CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 16 gru 2017, 06:27

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Serwer DHCP
Post #1 : 06 lis 2016, 21:09 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 06 lis 2016, 20:54
Posty: 4
Witam
Mam pytanie dotyczące serwera DHCP. Moja konfiguracja sieci to Router Cisco (10.0.22.1) do niego podłączony Switch Cisco (10.0.22.2) i serwer DHCP (10.0.22.3). Serwer DHCP to windows server 2012 ze skonfigurowaną usługą DHCP. Nie wiem czemu, ale serwer ten nie przydziela mi adresów na komputerach i nie wiem czy na switchu trzeba coś ustawić aby wskazać adres serwera DHCP czy powinno to działać z automatu bez żadnej dodatkowej konfiguracji na switchu?


Na górę
 Tytuł: Re: Serwer DHCP
Post #2 : 06 lis 2016, 22:02 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1593
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Witam
Mam pytanie dotyczące serwera DHCP. Moja konfiguracja sieci to Router Cisco (10.0.22.1) do niego podłączony Switch Cisco (10.0.22.2) i serwer DHCP (10.0.22.3). Serwer DHCP to windows server 2012 ze skonfigurowaną usługą DHCP. Nie wiem czemu, ale serwer ten nie przydziela mi adresów na komputerach i nie wiem czy na switchu trzeba coś ustawić aby wskazać adres serwera DHCP czy powinno to działać z automatu bez żadnej dodatkowej konfiguracji na switchu?

WEitaj.

Pokaz konfig routera i sw

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł: Re: Serwer DHCP
Post #3 : 06 lis 2016, 22:27 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 06 lis 2016, 20:54
Posty: 4
Router:
Kod:
Current configuration : 1205 bytes
!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname Warszawa
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
enable secret 5 $1$lhWL$6NQbDJriI7oC8xQwJoYqQ.
!
no aaa new-model
!
resource policy
!
mmi polling-interval 60
no mmi auto-configure
no mmi pvc
mmi snmp-timeout 180
ip subnet-zero
ip cef
!
!
!
!
no ip domain lookup
ip domain name meli...
ip ssh version 2
ip dhcp-server 10.0.22.3
!
!
!
!
username .... secret 5 $1$0hMK$McOVvwhjkkaUrj4LLfcqj7
!
!
!
!
!
interface FastEthernet0/0
 ip address 10.0.22.1 255.255.255.0
 ip nat inside
 ip virtual-reassembly
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet0/1
 ip address dhcp
 ip nat outside
 ip virtual-reassembly
 duplex auto
 speed auto
!
ip classless
!
no ip http server
no ip http secure-server
ip nat inside source list LAN_NAT interface FastEthernet0/1 overload
!
ip access-list standard LAN_NAT
 permit 10.0.22.0 0.0.0.255
!
!
!
control-plane
!
!
line con 0
 exec-timeout 5 0
 logging synchronous
 login local
line aux 0
line vty 0 4
 exec-timeout 5 0
 logging synchronous
 login local
 transport input ssh
line vty 5 15
 exec-timeout 5 0
 logging synchronous
 login local
 transport input ssh
!
end
Switch:
Kod:
Current configuration : 2298 bytes
!
version 12.1
no service pad
service timestamps debug uptime
service timestamps log uptime
no service password-encryption
!
hostname Sw1
!
enable secret 5 $1$7k0m$Lqys0mwc8X0q5TTj9xdMr.
!
username .... secret 5 $1$U0DC$zLx2VMgjHnu.2h0sAFudb4
ip subnet-zero
!
no ip domain-lookup
ip domain-name mel..
ip dhcp-server 10.0.22.3
!
spanning-tree mode pvst
spanning-tree extend system-id
!
!
!
!
!
interface FastEthernet0/1
 switchport mode access
!
interface FastEthernet0/2
 switchport mode access
!
interface FastEthernet0/3
 switchport mode access
!
interface FastEthernet0/4
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/5
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/6
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/7
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/8
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/9
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/10
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/11
 switchport mode access
!
interface FastEthernet0/12
 switchport mode access
!
interface FastEthernet0/13
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/14
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/15
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/16
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/17
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/18
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/19
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/20
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/21
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/22
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/23
 switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/24
 switchport mode dynamic desirable
!
interface GigabitEthernet0/1
 switchport mode dynamic desirable
!
interface GigabitEthernet0/2
 switchport mode dynamic desirable
!
interface Vlan1
 ip address 10.0.22.2 255.255.255.0
!
ip default-gateway 10.0.22.1
ip classless
ip http server
!
!
line con 0
 exec-timeout 5 0
 logging synchronous
 login local
line vty 0 4
 exec-timeout 5 0
 logging synchronous
 login local
line vty 5 15
 exec-timeout 5 0
 logging synchronous
 login local
!
!
end



Na górę
 Tytuł: Re: Serwer DHCP
Post #4 : 06 lis 2016, 23:47 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1593
Lokalizacja: UK
Rozumiem ze z rutera mozesz pingowac serwer gdzie masz dhcp, ARPy, wszystko jest ?

Na ktorym porcie masz serwer a na ktorym masz PCty...

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł: Re: Serwer DHCP
Post #5 : 07 lis 2016, 00:12 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 06 lis 2016, 20:54
Posty: 4
Tak, wszystko sie pinguje, serwer DHCP jest na porcie 3, router na 1, a komputer na 2.


Na górę
 Tytuł: Re: Serwer DHCP
Post #6 : 07 lis 2016, 01:30 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1593
Lokalizacja: UK
moze serwis dhcp nie dziala, odpal sobie wireshark i zobacz co tam w srodku lata

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł: Re: Serwer DHCP
Post #7 : 07 lis 2016, 22:20 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 06 lis 2016, 20:54
Posty: 4
Hej
Wojtachinho miałeś rację, wireshark rzeczywiście pomógł rozwiązać problem. Pełno było pakietów discover, ale żadnej odpowiedzi z serwera nie było. Poszperałem w DHCP i udało się go uruchomić i wszystko już śmiga:)
Dzięki wielkie za pomoc:)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl