3com i Cisco

wszystko inne - NIE licząc sprzętu typu SOHO!!!

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
radq4
rookie
rookie
Posty: 14
Rejestracja: 29 kwie 2008, 00:18

3com i Cisco

#1

#1 Post autor: radq4 »

Witam!

Mam dostać do już istniejącej sieci 24 portowy switch. Niestety jestem ograniczony budżetem do 1000pln więc pewnie Cisco odpada. A Switch będzie położony w lokalizacji oddalonej od miejsca gdzie jest switch 3560 z 2 portami Giga do których ma być on wpięty. Mam 4 sieci VLAN z enkapsulacją 802.1Q i chce się upewnić że w przypadku kiedy kupie switch od innego dostawcy to będzie on wspierał trunking i link aggregation i będzie współpracować z cisco.

Moim zdaniem powinnen mieć on takie parametry:

• 24x 10/100, 2x Combo 10/100/1000
• Montowany w szafie 19"
• VLAN – 802.1Q
• STP – 802.1D
• Agregacja 802.3ad
• Priorytyzacja 802.1p
• Flow Control 802.3x
• Konfiguracja przez WWW oraz SSH/Telnet
• CLI – command Line interface
• Trunking
• SNMP

I teraz myślałem o switchu:
3com Baseline 2924-SFP PLUS Gigabit Swithe
3com Baseline Switch 2226 Plus
Netgear Managed Switch 24x10/100BaseTX (RJ45), 2xGigabit Combo (RJ45/GBIC)

Moja skromna sieć to:
Router cisco 1812/k9
Cisco Catalyst 3560-48TS-S
Cisco Catalyst WS-C2960G-48TT-L

Myślicie że to dobre switche?

rimowals
wannabe
wannabe
Posty: 617
Rejestracja: 11 mar 2008, 22:47

#2

#2 Post autor: rimowals »

Jesli bys zrezygnowal z CLI to mozesz kupic cata CE 500:

http://strefa24.pl/product_info.php?products_id=1702

nie mnie jednak mam mieszane uczucia co do tego urzadzenia ;) Moze to przez ten brak CLI... :D

Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1450
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#3

#3 Post autor: weis »

W jakiś pokrętny sposób da się tam dostać do CLI ale jest mocno okrojone ;)
Fire, aim, ready!

rimowals
wannabe
wannabe
Posty: 617
Rejestracja: 11 mar 2008, 22:47

#4

#4 Post autor: rimowals »

weis pisze:W jakiś pokrętny sposób da się tam dostać do CLI ale jest mocno okrojone ;)
Na logike to tam siedzi normalny IOS, a brak dostepu do CLI to wymysl kogos z Cisco... bo do CLI to 2960...

radq4
rookie
rookie
Posty: 14
Rejestracja: 29 kwie 2008, 00:18

#5

#5 Post autor: radq4 »

Dziekuje wszystkim za odpowiedź!!
Jeżeli chodzi o CLI to nie chciał bym rezygnować z tego względu że chciałbym się nauczyć obsługi innych urządzeń ze poziomu konsoli (jestem studentem i chciałbym nabierać doświadczenia w innych urządzeniach a graficzne konfiguratory raczej tego mnie nie nauczą)

Aby sprecyzować to da się stworzyć łacze typu trunk na 3comie?
Dokładnie to 2 łacza agregowane (tak aby STP jednego z nich nie wyłaczyło) i to łacze miało by być typu trunk i przenosiło ramki z 4 VLANów?
Ktoś miał doczynienia z 3comem?

Z góry dziękuje za odpowiedź!

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3183
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#6

#6 Post autor: marcins »

radq4 pisze: Aby sprecyzować to da się stworzyć łacze typu trunk na 3comie?
Dokładnie to 2 łacza agregowane (tak aby STP jednego z nich nie wyłaczyło) i to łacze miało by być typu trunk i przenosiło ramki z 4 VLANów?
dobre pytanie na forum nt cisco...:)

Awatar użytkownika
balam
wannabe
wannabe
Posty: 977
Rejestracja: 21 cze 2006, 16:27
Lokalizacja: Warszawa

#7

#7 Post autor: balam »

marcins pisze:
radq4 pisze: Aby sprecyzować to da się stworzyć łacze typu trunk na 3comie?
Dokładnie to 2 łacza agregowane (tak aby STP jednego z nich nie wyłaczyło) i to łacze miało by być typu trunk i przenosiło ramki z 4 VLANów?
dobre pytanie na forum nt cisco...:)
Z tego co widze to nie takie zle: CCIE.pl Forum Index » Technologia » Platformy non-Cisco » Pozostałe » 3com i Cisco

Po co jest chyba ten dzial tu, nie?

Awatar użytkownika
kktm
CCIE
CCIE
Posty: 2025
Rejestracja: 20 paź 2004, 14:43
Lokalizacja: Wrocław

#8

#8 Post autor: kktm »

radq4 pisze: Ktoś miał doczynienia z 3comem?
kto nie mial :)

No jak 3com jest zarzadzalny to vlany i trunk sie da zrobic. Oczywiscie 8021q jest standardem wiec dziala to z wszystkimi switchami.

tylko uwaga
trunk ciscowy to wg 3com 8021q
portchanel ciscowy to wg 3com trunk
"Trust no one"

radq4
rookie
rookie
Posty: 14
Rejestracja: 29 kwie 2008, 00:18

#9

#9 Post autor: radq4 »

Dziekuje!

Własnie czytając pobieżnie manual do 3coma znalazłem dokłądnie taki wpis jak kolega wyżej napisał że agregacja 802.3ad to dla nich trunking ;)
mimo wszystko mam nadzieje że da się tam zrobić na jednym interfejsie taki ciscowy trunk :)

dziekuje!

ODPOWIEDZ