Kyniu pisze: ↑06 maja 2023, 00:05
Piszesz "i nie potrzeba jakiś super wodostrysków za 100k usd" a potem wyskakujesz z "Będziemy przyglądać się Arista" i teraz zastanawiam się, czy te posty to na pewno pisała jedna i ta sama osoba
Może napisz dokładnie o co ci chodzi ale domyślam się że o ceny.
Tak, wiem że Arista cenowo jest na poziomie Cisco +/- tylko jeżeli chodzi o Cisco DNAC vs Arista CouldVision w moim przypadku:
C1000 = no DNAC go nie wspiera - pewnie można go podłączyć i mieć jakieś podstawowe funkcje - to jest pierwszy duży zgrzyt, bo potrzebuję dużo przełączników z pasywnym chłodzeniem 8-16 portów miedź plus dwa porty SFP/SFP+
Arista jest spójną wizją robioną z jakąś logiką od początku a Cisco aktualnie to jest zlepek jakiś kolejnych pomysłów jak teraz będziemy robić przełączniki. Już pomijam to marnowanie czasu na "smart licence" i inne tego typu cudowne pomysły. Druga sprawa, to według mnie, Cisco chyba doszło do wniosku, że jest dla tak dużego enterprice, że w takiej PL, to po prostu nie ma firmy, który by do nich pasowała he he - ale to moja subiektywna opinia.
Wracając DNAC vs CV
DNAC ma na razie fizyczny appliance (ma być VM i chyba jest ale na razie tylko w AWS
https://aws.amazon.com/marketplace/pp/p ... cilerbn542) i najmniejszy w list price to jest 100k usd o ile dobrze pamiętam - to powiedzmy mamy przykładowo kilka, no kilkanaście Nexus w DC i chcemy do tego zarządzanie to mam kupić sobie DNAC? Tutaj Arista wypadnie zdecydowanie deko lepiej.
Reasumując, jak dla mnie na teraz, to Arista jest bardziej spójna, bardziej nowoczesna i mniej kłopotliwa niż Cisco, dlatego też, jeżeli cenowo będzie to wyglądać sensownie to ma sens taki wybór.