tunel L2

wszystko inne - NIE licząc sprzętu typu SOHO!!!

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
rysic
wannabe
wannabe
Posty: 297
Rejestracja: 31 lip 2012, 09:16
Kontakt:

tunel L2

#1

#1 Post autor: rysic » 05 paź 2016, 13:04

Mam sobie usługę TV po Internecie z dekoderem master i slave.
Chcę się na jakiś czas przenieść do innego mieszkania (używałbym tam tylko dekodera slave) i nie przenosić usługi, bo to tylko chwilowo.
Wymyśliłem więc, że może uratuje mnie jakiś tunel L2. Nie chciałbym jednak pakować 2 wielkich routerów Cisco do mieszkań.
Czy ktoś kiedyś coś takiego starał się zrobić? Nie sprawdzałem jeszcze, ale wydaje mi się, że ten dekoder slave w jakiś sposób kontaktuje się z masterem albo routerem dowmowym.
Wygląda na to, że wszystko idzie po ethernecie, bo można go wpiąć do któregokolwiek portu w routerze (nie dedykowanego), działa też po PowerLine.
Przypuszczam jednak, że będzie używał jakichś multicatów/broadcastów.

Wymyśliłem, że może da się utworzyć jakiś tunel na raspbbery pi. A może na jeszcze jakimś innym tanim urządzeniu?
Jedna lokalizacja ma stały adres IP a druga dynamiczny.
Ktoś coś takiego kiedyś robił i może podzielić się doświadczeniem?

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1696
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: tunel L2

#2

#2 Post autor: Wojtachinho » 05 paź 2016, 13:52

ubiquiti, lub jako vm VYOS.
Ja u siebie zrobilem tunele ipsec s2s.

Rozumiem ze do dekodera laczysz sie po IP ? tak ?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

rysic
wannabe
wannabe
Posty: 297
Rejestracja: 31 lip 2012, 09:16
Kontakt:

Re: tunel L2

#3

#3 Post autor: rysic » 05 paź 2016, 14:28

Myślałem, że ubiquiti to tylko anteny :-)
VYOS... na raspberry nie zainstaluję :-( ale popaczam.

No właśnie tak zakładam, że dekoder działa po IP (nie było potrzeby się do niego łączyć nigdy). Muszę jakiegoś switcha podstawić i zrobić port mirroring :-)

ODPOWIEDZ