Jakie wifi

wszystko inne - NIE licząc sprzętu typu SOHO!!!

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
arteck
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:20

Re: Jakie wifi

#16

#16 Post autor: arteck »

Ja juz nie mam pomyslu na Ubi. To jest tak, wszystko dziala OK, jak nie ma ludzi, czyli jest np 60 klientow podpietych. Jak skacze liczba klientow per AP powyzej 10 to zaczyna sie dramat. WWW mozna przegladac, chociac czeka sie dluzej. Ostatnio doszlo jeszcze losowe wieszanie się AP - niby dziala ale nie dziala :)
Ubi to
UAP v1
UAP v2
802.11b wylaczone

Dla porowniania mam AP 1100 series Cisco (ma to juz 15-17 lat) - i to jakos potrafi dzialac nawet przy tych 10 ludziach podpietych

bart
wannabe
wannabe
Posty: 409
Rejestracja: 09 maja 2005, 10:33
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Jakie wifi

#17

#17 Post autor: bart »

No wifi to trochę temat rzeka. Patrzyłeś jak jest z kanałami? Masz tam jakiś powiedzmy developerów albo testerów którzy np zieją swoimi wypasionymi Asusami? Pamiętam że nasze LR i PRO wyciągały bodajże max 30 klientów per AP i po prostu w konfiguracji ograniczaliśmy ilość per AP. A roaming masz włączony?

mscieslicki
member
member
Posty: 24
Rejestracja: 27 paź 2008, 15:13

Re: Jakie wifi

#18

#18 Post autor: mscieslicki »

arteck pisze: 30 sty 2020, 11:54 W zasadzie ION daje możlliwość ustawienia Hasła dostepu do sieci/nazwy sieci i tyle - no jeszcze RADIUS. Dla goscinnego dostepu jest fajna integracja z FB.
Brak mozliwosci regulacji Tx Power, brak mozliwosci regulacji kanalow, brak logow i jeszcze pare by sie znalazlo :)
to chyba patrzyłeś na przedprodukcyjny firmware :)

zobacz to: https://www.dropbox.com/s/1aac0las0ak82 ... .pptx?dl=0

i zapraszam do testowania -jak portrzebujesz demo unity daj znać.

pzdr
Marcin

arteck
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:20

Re: Jakie wifi

#19

#19 Post autor: arteck »

Nie wiem o co kaman, ale ja nie mam tych opcji, co w prezentacji. Ani przez stronę ani w appce ;/

Off topic: taki smieszek sprzed kilku dni: rozmowa ze dostawca pewnego rozwiazania: "gdyby było potrzebne wifi, to my oferujemy tylko porządne rozwiązania, renomowanych firm i instalujemy access pointy tylko dużej mocy, firmy Ubiquiti "... :)

mscieslicki
member
member
Posty: 24
Rejestracja: 27 paź 2008, 15:13

Re: Jakie wifi

#20

#20 Post autor: mscieslicki »

site management -> software update :) u mnie działa wszystko - łącznie z aplication recognition - natami i routerem :)


pzdr
Marcin
arteck pisze: 05 lut 2020, 11:31 Nie wiem o co kaman, ale ja nie mam tych opcji, co w prezentacji. Ani przez stronę ani w appce ;/

Off topic: taki smieszek sprzed kilku dni: rozmowa ze dostawca pewnego rozwiazania: "gdyby było potrzebne wifi, to my oferujemy tylko porządne rozwiązania, renomowanych firm i instalujemy access pointy tylko dużej mocy, firmy Ubiquiti "... :)

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3530
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Jakie wifi

#21

#21 Post autor: Kyniu »

arteck pisze: 05 lut 2020, 11:31 Off topic: taki smieszek sprzed kilku dni: rozmowa ze dostawca pewnego rozwiazania: "gdyby było potrzebne wifi, to my oferujemy tylko porządne rozwiązania, renomowanych firm i instalujemy access pointy tylko dużej mocy, firmy Ubiquiti "... :)
Zacząłeś od "Oczywiście chciałbym aby było jak najtaniej" więc Twój dostawca dostosował swoją propozycję do Twoich oczekiwań. Gdybyś powiedział "cena nie gra roli, ma być dobre" zapewne usłyszałbyś całkiem inną propozycję.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)

arteck
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:20

Re: Jakie wifi

#22

#22 Post autor: arteck »

akurat sie mylisz :) bo rozwiązanie, które kupujemy jest z wyższej półki cenowej ;-)

arteck
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:20

Re: Jakie wifi

#23

#23 Post autor: arteck »

Aruba Instant On: po update pojawiło się parę nowych opcji ale nadal brak: logów. Mam wrażenie, że to rozwiązanie jest w trakcie wieku dziecięcego i trzeba poczekać jak to się rozwinie :)
Obecnie rozwiązanie nie do firmy, ale zainstaluje je sobie w domu :)

mscieslicki
member
member
Posty: 24
Rejestracja: 27 paź 2008, 15:13

Re: Jakie wifi

#24

#24 Post autor: mscieslicki »

:) Daj znać jak Ci się będzie sprawować - ja nie jestem obiektywny ale po pierwszych obawach uważam ArubaInstantON - z punktu widzenia stabilności, szybkości i zarządzania za rozwiązanie z zupełnie innej (droższej półki). Dzisiaj trochę załuję, że tak późno się zdecydowałem - zero problemów - po prostu działa - szybko i stabilnie

pzdr
Marcin

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4086
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Jakie wifi

#25

#25 Post autor: lbromirs »

Marcin, a czy Ty przypadkiem nie pracujesz w Arubie? :D

arteck
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:20

Re: Jakie wifi

#26

#26 Post autor: arteck »

Cisco mobility express sprawdzone.
To też okrojone rozwiązanie ale już najbliższe tego żeby spełniało wymagania.
+wygląda podobnie do WLC
+większa możliwość konfiguracji niż AION
+/- logi są ale tylko na chwile, resztę trzeba eksportować gdzieś, wiec istnieje konieczność zakupu kolejnego softu itp, dlatego też nie kwalifikowałbym to dla SMB. SMB potrzebuje zintegrowanego rozwiązania a nie ze składa to z klocków i na koncu się okazuje, ze jednak musi wydać 2 tyle niż na początku zakładali, bo jak się nie zapytają to się im powie ze przecież LOGI są :D
-nie jest tak łatwo konfigurowalne jak AION
-brak guest user - w sumie to jest ale w formie jak w WLC, wiec bez softu zewnętrznego to takie średnie
-brak integracji z FB/Google itp

Idealnym rozwiązaniem byłoby Cisco meraki ale cena za wysoka
Najtanszy AP (MR20) to cena ok 1500 PLN brutto + cena licencji na 3 lata ok 850, daje 2350 PLN brutto per AP

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4086
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Jakie wifi

#27

#27 Post autor: lbromirs »

Meraki lub Catalyst 91xx + Mobility Express albo vWLC i masz wszystko, od wysokiej wydajności, po widoczność, integrację, etc. Fajnie jest zabawiać się pudełkami z kolorowymi naklejkami, ale jak trzeba zbudować porządne WiFi, to generalnie brakuje kandydatów :)

arteck
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:20

Re: Jakie wifi

#28

#28 Post autor: arteck »

no nie do końca, bo nadal nie ma logów :) wg mnie jeśli aruba doda do swojego rozwiązania LOGI np. w standardzie na 1 rok, to nie ma po co bawić się w jakieś mobility express, które wyjdzie 3 razy drożej, bo żeby się zintegrować z FB trzeba coś kupić, żeby mieć logi trzeba coś kupić.
A tam, nie dość że wszystko jest po stronie ARUBA'y to hardware 1/2 ceny Cisco.
No ale logów tam nie ma i kicha :-D takie coś, co nie wiem gdzie wcisnąć :) do domu to raczej dla entuzjastów jest

Stanęło na tym, że posiedzę nad tym nieszczęsnym ubi, bo 50k dla 16 AP'ekow nie będziemy wydawać :)
Jeśli mi przyjdzie jeszcze jakiś producent do głowy opisze co i jak :)

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4086
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Jakie wifi

#29

#29 Post autor: lbromirs »

Napisz coś więcej o tych logach. Co konkretnie potrzebujesz i w jakiej formie?

arteck
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:20

Re: Jakie wifi

#30

#30 Post autor: arteck »

Potrzebuje archwizowac kto sie podlacza do sieci Wi-FI , o której godzinie, user/MAC. Ktoś powie, przecież masz sysloga, a później z niego możesz wyciągać jakąś inną aplikacją. Potrzebuję to archiwizować, co z tego że mam do tego dostęp do na żywo, co mam siedzieć z kartką w ręku i zapisywać każdego nowego usera ?:D

Żaden duży vendor nie rozumie SMB. SMB nie chce mieć klocków typu: kup Pan sprzęt do tego potrzebujesz Pan kupić aplikację która zbiera logi. Koleś kupuje a na końcu mu nie działa i wtedy: "no bo Panie jeszcze licencja na zrzucanie tych logów". Tak to w skrócie wygląda, gdziekolwiek się nie pójdzie. Naprawdę trzeba mieć mega szczęście żeby jakiś handlowiec czy techniczny się pojawił co ogarnie wszystko i wyjaśni bez pytań od klienta typu: a radio 5GHz będzie działać ? Dobrze że Pan pyta, bo akurat to u nas ma licencje i trzeba dokupić (przykład abstrakcyjny).

ODPOWIEDZ