Hp 2920 L3

wszystko inne - NIE licząc sprzętu typu SOHO!!!

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
yatta
member
member
Posty: 43
Rejestracja: 31 sie 2009, 14:28

Hp 2920 L3

#1

#1 Post autor: yatta » 22 sty 2017, 22:54

Czesc,

Mam problem z konfiguracją mojego hpka.

Jest dopięty do rutera mikrotik,na switchu standardowa konfiguracja, ustawiony ipek z tej samej podsieci co router, zrobiony route 0/0 na router.
Podpinam serwer do switcha, ustawiam rowniez ipka z tej samej podsieci, brame ustawiam na switch i nie mam wyjscia na swiat.
Po ustawieniu na router oczywiscie dziala.
Z poziomu switcha jest dostęp do sieci.

Jakies pomysły?

yatta
member
member
Posty: 43
Rejestracja: 31 sie 2009, 14:28

Re: Hp 2920 L3

#2

#2 Post autor: yatta » 22 sty 2017, 23:36

Ok, juz jasne.
ip routing
router rip

i smiga.

Awatar użytkownika
psles
wannabe
wannabe
Posty: 114
Rejestracja: 04 sie 2011, 06:09
Lokalizacja: STL, USA

Re: Hp 2920 L3

#3

#3 Post autor: psles » 23 sty 2017, 10:40

A tak z ciekawosci - skoro serwer jest w tej samej podsieci co router i switch, to po co ustawiasz brame na serwerze do switcha a nie routera i po co Ci RIP? W tak prostej konfiguracji wystarczy brama na router i nie potrzebujesz ip routing, czy router rip na switchu. Chyba, ze to nie jest az taka prosta konfiguracja jaka przedstawiles !?
.ılı..ılı. CCNP

ODPOWIEDZ