CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 19 Aug 2017, 18:59

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 12 Aug 2017, 22:15 
Offline
rookie
rookie

Joined: 31 Jul 2017, 15:35
Posts: 13
Witam,

Postanowiłem zasymulować Swtich L3, wg instrukcji stąd:

https://docs.gns3.com/appliances/cisco-iou-l3.html

Po dodaniu urzadzenia do GNS działa ono tylko w warstwie 3.

Nie mogę wykonać komendy na interfejscie: switchport access trunk

Czy da się można "zmusić" interfejs do działania w warstwie 2, aby było ono łączem trunkingowym/accesowym?


Top
   
Post #2 Posted: 13 Aug 2017, 01:25 
Offline
rookie
rookie

Joined: 31 Jul 2017, 15:35
Posts: 13
Ok,
sam doszedłem o co chodzi.

Otóż te L3 i86bi-linux-l3-adventerprisek9-ms.155-2.T.bin - to jest najprawdopodobniej obraz routera, a nie switcha L3!

Ściągnąłem odpowiedni appliance z tego źródła:
https://docs.gns3.com/appliances/cisco-iosvl2.html

i mimo "L2" w nazwie switch posiada funkcjonalność routingu.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited