Switche Huawei CloudEngine 6800

wszystko inne - NIE licząc sprzętu typu SOHO!!!

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

Switche Huawei CloudEngine 6800

#1

#1 Post autor: krisiasty »

Ktoś używa może switch Huawei CE6800 (a konkretnie CE6850-48T4Q-EI)?
Wiecie może na jakim chipie to chodzi (Broadcom Trident II / II+ / własny Huawei)?

Próbuję znajeźć jakiekolwiek informacje na temat skalowalności i pojemności tablic i buforów (max ilość MAC-ów, VLAN-ów, tras IPv4/IPv6, port-channeli, etc.) ale albo są tak słabe że producent się ich wstydzi, albo z jakiegoś innego powodu są utajnione...

Generalnie szukam jakichś tańszych alternatyw dla Nexusów 3172TQ...

Awatar użytkownika
eprom
wannabe
wannabe
Posty: 414
Rejestracja: 17 lis 2003, 11:18
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

#2

#2 Post autor: eprom »

Hej,


To moze zobacz na Juniper QFX5100 ;-)
--

Awatar użytkownika
domin
wannabe
wannabe
Posty: 846
Rejestracja: 15 lip 2005, 20:04
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Switche Huawei CloudEngine 6800

#3

#3 Post autor: domin »

krisiasty pisze:Ktoś używa może switch Huawei CE6800 (a konkretnie CE6850-48T4Q-EI)?
Wiecie może na jakim chipie to chodzi (Broadcom Trident II / II+ / własny Huawei)?

Próbuję znajeźć jakiekolwiek informacje na temat skalowalności i pojemności tablic i buforów (max ilość MAC-ów, VLAN-ów, tras IPv4/IPv6, port-channeli, etc.) ale albo są tak słabe że producent się ich wstydzi, albo z jakiegoś innego powodu są utajnione...

Generalnie szukam jakichś tańszych alternatyw dla Nexusów 3172TQ...
A jakich funkcjonalności wymagasz? Chodzi o jak najtańszy switch 10G?
.ılı..ılı.

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Switche Huawei CloudEngine 6800

#4

#4 Post autor: krisiasty »

domin pisze:
krisiasty pisze:Generalnie szukam jakichś tańszych alternatyw dla Nexusów 3172TQ...
A jakich funkcjonalności wymagasz? Chodzi o jak najtańszy switch 10G?
minimum 48x 10GBase-T + 4x 40G QSFP (które da się przełączyć w tryb 4x10GE)
1RU, low-latency, wystarczy L2. w zasadzie pewnie wszystko co jest zbudowane na Broadcom StrataXGS (a.k.a. Trident II / BCM56850) by się nadało, choć jeszcze lepiej byłoby na nowej wersji chipu (Trident II+ / BCM56860). oczywiście custom asic vendora jak najbardziej możliwy jeśli ma co najmniej porównywalną wydajność / funkcjonalność / cenę (choć w to ostatnie wątpię). zresztą z tego co widać to w tym segmencie praktycznie wszyscy vendorzy używają chipu broadcoma - chyba że ktoś chce jakiś extra feature mieć (ale wtedy i cena jest extra).

zagadką pozostaje dla mnie jedynie ten huawei - wygląda na tridenta II, ale nigdzie nie mogę się doszukać jakiegoś potwierdzenia poza tym że huawei współpracuje z broadcomem.

Awatar użytkownika
domin
wannabe
wannabe
Posty: 846
Rejestracja: 15 lip 2005, 20:04
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#5

#5 Post autor: domin »

Faktycznie, nie ma nigdzie takiej informacji wprost napisanej. Wspierane funkcjonalności sugerują nieco Trident II, ale chyba jedynie dla modelu CE6850-48S6Q-HI (VXLAN). Pozostałe modele S6800 mogą być na Tridencie I.

Może ktoś z Huawei (a są tutaj tacy) się wypowie :-)
.ılı..ılı.

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

#6

#6 Post autor: krisiasty »

domin pisze:Faktycznie, nie ma nigdzie takiej informacji wprost napisanej. Wspierane funkcjonalności sugerują nieco Trident II, ale chyba jedynie dla modelu CE6850-48S6Q-HI (VXLAN). Pozostałe modele S6800 mogą być na Tridencie I.

Może ktoś z Huawei (a są tutaj tacy) się wypowie :-)
Faktycznie tylko modele *-HI mają wsparcie dla VXLAN, co mogłoby oznaczać że pozostałe są na dość leciwym już chipie BCM56840 (Trident+). Jeśli to prawda to faktycznie nie ma się czym chwalić... Ale na razie to wciąż tylko domysły.

strokuś
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 03 lip 2006, 23:46

Re: Switche Huawei CloudEngine 6800

#7

#7 Post autor: strokuś »

krisiasty pisze:Ktoś używa może switch Huawei CE6800 (a konkretnie CE6850-48T4Q-EI)?
Wiecie może na jakim chipie to chodzi (Broadcom Trident II / II+ / własny Huawei)?

Próbuję znajeźć jakiekolwiek informacje na temat skalowalności i pojemności tablic i buforów (max ilość MAC-ów, VLAN-ów, tras IPv4/IPv6, port-channeli, etc.) ale albo są tak słabe że producent się ich wstydzi, albo z jakiegoś innego powodu są utajnione...

Generalnie szukam jakichś tańszych alternatyw dla Nexusów 3172TQ...
128k maców, 4k vlan, 16k ipv4, 8k ipv6, 128 vrfów, 1024 vlan-if (svi), 9M bufora, 128 eth-trunków, 16 switchy w stacku, 512 nodów TRILL, 1M flowów netstream, FCoE (FCF, FSB, NPV)
średnie opóźnienie na miedzi 3.7us (http://miercom.com/pdf/reports/20120602.pdf)
możliwość pracy jako normalny switch lub extender (leaf switch)

zis
CCIE
CCIE
Posty: 214
Rejestracja: 14 lis 2005, 21:56
Lokalizacja: Wawa

#8

#8 Post autor: zis »

domin pisze:Faktycznie, nie ma nigdzie takiej informacji wprost napisanej. Wspierane funkcjonalności sugerują nieco Trident II, ale chyba jedynie dla modelu CE6850-48S6Q-HI (VXLAN). Pozostałe modele S6800 mogą być na Tridencie I.

Może ktoś z Huawei (a są tutaj tacy) się wypowie :-)
Ale co .... Ja tam zagladam od swieta bo wiadomo ... anatema :)

Poza tym tak to Trident+

Pozdro
ZIS samo ZLO

ODPOWIEDZ