edge core - pytanie

wszystko inne - NIE licząc sprzętu typu SOHO!!!

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 202
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

edge core - pytanie

#1

#1 Post autor: piter1789 »

Hej,;)

Czy o firmie edge-core może ktoś coś powiedzieć i czy spotkał się ktoś z nią w praktyce jeśli chodzi o urządzenia warstwy L2/L3 ?

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3537
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: edge core - pytanie

#2

#2 Post autor: Kyniu »

piter1789 pisze:Czy o firmie edge-core może ktoś coś powiedzieć i czy spotkał się ktoś z nią w praktyce jeśli chodzi o urządzenia warstwy L2/L3 ?
Mogę. Trzymaj się od tego sprzętu z daleka.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)
https://www.facebook.com/itserviceskielce/ :: https://www.linkedin.com/company/itservicespoland :: https://www.linkedin.com/in/krzysztofkania/

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 202
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: edge core - pytanie

#3

#3 Post autor: piter1789 »

Ja się trzymam, ale to taka przestroga czy coś wiesz z doświadczenia jak to działa w realnej sieci?

Mam sieć z problemami i muszę się temu przyjrzeć;)

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3537
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: edge core - pytanie

#4

#4 Post autor: Kyniu »

piter1789 pisze:Ja się trzymam, ale to taka przestroga czy coś wiesz z doświadczenia jak to działa w realnej sieci? Mam sieć z problemami i muszę się temu przyjrzeć;)
Miałem nieprzyjemność mieć do czynienia z tym sprzętem. Jeden nawet mam w labie i czeka tak sobie, żeby pokazać bardziej publicznie jakie tam ma kwiatki w środku. Tylko, że to wymaga porobienia zdjęć, opisania, a czasu jak zwykle jest mało. Z innych przypadków - model rzekomo z PoE który w środku miał ......... elektronikę od wersji bez PoE. Albo wielce tajne zdalne wgrywanie softu przez chińczyka - jak poprosiłem o opis procedury recovery i obraz softu to mi odmówiono - tajne przez poufne.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)
https://www.facebook.com/itserviceskielce/ :: https://www.linkedin.com/company/itservicespoland :: https://www.linkedin.com/in/krzysztofkania/

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 202
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: edge core - pytanie

#5

#5 Post autor: piter1789 »

Czyli lepiej wymienić na coś innego?

Czy nic się nie da na tym zrobić?;)?

A dopytam, czyli sam nie możesz zrobić upgrade tego? Czy jak to wygląda?
CLI to ciut albo i więcej do Cisco podobne;)

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3537
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: edge core - pytanie

#6

#6 Post autor: Kyniu »

piter1789 pisze:Czyli lepiej wymienić na coś innego?
Wymienić.
piter1789 pisze:A dopytam, czyli sam nie możesz zrobić upgrade tego? Czy jak to wygląda?
Upgrade możesz. Ale tam się soft "posypał" i konieczne było recovery. I tego nie chcieli ujawnić jak wykonać.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)
https://www.facebook.com/itserviceskielce/ :: https://www.linkedin.com/company/itservicespoland :: https://www.linkedin.com/in/krzysztofkania/

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 202
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: edge core - pytanie

#7

#7 Post autor: piter1789 »

Powiem Ci Kyniu, że mnie pocieszyłeś :D hehe

no to około 23 urządzeń warstwy L2. ;)

saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 370
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

Re: edge core - pytanie

#8

#8 Post autor: saiqard »

Kiedyś miałem problem z dhcp snooping na nich i w jakiś tajemniczy sposób udało mi się dotrzeć do release notes, który jest tak bardzo ukrywany przez firmę... jak go zobaczyłem to już wiedziałem czemu nie jest pokazywany klientom :) problem który miałem był rozwiazywany w kilku ostatnich wersjach softu... i dalej występował :)
Pozatym notoryczne zawieszanie się zarządzania na switchu... odpadało www i ssh... ale po restarcie działał jak nowy :P

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 202
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: edge core - pytanie

#9

#9 Post autor: piter1789 »

nawet wi-fi mają w swojej ofercie oparte o kontroler;))

Awatar użytkownika
Piotrek
wannabe
wannabe
Posty: 143
Rejestracja: 28 sie 2005, 23:12
Lokalizacja: Kraków

Re: edge core - pytanie

#10

#10 Post autor: Piotrek »

Edge Core z bootloaderem ONIE i systemem CumulusLinux całkiem nieźle wyglądał. Routing i L2 działało poprawie, przynajmniej dla sieci Spine&Leaf gdzie bardzo zaawansowanych funkcjonalności nie potrzeba
Ciężko jedynie powiedzieć jak to by sprzęt się zachował w dłuższym okresie czasu. W sensie chodzi o stabilność hardwaare, uszkodzenia itp.

Jeżeli ktoś szuka alternatyw nawet dla innych systemów niż cumulus warto spojrzeć na listę:
https://cumulusnetworks.com/support/lin ... lity-list/

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

Re: edge core - pytanie

#11

#11 Post autor: krisiasty »

Jak już ktoś bardzo chce iść w stronę CumulusLinux (lub innego "otwartego" oprogramowania), to na przełącznikach Dell-a chodzi to całkiem przyzwoicie... Oczywiście z lepszą jakością sprzętu i supportu rośnie też cena, ale to już każdy sam musi zdecydować co mu się opłaca.

ODPOWIEDZ