CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 25 Jun 2017, 14:13

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 41 posts ]  Go to page Previous 1 2 3
Author Message
 Post subject:
Post #31 Posted: 02 Oct 2015, 21:02 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 07 Feb 2006, 22:26
Posts: 483
Location: Gdańsk
Już dawno wyleczyliśmy się z rozwiązań all-in-one, "unified", utm, czy jakkolwiek marketingowcy je teraz nazywają. I nie dotyczy to tylko tego konkretnego vendora tylko wszystkich, z Cisco włącznie. Po prostu zawsze okazuje się że jest jakieś "ale", że pudełko realizuje wszystkie funkcje, ale nie wszystkie na raz... albo tylko w konkretnym scenariuszu... albo z dużo mniejszą wydajnością... albo nie w trybie HA... albo...

Dla własnego dobra sugeruję nauczyć się projektowac sieci tak, aby rozdzielać poszczególne funkcjonalności na osobne urządzenia. Czasami komplikuje to topologię, zwykle kosztuje więcej, ale przynajmniej działa i dużo łatwiej skalować wydajność czy dodawać kolejne funkcjonalności (najlepiej poprzez kolejne pudełka). A tak naprawdę "pudełko" o którym mówię zwykle może być jakimś virtual appliance-m (patrz: modny ostatnio trend NFV).


Top
   
 Post subject:
Post #32 Posted: 12 Oct 2015, 21:04 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 09 May 2005, 10:33
Posts: 354
Location: Zielona Góra
Ja mam kolejnego zgrzyta. Soft najnowszy ze serii 5.2 i chciałem uruchomić ipsec dla urządzeń z IOS (taka jest potrzeba w firmie). Z tego co się doczytałem, bo za cholerę mi to nie chciało ruszyć a kombinowałem z pół dnia, że podobno Fortinetowy template ipsec nie dziala na IOS w wersji 9.0.x - może to ktoś potwierdzić albo zaprzeczyć?


Top
   
 Post subject:
Post #33 Posted: 21 Oct 2015, 22:32 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 09 May 2005, 10:33
Posts: 354
Location: Zielona Góra
Z tym IPSEC sprawdziłem i na IOS 7.x/8.x działa ale na 9.x nie chce niestety.
Mam też kolejny problemy z SSLVPN ale mi się już nawet opisywać nie chce, generalnie bug goni bug na tym Forti, niestety.


Top
   
 Post subject:
Post #34 Posted: 31 Dec 2015, 18:45 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 09 May 2005, 10:33
Posts: 354
Location: Zielona Góra
Widzę, że pojawiła się nowa wersja FortiOS 5.4 - ktoś już może testował i może coś więcej powiedzieć, bo ja na razie nie mam zbytnio czasu nigdzie tego popróbować.


Top
   
 Post subject: Re:
Post #35 Posted: 10 Nov 2016, 21:18 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 09 May 2005, 10:33
Posts: 354
Location: Zielona Góra
bart wrote:
Widzę, że pojawiła się nowa wersja FortiOS 5.4 - ktoś już może testował i może coś więcej powiedzieć, bo ja na razie nie mam zbytnio czasu nigdzie tego popróbować.


Podbiję, bo już trochę czasu minęło od wydania 5.4 - ktoś już migrował z 5.2? Na produkcji oczywiście.


Top
   
Post #36 Posted: 10 Nov 2016, 22:55 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 13 Apr 2005, 07:15
Posts: 195
Location: München
Na mniejszych maszynach jest tak wolne że odechciewa się używać. Z funkcji niczego specjalnego nie zauważyłem

***Tapatalk Rules***

_________________
MfG
Kurđ
[CCNA+W][CCNP][MCSE 2000/2003+M+S][MCTS][MCITP Ex2010]
Windowsinfo


Top
   
 Post subject: Re: Re:
Post #37 Posted: 17 Nov 2016, 12:51 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 21 Jun 2006, 16:27
Posts: 964
Location: Warszawa
bart wrote:
bart wrote:
Widzę, że pojawiła się nowa wersja FortiOS 5.4 - ktoś już może testował i może coś więcej powiedzieć, bo ja na razie nie mam zbytnio czasu nigdzie tego popróbować.


Podbiję, bo już trochę czasu minęło od wydania 5.4 - ktoś już migrował z 5.2? Na produkcji oczywiście.
Rozmawiałem z inzynierem Forti bezposrednio i dopiero wersja 5.4.2 miala byc rekomendowana, a ona wyszla niedawno wiec czekam na testy i warsztaty u nich.

_________________
Somewhere back in time.


Top
   
Post #38 Posted: 22 Mar 2017, 17:43 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 09 May 2005, 10:33
Posts: 354
Location: Zielona Góra
Jak chyba na razie zostanę wyznawcą zasady iż "lepsze jest znane zło niż nieznane dobro".


Top
   
Post #39 Posted: 23 Mar 2017, 07:03 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 21 Jun 2006, 16:27
Posts: 964
Location: Warszawa
bart wrote:
Jak chyba na razie zostanę wyznawcą zasady iż "lepsze jest znane zło niż nieznane dobro".

Jeszcze nie ma rekomendacji dla 5.4.x wiec pewnie zbyt duzo baboli. Prezentacyjnie to calkiem fajnie wygladalo ale trzeba poczekac. :lol:

_________________
Somewhere back in time.


Top
   
Post #40 Posted: 30 Mar 2017, 23:27 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 09 May 2005, 10:33
Posts: 354
Location: Zielona Góra
Mi ostatnio w jakimś mailu z Fortka coś mignęło z zapowiadzi parafialnych o 5.6


Top
   
Post #41 Posted: 07 Jun 2017, 08:26 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 21 Jun 2006, 16:27
Posts: 964
Location: Warszawa
bart wrote:
Mi ostatnio w jakimś mailu z Fortka coś mignęło z zapowiadzi parafialnych o 5.6
5.6.0 jest dostepne ale nie rekomendowane, zaraz wychodzi 5.4.5 i tez inzynier ma sprawdzac.
Tak szczerze to nie zrobili od ponad roku kroku do przodu z softem wiec slabo to wyglada. Chodzi mi o soft przez nich rekomendowany oczywiscie.

_________________
Somewhere back in time.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 41 posts ]  Go to page Previous 1 2 3

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited