CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 15 gru 2017, 05:32

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 114 15 16 17 18 Następna
Autor Wiadomość
Post #226 : 27 gru 2016, 17:04 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Posty: 300
Lokalizacja: Manchester/UK
Cytuj:
Cytuj:

Ja mam Della T130, z Xeonem E3v5 i 32GB RAM w chwili obecnej. Kosztowal okolo 420 funtow (po cashbacku) z 4GB ram, za 200 funtow dokupilem 32GB i moge dorzucic kolejne 32 w razie potrzeby. W pelni kompatybilny z ESXi 6.0 i 6.5 - nie wiem jak starsze bo nie sprawdzalem. Dodatkowo mega cichy + ma 2 sieciowki.
O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?
To prawda, ja mam wersje 1x1TB, przy VIRL'u chodzi cicho bo i tak wszystko się do RAM'u ładuje... Przy instalacji windowsa strzela jak z karabinu :D Na szczescie dyski sa dosc tanie. Widze tez ze cena poszla sporo w gore, bo w UK prawie 600 funtow teraz... ja swoj kupowalem w Marcu wiec przed Brexitem.


Na górę
Post #227 : 27 gru 2016, 17:07 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Posty: 300
Lokalizacja: Manchester/UK
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Ja mam Della T130, z Xeonem E3v5 i 32GB RAM w chwili obecnej. Kosztowal okolo 420 funtow (po cashbacku) z 4GB ram, za 200 funtow dokupilem 32GB i moge dorzucic kolejne 32 w razie potrzeby. W pelni kompatybilny z ESXi 6.0 i 6.5 - nie wiem jak starsze bo nie sprawdzalem. Dodatkowo mega cichy + ma 2 sieciowki.
O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?
Tylko tam Max 64GB obsadzisz.
Ja sam mam kilka E5 i sztukę E3.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tak, to prawda. Zalezy od potrzeb. Aczkolwiek zbudowanie nowego serwera z E5, wieksza iloscia rdzeni, i RAM'em wiekszym niz 64GB to duzo wiekszy wydatek. Wydaje mi sie ze w zasadzie 64GB ramu powinno wystarczyc do wiekszosci labow - oczywiscie gdy calosc zasobow oddajemy dla VIRL'a a nie mamy w tle uruchomionych kilka Windows serverow/linuxow


Na górę
Post #228 : 01 sty 2017, 23:24 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1593
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?
Tylko tam Max 64GB obsadzisz.
Ja sam mam kilka E5 i sztukę E3.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tak, to prawda. Zalezy od potrzeb. Aczkolwiek zbudowanie nowego serwera z E5, wieksza iloscia rdzeni, i RAM'em wiekszym niz 64GB to duzo wiekszy wydatek. Wydaje mi sie ze w zasadzie 64GB ramu powinno wystarczyc do wiekszosci labow - oczywiscie gdy calosc zasobow oddajemy dla VIRL'a a nie mamy w tle uruchomionych kilka Windows serverow/linuxow
Na ebay mozna kupic bardzo fajne jednostki na bazie E5, cenowo jest ok :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #229 : 02 sty 2017, 19:06 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 07 lut 2008, 17:56
Posty: 208
Cytuj:
O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?
Moje doświadczenia:
- dyski klasy Enterprise (serwerowe - np. WD RE4) są głośne i szybkie
- dyski do NAS (np. WD Red) są cichutkie, ale wyraźnie wolniejsze

Dodatkowo po obsadzeniu slotu PCI w niektórych serwerach takowy zaczyna mocniej chłodnić - podkręca wiatarki i jest głośniej. W maszynach Dell'a za pomocą IPMI można wyłączyć podkręcanie Fan'ów gdy są obsadzone sloty PCI. Wspomniany wcześniej przez któregoś z kolegów HP DL180G6 będzie cichy jak usunie się z niego karty PCI - nawet oryginalne HP.

Jeśli ktoś chce dużo RAM to najlepsza opcja to platforma z Xeon v3 lub v4. Pamięci 32GB typu DDR4 wychodzą obecnie taniej niż nawet 2x16GB typu DDR3. Plus 24 sloty DDR4 * 32GB daje duże możliwości rozwoju. Można też dostać w bardzo dobrych cenach procesory 12 i 14 core'owe.


Na górę
Post #230 : 06 sty 2017, 14:15 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 26 wrz 2008, 18:17
Posty: 174
Cytuj:
Cytuj:
O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?
Moje doświadczenia:
- dyski klasy Enterprise (serwerowe - np. WD RE4) są głośne i szybkie
- dyski do NAS (np. WD Red) są cichutkie, ale wyraźnie wolniejsze

Dodatkowo po obsadzeniu slotu PCI w niektórych serwerach takowy zaczyna mocniej chłodnić - podkręca wiatarki i jest głośniej. W maszynach Dell'a za pomocą IPMI można wyłączyć podkręcanie Fan'ów gdy są obsadzone sloty PCI. Wspomniany wcześniej przez któregoś z kolegów HP DL180G6 będzie cichy jak usunie się z niego karty PCI - nawet oryginalne HP.

Jeśli ktoś chce dużo RAM to najlepsza opcja to platforma z Xeon v3 lub v4. Pamięci 32GB typu DDR4 wychodzą obecnie taniej niż nawet 2x16GB typu DDR3. Plus 24 sloty DDR4 * 32GB daje duże możliwości rozwoju. Można też dostać w bardzo dobrych cenach procesory 12 i 14 core'owe.
Mozesz mozesz rozwinac myśl o wyjęciu kart z dl180? Ja mam obecnie włożony tylko P410 i w slocie z prawej mam włożoną karte FO 1000SX. Czy jeśli ją usunę to będzie działał ciszej?



Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post #231 : 06 sty 2017, 14:25 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 07 lut 2008, 17:56
Posty: 208
Cytuj:
Mozesz mozesz rozwinac myśl o wyjęciu kart z dl180? Ja mam obecnie włożony tylko P410 i w slocie z prawej mam włożoną karte FO 1000SX. Czy jeśli ją usunę to będzie działał ciszej?
Dokladnie tak - nawet obecnosc P410 powoduje ze wentylatory szaleja
Sprobuj wyciagnac caly riser :-)

W firmware jest taki celowy bug, nigdy to nie zostalo poprawione. Z tego co widze nawet na nowych DL180 Gen9 takie zachowanie jest dalej: https://community.hpe.com/t5/ProLiant-S ... -p/6760367

PS. Juz nie mam zadnego DL180, pozbylem sie ich na rzecz DL380 ktore przy obsadzeniu slotow PCI tak nie szaleja.


Na górę
Post #232 : 06 sty 2017, 14:38 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 26 wrz 2008, 18:17
Posty: 174
Cytuj:
Cytuj:
Mozesz mozesz rozwinac myśl o wyjęciu kart z dl180? Ja mam obecnie włożony tylko P410 i w slocie z prawej mam włożoną karte FO 1000SX. Czy jeśli ją usunę to będzie działał ciszej?
Dokladnie tak - nawet obecnosc P410 powoduje ze wentylatory szaleja
Sprobuj wyciagnac caly riser :-)

W firmware jest taki celowy bug, nigdy to nie zostalo poprawione. Z tego co widze nawet na nowych DL180 Gen9 takie zachowanie jest dalej: https://community.hpe.com/t5/ProLiant-S ... -p/6760367

PS. Juz nie mam zadnego DL180, pozbylem sie ich na rzecz DL380 ktore przy obsadzeniu slotow PCI tak nie szaleja.
Dzieki za info. Na razie z szumem nie ma problemu. Zastanawiałem się zwyczajnie jak go trochę uciszyć i pomyślałem o włożeniu rezystora 20 W zamiast 2 wtyczek wentylatorów coby oszukać ilo. Inaczej od razu fan fail pokazuje, a reszta kręci mocniej.

W sumie zostało mi dokupić dysków i RAMu do niego. Hałas jest mało istotny.

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post #233 : 24 mar 2017, 17:11 
Offline
member
member

Rejestracja: 28 paź 2008, 19:14
Posty: 49
Mam do Was prośbę ,
Sam chciałbym potrenować sieci i wirtualizacje. Problem w tym że dużo podróżuje i nie mam możliwości zabawy z serwerem który jest obok mnie ( czy jakimkolwiek wydajniejszym sprzętem). W domu mam dość mocny PC i chciałbym na nim spróbować poćwiczyć.

Moje pytanie dotyczy zabezpieczenia komunikacji pomiędzy

Ja <----> PC w domu.

Chciałbym zestawić połączenie VPN pomiędzy moim laptopem a PC. Tylko jeszcze musze trochę poczytać jak to najwydajniej zrobić .
Jakbyście podrzucili jakieś pomysły znacznie przyśpieszyłoby to realizacje mojego celu.

Z góry dziękuje.


Na górę
Post #234 : 24 mar 2017, 17:41 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 522
Masz kilka opcji . Router z VPN albo postaw vpn server na swoim desktopie. Jesli masz zmienne ip to potrzebujesz jeszcze jakis dynamic dns . Poradnikow online jest na peczki :)

Ja mam np w domu router asusa n66u ktory wspiera vpn-a do tego asus dorzuca darmowa usluge ddns wiec wszytsko dziala out of the box :)


Na górę
Post #235 : 01 kwie 2017, 10:04 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Posty: 300
Lokalizacja: Manchester/UK
Ja uzywam ASA 5505, kupilem bardzo okazyjnie i anyconnect dziala bez problemow. Dodatkowo przydaje sie do CCNA sec


Na górę
Post #236 : 04 paź 2017, 19:09 
Offline
member
member

Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14
Posty: 15
Odświeżę trochę ten wątek, zadając pytanie i prosząc o opinię :)
Ogólnie mam dwa pytania.
Primo. Planuję zainwestować w domowego lab do labowania właśnie :) Czyli złożenie domowego desktopa (nie serwera - bo mi jeszcze instalacje elektryczną się stopi poza tym nie chce ogłuchnąć:)
-8 core CPU - który wspiera wirtualizację (najlepiej AMD bo tańszy - przeglądając ceny cpu Intela to nie
dla mnie),
-minimum 32 GB ram (z możliwością rozbudowy do 64 GB),
-jakiś cichy dysk 1 TB ,
-płyta główna - jestem otwarty na propozycję ale bez szaleństw cenowych,
-oraz cichy zasilacz który by to uciągnął .
Czy macie Panowie może do polecenia jakieś zestawienie. Pytam najpierw ponieważ wiem gdy zacznę czytać, szukać, porównywać pod kątem ceny, kompatybilności czy rozbudowy omawiany zestaw to kilka dni wyjętych z kalendarza. Także jeśli macie jakieś doświadczenia to byłbym wdzięczny.
Pytanie drugie. Ultimo. Myślałem też o wynajęciu miejsca w chmurze obliczeniowej - może ktoś ma do polecenia, godną polecenia chmurkę z naliczaniem mikrosedunkowym :)
Z góry dzięki


Na górę
Post #237 : 04 paź 2017, 19:20 
Offline
member
member

Rejestracja: 04 wrz 2012, 13:20
Posty: 20
Podbijam, dla mnie może być nawet serwer rack 1-2U, ale też przede wszystkim żeby był cichy, bo będzie stał w domu :)

eljan - jakbyś znalazł coś poza forum to napisz tutaj też.


Na górę
Post #238 : 04 paź 2017, 21:13 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3883
Supermicro SuperServer z bloga TinkerTry: https://tinkertry.com/supermicro-supers ... 0-are-here

Oczywiście ja używam UCSów, ale mam ten luksus że mam gdzie je wstawić, zamknąć i jak schłodzić. Dwie sztuki po 768GB RAMu i po dwa E5-2699v3 dają radę. A to, że hałasują, mnie nie interesuje :)


Na górę
Post #239 : 04 paź 2017, 22:21 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1593
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Supermicro SuperServer z bloga TinkerTry: https://tinkertry.com/supermicro-supers ... 0-are-here

Oczywiście ja używam UCSów, ale mam ten luksus że mam gdzie je wstawić, zamknąć i jak schłodzić. Dwie sztuki po 768GB RAMu i po dwa E5-2699v3 dają radę. A to, że hałasują, mnie nie interesuje :)
Hej Łukasz,

Czy jest możliwość wstawienia się do Ciebie ? :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #240 : 04 paź 2017, 23:16 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3883
Cytuj:
Cytuj:
Supermicro SuperServer z bloga TinkerTry: https://tinkertry.com/supermicro-supers ... 0-are-here

Oczywiście ja używam UCSów, ale mam ten luksus że mam gdzie je wstawić, zamknąć i jak schłodzić. Dwie sztuki po 768GB RAMu i po dwa E5-2699v3 dają radę. A to, że hałasują, mnie nie interesuje :)
Hej Łukasz,

Czy jest możliwość wstawienia się do Ciebie ? :)
Do domu? Nie :) Ale jeśli potrzebujesz odpalić sobie VMkę, da się to załatwić.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 114 15 16 17 18 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl