VIRL flat network

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 826
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

VIRL flat network

#1

#1 Post autor: xal » 14 lut 2017, 15:35

Elo,

Czy komuś udało się zmienić adresację dla Flat? Wg wszelkich opisów powinno się dać, ale jednak nie działa. Zmieniłem adresację w UWM, próbowałem też w /etc/virl.ini. Po restarcie wszystkie ustawienia są zapamiętywane, ale 1) neutron subnet-list pokazuje cały czas starą podsieć (172.16.1.0/24), 2) jak dodaję statyczny IP dla mgmt rutera w symulacji to wrzeszczy, że "InvalidIpForNetwork: IP address 10.11.11.11 is not a valid IP for any of the subnets on the specified network". Ktoś to zwalczył? Potrzebuję mieć bezpośredni dostęp do zarządzania wszystkimi urządzeniami do konfiguracji z Ansibla ze zdalnego serwera.

Pozdr,
Krzysztof

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3404
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: VIRL flat network

#2

#2 Post autor: Kyniu » 14 lut 2017, 15:56

Niestety nie sprawdzę Ci bo moja licencja właśnie wygasła a nie planuje jej odnowić, bo uważam, że jest za droga.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

kasuj
member
member
Posty: 45
Rejestracja: 06 kwie 2011, 11:24
Lokalizacja: wawa

Re: VIRL flat network

#3

#3 Post autor: kasuj » 06 mar 2017, 07:08

Kyniu, to jak licencja wygasa to VIRL przestaje działać? Myślałem, że tylko updaty wtedy tracisz.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3404
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: VIRL flat network

#4

#4 Post autor: Kyniu » 06 mar 2017, 12:10

kasuj pisze:Kyniu, to jak licencja wygasa to VIRL przestaje działać? Myślałem, że tylko updaty wtedy tracisz.
To jest SUBSKRYPCJA.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 826
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Re: VIRL flat network

#5

#5 Post autor: xal » 06 mar 2017, 16:22

To tak tylko dodam, że udało mi się rozwiązać problem. Niestety połowicznie, bo wychodzi na to, że VIRL (neutron) blokuje niektóre odpowiedzi ARP. Mam w sieci dwa Nexusy z HSRP i z ruterów wewnątrz VIRLa pinguję fizyczne adresy obu, ale już nie VIP. Wyśledziłem ruch i wychodzi na to, że jakoś automagicznie zżerane są ARP REPLY dla adresu VIP. Dodanie statycznego wpisu ARP na ruterach wirtualnych rozwiązało sprawę.

ODPOWIEDZ