CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 21 Aug 2017, 15:55

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 235 posts ]  Go to page Previous 112 13 14 15 16
Author Message
Post #226 Posted: 27 Dec 2016, 17:04 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Aug 2012, 22:52
Posts: 279
Location: Manchester/UK
bigboss wrote:
minimalist300 wrote:

Ja mam Della T130, z Xeonem E3v5 i 32GB RAM w chwili obecnej. Kosztowal okolo 420 funtow (po cashbacku) z 4GB ram, za 200 funtow dokupilem 32GB i moge dorzucic kolejne 32 w razie potrzeby. W pelni kompatybilny z ESXi 6.0 i 6.5 - nie wiem jak starsze bo nie sprawdzalem. Dodatkowo mega cichy + ma 2 sieciowki.


O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?


To prawda, ja mam wersje 1x1TB, przy VIRL'u chodzi cicho bo i tak wszystko się do RAM'u ładuje... Przy instalacji windowsa strzela jak z karabinu :D Na szczescie dyski sa dosc tanie. Widze tez ze cena poszla sporo w gore, bo w UK prawie 600 funtow teraz... ja swoj kupowalem w Marcu wiec przed Brexitem.


Top
   
Post #227 Posted: 27 Dec 2016, 17:07 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Aug 2012, 22:52
Posts: 279
Location: Manchester/UK
Wojtachinho wrote:
bigboss wrote:
minimalist300 wrote:

Ja mam Della T130, z Xeonem E3v5 i 32GB RAM w chwili obecnej. Kosztowal okolo 420 funtow (po cashbacku) z 4GB ram, za 200 funtow dokupilem 32GB i moge dorzucic kolejne 32 w razie potrzeby. W pelni kompatybilny z ESXi 6.0 i 6.5 - nie wiem jak starsze bo nie sprawdzalem. Dodatkowo mega cichy + ma 2 sieciowki.


O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?


Tylko tam Max 64GB obsadzisz.
Ja sam mam kilka E5 i sztukę E3.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Tak, to prawda. Zalezy od potrzeb. Aczkolwiek zbudowanie nowego serwera z E5, wieksza iloscia rdzeni, i RAM'em wiekszym niz 64GB to duzo wiekszy wydatek. Wydaje mi sie ze w zasadzie 64GB ramu powinno wystarczyc do wiekszosci labow - oczywiscie gdy calosc zasobow oddajemy dla VIRL'a a nie mamy w tle uruchomionych kilka Windows serverow/linuxow


Top
   
Post #228 Posted: 01 Jan 2017, 23:24 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 31 Oct 2008, 16:05
Posts: 1499
Location: UK
minimalist300 wrote:
Wojtachinho wrote:
bigboss wrote:

O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?


Tylko tam Max 64GB obsadzisz.
Ja sam mam kilka E5 i sztukę E3.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Tak, to prawda. Zalezy od potrzeb. Aczkolwiek zbudowanie nowego serwera z E5, wieksza iloscia rdzeni, i RAM'em wiekszym niz 64GB to duzo wiekszy wydatek. Wydaje mi sie ze w zasadzie 64GB ramu powinno wystarczyc do wiekszosci labow - oczywiscie gdy calosc zasobow oddajemy dla VIRL'a a nie mamy w tle uruchomionych kilka Windows serverow/linuxow


Na ebay mozna kupic bardzo fajne jednostki na bazie E5, cenowo jest ok :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Top
   
Post #229 Posted: 02 Jan 2017, 19:06 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 07 Feb 2008, 17:56
Posts: 205
Quote:
O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?


Moje doświadczenia:
- dyski klasy Enterprise (serwerowe - np. WD RE4) są głośne i szybkie
- dyski do NAS (np. WD Red) są cichutkie, ale wyraźnie wolniejsze

Dodatkowo po obsadzeniu slotu PCI w niektórych serwerach takowy zaczyna mocniej chłodnić - podkręca wiatarki i jest głośniej. W maszynach Dell'a za pomocą IPMI można wyłączyć podkręcanie Fan'ów gdy są obsadzone sloty PCI. Wspomniany wcześniej przez któregoś z kolegów HP DL180G6 będzie cichy jak usunie się z niego karty PCI - nawet oryginalne HP.

Jeśli ktoś chce dużo RAM to najlepsza opcja to platforma z Xeon v3 lub v4. Pamięci 32GB typu DDR4 wychodzą obecnie taniej niż nawet 2x16GB typu DDR3. Plus 24 sloty DDR4 * 32GB daje duże możliwości rozwoju. Można też dostać w bardzo dobrych cenach procesory 12 i 14 core'owe.


Top
   
Post #230 Posted: 06 Jan 2017, 14:15 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 26 Sep 2008, 18:17
Posts: 174
jarek6 wrote:
Quote:
O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?


Moje doświadczenia:
- dyski klasy Enterprise (serwerowe - np. WD RE4) są głośne i szybkie
- dyski do NAS (np. WD Red) są cichutkie, ale wyraźnie wolniejsze

Dodatkowo po obsadzeniu slotu PCI w niektórych serwerach takowy zaczyna mocniej chłodnić - podkręca wiatarki i jest głośniej. W maszynach Dell'a za pomocą IPMI można wyłączyć podkręcanie Fan'ów gdy są obsadzone sloty PCI. Wspomniany wcześniej przez któregoś z kolegów HP DL180G6 będzie cichy jak usunie się z niego karty PCI - nawet oryginalne HP.

Jeśli ktoś chce dużo RAM to najlepsza opcja to platforma z Xeon v3 lub v4. Pamięci 32GB typu DDR4 wychodzą obecnie taniej niż nawet 2x16GB typu DDR3. Plus 24 sloty DDR4 * 32GB daje duże możliwości rozwoju. Można też dostać w bardzo dobrych cenach procesory 12 i 14 core'owe.

Mozesz mozesz rozwinac myśl o wyjęciu kart z dl180? Ja mam obecnie włożony tylko P410 i w slocie z prawej mam włożoną karte FO 1000SX. Czy jeśli ją usunę to będzie działał ciszej?



Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka


Top
   
Post #231 Posted: 06 Jan 2017, 14:25 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 07 Feb 2008, 17:56
Posts: 205
Morfi wrote:
Mozesz mozesz rozwinac myśl o wyjęciu kart z dl180? Ja mam obecnie włożony tylko P410 i w slocie z prawej mam włożoną karte FO 1000SX. Czy jeśli ją usunę to będzie działał ciszej?


Dokladnie tak - nawet obecnosc P410 powoduje ze wentylatory szaleja
Sprobuj wyciagnac caly riser :-)

W firmware jest taki celowy bug, nigdy to nie zostalo poprawione. Z tego co widze nawet na nowych DL180 Gen9 takie zachowanie jest dalej: https://community.hpe.com/t5/ProLiant-Servers-ML-DL-SL/DL180-G9-Fan-Noise-with-inserted-PCIe-Card/td-p/6760367

PS. Juz nie mam zadnego DL180, pozbylem sie ich na rzecz DL380 ktore przy obsadzeniu slotow PCI tak nie szaleja.


Top
   
Post #232 Posted: 06 Jan 2017, 14:38 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 26 Sep 2008, 18:17
Posts: 174
jarek6 wrote:
Morfi wrote:
Mozesz mozesz rozwinac myśl o wyjęciu kart z dl180? Ja mam obecnie włożony tylko P410 i w slocie z prawej mam włożoną karte FO 1000SX. Czy jeśli ją usunę to będzie działał ciszej?


Dokladnie tak - nawet obecnosc P410 powoduje ze wentylatory szaleja
Sprobuj wyciagnac caly riser :-)

W firmware jest taki celowy bug, nigdy to nie zostalo poprawione. Z tego co widze nawet na nowych DL180 Gen9 takie zachowanie jest dalej: https://community.hpe.com/t5/ProLiant-Servers-ML-DL-SL/DL180-G9-Fan-Noise-with-inserted-PCIe-Card/td-p/6760367

PS. Juz nie mam zadnego DL180, pozbylem sie ich na rzecz DL380 ktore przy obsadzeniu slotow PCI tak nie szaleja.

Dzieki za info. Na razie z szumem nie ma problemu. Zastanawiałem się zwyczajnie jak go trochę uciszyć i pomyślałem o włożeniu rezystora 20 W zamiast 2 wtyczek wentylatorów coby oszukać ilo. Inaczej od razu fan fail pokazuje, a reszta kręci mocniej.

W sumie zostało mi dokupić dysków i RAMu do niego. Hałas jest mało istotny.

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka


Top
   
Post #233 Posted: 24 Mar 2017, 17:11 
Offline
member
member

Joined: 28 Oct 2008, 19:14
Posts: 49
Mam do Was prośbę ,
Sam chciałbym potrenować sieci i wirtualizacje. Problem w tym że dużo podróżuje i nie mam możliwości zabawy z serwerem który jest obok mnie ( czy jakimkolwiek wydajniejszym sprzętem). W domu mam dość mocny PC i chciałbym na nim spróbować poćwiczyć.

Moje pytanie dotyczy zabezpieczenia komunikacji pomiędzy

Ja <----> PC w domu.

Chciałbym zestawić połączenie VPN pomiędzy moim laptopem a PC. Tylko jeszcze musze trochę poczytać jak to najwydajniej zrobić .
Jakbyście podrzucili jakieś pomysły znacznie przyśpieszyłoby to realizacje mojego celu.

Z góry dziękuje.


Top
   
Post #234 Posted: 24 Mar 2017, 17:41 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 27 Sep 2007, 01:13
Posts: 465
Masz kilka opcji . Router z VPN albo postaw vpn server na swoim desktopie. Jesli masz zmienne ip to potrzebujesz jeszcze jakis dynamic dns . Poradnikow online jest na peczki :)

Ja mam np w domu router asusa n66u ktory wspiera vpn-a do tego asus dorzuca darmowa usluge ddns wiec wszytsko dziala out of the box :)


Top
   
Post #235 Posted: 01 Apr 2017, 10:04 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 04 Aug 2012, 22:52
Posts: 279
Location: Manchester/UK
Ja uzywam ASA 5505, kupilem bardzo okazyjnie i anyconnect dziala bez problemow. Dodatkowo przydaje sie do CCNA sec


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 235 posts ]  Go to page Previous 112 13 14 15 16

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited