CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 paź 2017, 11:05

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 14 lut 2017, 15:35 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 825
Lokalizacja: Farszafka
Elo,

Czy komuś udało się zmienić adresację dla Flat? Wg wszelkich opisów powinno się dać, ale jednak nie działa. Zmieniłem adresację w UWM, próbowałem też w /etc/virl.ini. Po restarcie wszystkie ustawienia są zapamiętywane, ale 1) neutron subnet-list pokazuje cały czas starą podsieć (172.16.1.0/24), 2) jak dodaję statyczny IP dla mgmt rutera w symulacji to wrzeszczy, że "InvalidIpForNetwork: IP address 10.11.11.11 is not a valid IP for any of the subnets on the specified network". Ktoś to zwalczył? Potrzebuję mieć bezpośredni dostęp do zarządzania wszystkimi urządzeniami do konfiguracji z Ansibla ze zdalnego serwera.

Pozdr,
Krzysztof

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #2 : 14 lut 2017, 15:56 
Online
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3348
Niestety nie sprawdzę Ci bo moja licencja właśnie wygasła a nie planuje jej odnowić, bo uważam, że jest za droga.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #3 : 06 mar 2017, 07:08 
Offline
member
member

Rejestracja: 06 kwie 2011, 11:24
Posty: 45
Lokalizacja: wawa
Kyniu, to jak licencja wygasa to VIRL przestaje działać? Myślałem, że tylko updaty wtedy tracisz.


Na górę
Post #4 : 06 mar 2017, 12:10 
Online
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3348
Cytuj:
Kyniu, to jak licencja wygasa to VIRL przestaje działać? Myślałem, że tylko updaty wtedy tracisz.
To jest SUBSKRYPCJA.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #5 : 06 mar 2017, 16:22 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 825
Lokalizacja: Farszafka
To tak tylko dodam, że udało mi się rozwiązać problem. Niestety połowicznie, bo wychodzi na to, że VIRL (neutron) blokuje niektóre odpowiedzi ARP. Mam w sieci dwa Nexusy z HSRP i z ruterów wewnątrz VIRLa pinguję fizyczne adresy obu, ale już nie VIP. Wyśledziłem ruch i wychodzi na to, że jakoś automagicznie zżerane są ARP REPLY dla adresu VIP. Dodanie statycznego wpisu ARP na ruterach wirtualnych rozwiązało sprawę.

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl