budowa małej sieci

wszystko inne - NIE licząc sprzętu typu SOHO!!!

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
aron
CCIE
CCIE
Posty: 561
Rejestracja: 05 paź 2004, 18:46
Lokalizacja: waw, PL

#16

#16 Post autor: aron » 14 mar 2016, 12:09

wpiac jambox-a do jakiegos switcha na ktorym zrobisz span i obejrzec "jak gada" z operatorem? ;)

Awatar użytkownika
grze
wannabe
wannabe
Posty: 419
Rejestracja: 09 cze 2008, 23:15
Lokalizacja: Warsaw

#17

#17 Post autor: grze » 14 mar 2016, 16:01

kamyk___ pisze:Grze, hehe, fajną antyreklamę Cisco maja na stronie https://youtu.be/5aRDVVXMFzE ale chcę użyć sprzętu który mam, a nie kupować "to samo" w innym pudełku czy za parę tyś.

Aron, dokładnie tak, dostaję na 2 RJ-ach TV na 2 dekodery rozpoznawane po MAC-u. A jak można to sprawdzić czy to ruch multicast czy unicast ?
Ale Ty w ogóle sprawdziłeś cokolwiek zanim napisałeś? Mikrotik czy EdgeRouter do Twoich potrzeb to wydatek 200-300 zł. I to nie jest to samo co Linksys o czym też byś wiedział weryfikując choć trochę temat.
It doesn't matter how many certs you've got... it's really all about the pure knowledge behind them...

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1692
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#18

#18 Post autor: Wojtachinho » 14 mar 2016, 18:10

kamyk___ pisze:Grze, hehe, fajną antyreklamę Cisco maja na stronie https://youtu.be/5aRDVVXMFzE ale chcę użyć sprzętu który mam, a nie kupować "to samo" w innym pudełku czy za parę tyś.

Aron, dokładnie tak, dostaję na 2 RJ-ach TV na 2 dekodery rozpoznawane po MAC-u. A jak można to sprawdzić czy to ruch multicast czy unicast ?
Akurat grze lub aron maja racje. Ubiquiti to wydatek paru stówek, i zrobisz wszystko co chcesz.

Switch juz masz, kup sobie ubnt zaplacisz 300-400 zl
https://www.ubnt.com/edgemax/edgerouter-lite/

podlacz kabelki ruter -> switch, AP--> switch.
Zakladam ze adresacje masz. I wszystko ladnie zabangla. Jakies dedykowane konfiguarcje typu (DNAT, SNAT ,ACL, Tunele, DHCP, rezerwacja IP DHCP, itp itd.)

To wszystko ogarniesz na UBNT. Sa na sieci gotowe poradniki, ew odezwij sie do mnie,
to sie dogadamy a ja ci to wszystko ustawie.

Nikt nie proponuje abys kupowal sprzetu za tydiace zloty.
Zakladam ze to co masz teraz dziala, skoro dziala, po co chcesz wydac kase na ewentualne upgrade sprzetu przed ktorym sa piszesz ze chcesz sie uchronic.
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

kamyk___
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 10 mar 2016, 23:12

#19

#19 Post autor: kamyk___ » 14 mar 2016, 20:12

W tym sęk że nie chcę wydawać więcej, jak wydam kolejne 300-400 to moja Pani ograniczy mi wydatki na fajki :D ;)
Sprzęt wymieniony na początku postu mam, części używam, a część leży w szafie. Jak robiłem w chałupie remont to rozłożyłem pajęczynę kabli ale jak to zawsze jest po pewnym czasie zrobiło się ciasno w kablach, a nie są w kanałach żeby można było wciągnąć kolejne druty.
W dzisiejszych czasach nawet lodówka czy piekarnik mają "dziurę" na kabel, jeszcze trochę to i żelazko będzie sprawdzało czy koszula była kupiona w biedronce czy w Vistuli i na tej podstawie będzie dobierała prasowanie ;)

Złym pomysłem z mojej strony było to że puściłem po 1 kablu do pomieszczenia i teraz mam albo pozakładane switche albo 2 kanały na jednym kablu. Sam internet nie był by problemem ale TV ma osobnego VLAN-a u dostawcy i tu robi się problem bo nie chcę ich "mieszać". Do samego TV muszą iść 2 kable, bo jeden do TV as 2 do dekodera.

A tak poza tym to trochę programuję (pod windy) i mam parę komputerów poupychanych w różnych dziwnych miejscach (brak serwerowni ;( )

Moja adresacja to 1 stały IP na łączu 100/100 więc szału nie ma ale na stronę, pocztę, RDP-y i ftp-a wystarcza.

Jeżeli chodzi o parametry różniące moje RVS4400N i RVS4000N ( http://www.cisco.com/c/en/us/products/c ... 96735.html ) od proponowanego edgeroutera to na co mam zwrócić uwagę, który parametr (NAT, PAT, NAPT, SIP, ALG, itp itd) sprzętu (poza wydajnością) sprawi, że mój post będzie można oznaczyć jako zamknięty i rozwiązany ?

ODPOWIEDZ