Jaki FW ?

wszystko inne - NIE licząc sprzętu typu SOHO!!!

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
arteck
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:20

Jaki FW ?

#1

#1 Post autor: arteck »

Cześć,

Potrzebowałbym tym razem jakiegoś FW.
Wymagania:
800 userów
przepustowość FW do ok 5Gb/s
AV/URL/IPS - do ok 2.5 Gb/s
VPN: ok 1 Gb/s
plus cały osprzęt do tego: zbieranie logów itp

Myślałem nad Forti i teraz, powie mi tu ktoś jakieś kruczki z nimi związane ? Chodzi mi o to, żeby się nie okazało za dwa miesiące, że zapomniałem kupić licencji np. na wyświetlanie ikony powiadomienia na pulpicie :D Co mnie zniechęca do Forti: abstrakcyjne ceny do Fori Analyzera.

kwota ok 70 000 PLN - 90 000 netto

jak to wygląda w Palo Alto ?
Ma ktoś może tego całego europejskiego firewalla, StormShielda ?

Awatar użytkownika
qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 251
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

Re: Jaki FW ?

#2

#2 Post autor: qligowski »

My teraz przerzucilsmy sie na Sophos XG dla srednich klientow. Stosunek jakosc/cena chyba najelpszy. Przejzysty i latwy model licencji, mega support (1-1 sesja z inzynierem w ciagu 30 min od otwarcia ticketu), integracja z chumura i portartem partnerskim super. I po prostu dziala - wszystko szybko, zero zgrzytow. Natywny dostep do Linuxowego shella (oparty na SUSE), naprawde jestem milo zaskoczony tym firewallem, a obslugiwalsmy chyba wszystkie od PaloAlto, Smoothwall, Forti po Cisco (bleee) i teraz tylko proponujemy Sophos.

arteck
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:20

Re: Jaki FW ?

#3

#3 Post autor: arteck »

Sophos, hmm słyszalem o tym wcześniej ale jest dla mnie to egzotyczne :) spróbujemy, wezme na testy i zobacze
Cisco: również uważam za bleee, mam i to jest mulaste, nieintuicyjne takie, takie, takie właśnie blee

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3542
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Jaki FW ?

#4

#4 Post autor: Kyniu »

Ale, że które Cisco jest dla was bleee? Konkretnie? Klasyczna ASA? ASA dual image? Nowe Firepower? Czy sami nie wiecie co, bo plujecie tylko dla zasady?
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)
https://www.facebook.com/itserviceskielce/ :: https://www.linkedin.com/company/itservicespoland :: https://www.linkedin.com/in/krzysztofkania/

arteck
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:20

Re: Jaki FW ?

#5

#5 Post autor: arteck »

Klasyczna ASA, to produkt pomijalny, ona obecnie nadaje się tylko do zapięcia VPN'ów. ASA dual image to porażka na całej linii :) mulaste FMC, dwa osobne portale do zarządzania...
Nowe firepower nie widziałem i tak szczerze, wątpię żeby teraz to było coś "wow". Poprzednią ASA'ę kupiłem skuszony dzięki namowom i wizji przyszłości, jakie to nie będzie świetne rozwiązanie :D Coś czuję że to nowe FP będzie także kupą :)

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3542
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Jaki FW ?

#6

#6 Post autor: Kyniu »

Na razie miałem na krótko Firepower 1010 i jeśli kogoś nie odstrasza interfejs ala klocki DUPLO to jest naprawdę fajne rozwiązanie. Rozszywanie SSL, z dodaniem wyjątku dla banków i pobraniem certyfikatu dla klientów, do wysłania z AD, to jest 10 minut - jak się to robi za pierwszym razem. Ma swoje ograniczenia w stosunku do klasycznej ASA ale coś za coś - albo prostota i wygoda albo mnogość opcji. Chcieli ludzie coś konkurencyjnego dla Fortigate to taki produkt Cisco zrobiło.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)
https://www.facebook.com/itserviceskielce/ :: https://www.linkedin.com/company/itservicespoland :: https://www.linkedin.com/in/krzysztofkania/

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 860
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Barczewo

Re: Jaki FW ?

#7

#7 Post autor: martino76 »

Jeśli chodzi o FW to tylko PA i długo długo nic, nawet jeśli jest droższy to i tak warto dać więcej i mieć święty spokój, ze wszystko będzie działać jak należy. Co do twoich wymagań to PA-3220 lub PA-3250.
Ja miałem głownie u siebie Cisco ASA/ASA z FP oraz FMC wywaliliśmy wszystko i poszliśmy w PA plus Panorama i uważam, ze to była jedna z lepszych decyzji jakie podjęliśmy. Jeśli robimy deployment małego klienta to nasz standard teraz to również PAv.

Jeśli masz budżet, to ja bym nawet się nie zastanawiał nad innym vendorem.

Pozdro,

bart
wannabe
wannabe
Posty: 411
Rejestracja: 09 maja 2005, 10:33
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Jaki FW ?

#8

#8 Post autor: bart »

A ktoś testował może rozwiązanie z kilkoma zdalnymi biurami (raczej nieduże max kilkadziesiąt osób) i SD-WAN do tego zrobiony na firewall. Jak to się sprawdza?

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 860
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Barczewo

Re: Jaki FW ?

#9

#9 Post autor: martino76 »

PA od wersji 9.1.wspiera SD-WAN ale zarządzane jest przez Panorame tylko. Nie testowałem tego jeszcze, ale jest na mojej liście :)

bart
wannabe
wannabe
Posty: 411
Rejestracja: 09 maja 2005, 10:33
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Jaki FW ?

#10

#10 Post autor: bart »

Powiedzmy, że mam już od kilku lat zrobiony ten SD-WAN przy pomocy ike-ipsec ;) ale teraz skoro idzie nowe to jakby dało się jednostkami centralnie zarządzać z jednego punktu i je łączyć bezproblemowo te też bym się nie obraził. Mamy od jakiegoś czasu wifi na Meraki i trzeba przyznać, że centralne zarządzanie się sprawdza nie powiem.

jepes
wannabe
wannabe
Posty: 67
Rejestracja: 21 gru 2008, 19:47

Re: Jaki FW ?

#11

#11 Post autor: jepes »

Skoro podoba Ci sie wifi od Meraki to może rzuć okiem na ich rozwiązanie SD-WAN działające na serii urządzeń MX - oczywiście ma swoje ograniczenia ale generalnie proste, intuicyjne i bezproblemowe

Awatar użytkownika
Mike
wannabe
wannabe
Posty: 272
Rejestracja: 30 sie 2004, 18:31

Re: Jaki FW ?

#12

#12 Post autor: Mike »

jepes pisze: 06 maja 2020, 10:34 Skoro podoba Ci sie wifi od Meraki to może rzuć okiem na ich rozwiązanie SD-WAN działające na serii urządzeń MX - oczywiście ma swoje ograniczenia ale generalnie proste, intuicyjne i bezproblemowe
Cześć,
Moja firma jest zainteresowana przeprowadzaniem testów funkcjonalnych dla SDWAN Meraki.

W związklu z tym uprzejma prośba: czy ktoś może podesłać mi na Priv namiary od Partnera sprzedajacego rozwiązania dla UE?
Dzięki!

Michał

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3542
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Jaki FW ?

#13

#13 Post autor: Kyniu »

Mike pisze: 08 maja 2020, 11:37 Cześć,
Moja firma jest zainteresowana przeprowadzaniem testów funkcjonalnych dla SDWAN Meraki.
W związklu z tym uprzejma prośba: czy ktoś może podesłać mi na Priv namiary od Partnera sprzedajacego rozwiązania dla UE?
Dzięki!
Ułatwisz sprawę, jak podasz lokalizację. Nawet niekoniecznie miasto, ale chociaż województwo.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)
https://www.facebook.com/itserviceskielce/ :: https://www.linkedin.com/company/itservicespoland :: https://www.linkedin.com/in/krzysztofkania/

Awatar użytkownika
Mike
wannabe
wannabe
Posty: 272
Rejestracja: 30 sie 2004, 18:31

Re: Jaki FW ?

#14

#14 Post autor: Mike »

Kyniu pisze: 08 maja 2020, 12:45
Mike pisze: 08 maja 2020, 11:37 Cześć,
Moja firma jest zainteresowana przeprowadzaniem testów funkcjonalnych dla SDWAN Meraki.
W związklu z tym uprzejma prośba: czy ktoś może podesłać mi na Priv namiary od Partnera sprzedajacego rozwiązania dla UE?
Dzięki!
Ułatwisz sprawę, jak podasz lokalizację. Nawet niekoniecznie miasto, ale chociaż województwo.
Najlepiej Łódź, Warszawa lub Poznań

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3542
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Jaki FW ?

#15

#15 Post autor: Kyniu »

Mike pisze: 08 maja 2020, 13:28 Najlepiej Łódź
Odezwij się do Michała Gurbskiego z NetProf Sp. z o.o.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)
https://www.facebook.com/itserviceskielce/ :: https://www.linkedin.com/company/itservicespoland :: https://www.linkedin.com/in/krzysztofkania/

ODPOWIEDZ