vlan managementowy

wszystko inne - NIE licząc sprzętu typu SOHO!!!

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
majes
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2016, 12:19

vlan managementowy

#1

#1 Post autor: majes » 20 maja 2016, 09:45

Próbuję skonfigurować vlan do zarządzania urządzeniami.
W labie mam HP 2530 i notebook z Win7

Konfig HP
HP-2530-48G# show conf
hostname "HP-2530-48G"
ip default-gateway 192.168.21.254
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
no untagged 2
untagged 1,3-52
ip address dhcp-bootp
exit
vlan 9
name "MGMT"
untagged 2
tagged 1
ip address 192.168.21.101 255.255.255.0
exit

Na kompie ipconfig
Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::9c1b:57f4:4f34:e972%11
Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.21.254
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.21.101

route print

Tabela tras IPv4
===========================================================================
Aktywne trasy:
Miejsce docelowe w sieci Maska sieci Brama Interfejs Metryka
0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.21.101 192.168.21.254 266
0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.11.1 192.168.11.113 25
127.0.0.0 255.0.0.0 On-link 127.0.0.1 306
127.0.0.1 255.255.255.255 On-link 127.0.0.1 306
127.255.255.255 255.255.255.255 On-link 127.0.0.1 306
192.168.11.0 255.255.255.0 On-link 192.168.11.113 281
192.168.11.113 255.255.255.255 On-link 192.168.11.113 281
192.168.11.255 255.255.255.255 On-link 192.168.11.113 281
192.168.21.0 255.255.255.0 On-link 192.168.21.254 266
192.168.21.254 255.255.255.255 On-link 192.168.21.254 266
192.168.21.255 255.255.255.255 On-link 192.168.21.254 266
224.0.0.0 240.0.0.0 On-link 127.0.0.1 306
224.0.0.0 240.0.0.0 On-link 192.168.21.254 266
224.0.0.0 240.0.0.0 On-link 192.168.11.113 281
255.255.255.255 255.255.255.255 On-link 127.0.0.1 306
255.255.255.255 255.255.255.255 On-link 192.168.21.254 266
255.255.255.255 255.255.255.255 On-link 192.168.11.113 281
===========================================================================
Trasy trwałe:
Adres sieciowy Maska sieci Adres bramy Metryka
0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.21.101 Domyślne
===========================================================================

Powiedzcie dlaczego ping z komputera na adres 192.168.21.101 działa a ze switcha (192.168.21.101) na komputer nie?
Dostaję komunikat Request timed out.

Awatar użytkownika
vrankom
wannabe
wannabe
Posty: 1075
Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Lokalizacja: Warsaw
Kontakt:

Re: vlan managementowy

#2

#2 Post autor: vrankom » 20 maja 2016, 09:52

daj na kompie i pokaz wynik

Kod: Zaznacz cały

netsh advfirewall show allprofiles

majes
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2016, 12:19

Re: vlan managementowy

#3

#3 Post autor: majes » 20 maja 2016, 11:53

Ustawienia Profil domeny:
----------------------------------------------------------------------
Stan WYŁ
Zasady zapory BlockInbound,AllowOutbound
LocalFirewallRules Brak (tylko magazyn obiektu GPO)
LocalConSecRules Brak (tylko magazyn obiektu GPO)
InboundUserNotification Włącz
RemoteManagement Wyłącz
UnicastResponseToMulticast Włącz

Rejestrowanie:
LogAllowedConnections Wyłącz
LogDroppedConnections Wyłącz
FileName %systemroot%\system32\LogFiles\Firewall\pf
irewall.log
MaxFileSize 4096


Ustawienia Profil prywatny:
----------------------------------------------------------------------
Stan WYŁ
Zasady zapory BlockInbound,AllowOutbound
LocalFirewallRules Brak (tylko magazyn obiektu GPO)
LocalConSecRules Brak (tylko magazyn obiektu GPO)
InboundUserNotification Włącz
RemoteManagement Wyłącz
UnicastResponseToMulticast Włącz

Rejestrowanie:
LogAllowedConnections Wyłącz
LogDroppedConnections Wyłącz
FileName %systemroot%\system32\LogFiles\Firewall\pf
irewall.log
MaxFileSize 4096


Ustawienia Profil publiczny:
----------------------------------------------------------------------
Stan WYŁ
Zasady zapory BlockInbound,AllowOutbound
LocalFirewallRules Brak (tylko magazyn obiektu GPO)
LocalConSecRules Brak (tylko magazyn obiektu GPO)
InboundUserNotification Włącz
RemoteManagement Wyłącz
UnicastResponseToMulticast Włącz

Rejestrowanie:
LogAllowedConnections Wyłącz
LogDroppedConnections Wyłącz
FileName %systemroot%\system32\LogFiles\Firewall\pf
irewall.log
MaxFileSize 4096

Ok.

Dzięki, firewall na windzie blokował ruch. Ehhh :)

ODPOWIEDZ