Services -> WDS
AP2 -> Wireless Services -> AP

aby wszystko dzialalo, potrzebujesz tez serwer Radius-a, moze byc uruchomiony wewnetrznie na AP; szczegoly konfiguracji masz opisane w linku

edit:
Polecam tez ksiazke CiscoPressu: Cisco 802.11 Wireless Networking Quick Reference

_________________
Jesteś ambitnym inżynierem i szukasz ciekawych projektów? Zapraszamy do współpracy w ramach NetFormers (stałej i projektowej). Info na PRV.

Work: http://netformers.pl
Linked-in: http://www.linkedin.com/in/strzelak


Na górę
 Tytuł:
Post #3 : 06 mar 2007, 13:42 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 08 wrz 2006, 12:38
Posty: 65
Lokalizacja: Warsaw
Sebu,

dzieki za info.

Własnie przerabiam sporo pdf z tej dziedziny ze strony cisco. polecam m.in:

podrozdzial Configuring IOS APs for Radio Management z Configuring Devices for Management, 2.11

Link:
http://www.cisco.com/en/US/products/sw/ ... 642b8.html


oraz Configuring the WLAN Radio Environment w ramach User Guide for the CiscoWorks WLSE and WLSE Express, 2.12

Link:
http://www.cisco.com/en/US/products/sw/ ... 2db65.html


Ja osobiscie nie chce korzystac z fast roaming tylko wylacznie (na razie?) radio management i na tym sie koncentruje. Jako AAA bede korzystal z ACS. Jak to wszystko pokonfiguruje i zadziala to dam znac co trzeba bylo zrobic

pzdr

P.S. ksiazke mam, jednak tam (glownie rozdzial 7 oraz 10) sa tylko kroki, mnie bardziej interesowaly szczegoly - np. przyklad skonfigurowania kliku AP, jednego AP jako WDs, oraz WLSE, jak i uwierzytelnianie miedzy nimi (a nie klientow bo jest open).

P.S. Jeszcze mala uwaga, Jeden WDs moze obsluzyc 30 AP (jak WDs dziala rowniez jako AP dla klientów), badz 60 AP gdy WDs ma wylaczona antene. Podobno powyzej tego procek nie wydala. Bede testowal, bo jest 46AP w ramach lokalizacji. to dam znac czy prawda.


Na górę
 Tytuł:
Post #4 : 16 mar 2007, 09:13 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 05 sty 2006, 00:01
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
ja miałem pewne problemy z WDSem. Na laptopie z kartą intela wszystko działało poprawnie, jednak na broadcomie występowały pewne problemy. Sytuacja była o tyle dziwna, że podczas uwierzytelniania występował jakiś błąd (wskazywany przez system operacyjny laptopa), nastepnie pojawiał się komunikat o błednym uwierzytelnieniu i po kilkunastu sekundach uzyskiwałem dostęp do sieci WiFi. Fast secure roaming działał poprawnie:)
niestety musiałem oddać sprzet i nie udało mi sie zdiagnozowac przyczyny bledów.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl