Jak utworzyc wirtualna maszyne w chmurze?

wszystko inne - NIE licząc sprzętu typu SOHO!!!

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Jak utworzyc wirtualna maszyne w chmurze?

#1

#1 Post autor: nowyk123 »

Czesc.
Czy istniaja by mozliwosc uruchomienia wirtualnej maszyny w chmurze jakiejs z system operacyjnym Linux (np. Ubuntu) np. na AWS Free Tier albo Azure bezplatnie? Szukam jakiejs bezplatnej alternatywy dla VPS - nie biorac pod uwage wirtualnej maszyny na np. Virtual Boxie :)

Szefo89
member
member
Posty: 41
Rejestracja: 10 mar 2016, 17:41

Re: Jak utworzyc wirtualna maszyne w chmurze?

#2

#2 Post autor: Szefo89 »

Możesz odpalić Linuxa na AWS Free Tier, ale to konto darmowe jest tylko przez rok i można uruchamiać w jego ramach tylko najmniejsze wirtualki. W przypadku Azure też kojarzę że są jakieś ograniczenia dla darmowego konta, nie pamiętam czy czasowe czy pieniężne. Na DigitalOcean najtańsza wirtualka kosztuje $5 na miesiąc, podobnie na Linode.

Jeżeli szukasz czegoś na testy, to AWS/Azure powinny spokojnie wystarczyć, jeżeli na produkcję to pamiętaj że te darmowe/tanie wirtualki zazwyczaj mają bardzo niskie parametry i wiele na nich nie zrobisz.

A jeżeli chodzi o pytanie z tytułu posta (JAK), to jest sporo instrukcji w Internecie, w przypadku chmur zazwyczaj kończy się na "next-next-next-finish", żeby uruchomić coś na szybko.

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Jak utworzyc wirtualna maszyne w chmurze?

#3

#3 Post autor: nowyk123 »

Szefo89 pisze: 21 sty 2021, 13:26 Możesz odpalić Linuxa na AWS Free Tier, ale to konto darmowe jest tylko przez rok i można uruchamiać w jego ramach tylko najmniejsze wirtualki. W przypadku Azure też kojarzę że są jakieś ograniczenia dla darmowego konta, nie pamiętam czy czasowe czy pieniężne. Na DigitalOcean najtańsza wirtualka kosztuje $5 na miesiąc, podobnie na Linode.

Jeżeli szukasz czegoś na testy, to AWS/Azure powinny spokojnie wystarczyć, jeżeli na produkcję to pamiętaj że te darmowe/tanie wirtualki zazwyczaj mają bardzo niskie parametry i wiele na nich nie zrobisz.

A jeżeli chodzi o pytanie z tytułu posta (JAK), to jest sporo instrukcji w Internecie, w przypadku chmur zazwyczaj kończy się na "next-next-next-finish", żeby uruchomić coś na szybko.
Ok, dobra jak napisałeś :)
Mam AWS Free Tier w celach testowych je stworzyłem. Tam jest EC2 i zakładka AMI - w niej mam dostępne systemy operacyjne. Czy właśnie one są bezpłatne te wirtualki?
Zakładka w AWS FREE Tier AWS Marketplace wskazuję opłaty jakieś za np. Juniper Network natomiast odnośnik Community AIMs (żadnej kwoty)
:)

Szefo89
member
member
Posty: 41
Rejestracja: 10 mar 2016, 17:41

Re: Jak utworzyc wirtualna maszyne w chmurze?

#4

#4 Post autor: Szefo89 »

Na darmowym poziomie nie ma zbyt wielu możliwości, musisz szukać takiego zielonego znaczka "Free Tier" przy obrazie. Nie kojarzę czy w Marketplace są jakieś darmowe VMki, na pewno jak tworzysz nową z AMI i przechodzisz do jej rozmiaru, to od razu zaznacza się darmowy, który chyba się nazywa t2.micro.

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Jak utworzyc wirtualna maszyne w chmurze?

#5

#5 Post autor: nowyk123 »

Szefo89 pisze: 25 sty 2021, 09:19 Na darmowym poziomie nie ma zbyt wielu możliwości, musisz szukać takiego zielonego znaczka "Free Tier" przy obrazie. Nie kojarzę czy w Marketplace są jakieś darmowe VMki, na pewno jak tworzysz nową z AMI i przechodzisz do jej rozmiaru, to od razu zaznacza się darmowy, który chyba się nazywa t2.micro.
Tak jak napisales - Free Tier. Znalazlem obrazy w ilosci 15 obrazow. Podzialam cos sobie - do 12 miesiecy jest za free.

ODPOWIEDZ