CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 14 gru 2017, 21:52

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 04 gru 2017, 22:26 
Offline
member
member

Rejestracja: 05 maja 2016, 20:16
Posty: 19
Witam.

Od jakiegoś czasu bawię się GNS3, mam ten symulator zainstalowany na laptopie oraz vmware workstation. Na workstation poinstalowane GNS3 VM oraz kilka wirtualnych maszynek jak windows czy linuxy.

Do teraz pory mocy na lapie wystarczało ale już zaczął się zapychać, jako że posiadam mocniejszego desktopa, którego właściwie nie używam postanowiłem zrobić z niego użytek, a to da mi także szansę zabawić się jakimś poważniejszym hypervisorem wirtualizacji.

Zainstalowałem więc na desktopie evaluation 60 days ESXI 5.5 hypervisor jako bare metal, na laptopie Vsphere Client 5.5. Wszystko dobrze działa z laptopa mogę dodawać wirtualne maszyny na ESXi itd.

Stworzyłem więc 3 maszyny wirtualne:

1. Windows na którym jest instalacja klienta GNS3,
2. GNS3 VM dla ESXI 5.5,
3. Windows desktop dla testów.

Wszystkie maszyny należą do tej samej adresacji i są w tym samym vlanie i możliwy jest ping nawzajem.

Na 1 maszynie na kliencie GNS3 stworzyłem sobie najprostszą topologie jaką można, VPCS --- CLOUD. Oba elementy działają poprzez GNS3 VM nie lokalnie. CLOUD ma symulować tą trzecią maszynę Windows desktop. Na VPCS ustawiona jest adresacja z tej samej klasy jak na pozostałych maszynach. Niestety ping z VPCS do CLOUD'a nie działa, brak kontaktu. Firewall w windowsie wyłączony.

Takie ustawienie na laptopie + workstation działa bez problemu.

Poniżej dodam kilka print screenów, które może bardziej rozjaśni mój problem.

Trzy maszyny wirtualne po lewej Windows z klientem GNS3 , na środku GNS3 VM dla ESXI i po prawej Windows desktop:

http://imageshack.com/a/img922/2567/oh2ml8.jpg

3 wirtualne maszyny:)

http://imageshack.com/a/img924/8410/vSKUyf.jpg

Ustawienie wirtualnego switcha na ESXI jak widać wszystkie maszyny są w tym samym vlanie:

http://imageshack.com/a/img923/8931/6GDvSe.jpg

Topologia na GNS3 na maszynie z klientem GNS3, oba elementy topologii działają przez serwer gns vm esxi 5.5:

http://imageshack.com/a/img922/1975/TvZVVr.jpg

Ustawienie sieci na gns vm esxi 5.5 :

http://imageshack.com/a/img923/8075/0MatD7.jpg


Ogólnie to chodzi mi o to by wirtualne maszyny stworzone na ESXI miały kontakt z innymi elementami topologii jak routery, switche czy VPCS'y. Tutaj podałem najprostszy przykład, który i tak nie działa. Na laptopie wszystko było zainstalowane jakby lokalnie GNS3 klient i Vmware Workstation i to wszystko działało a tu niestety nie.
Mam nadzieję,że w miarę wytłumaczyłem problem jak coś to proszę pisać co jeszcze mam podać jakie dane.

Fajnie by było jakby ktoś pomógł bo siedzę już trochę nad tym problemem.


Na górę
Post #2 : 06 gru 2017, 21:35 
Offline
member
member

Rejestracja: 05 maja 2016, 20:16
Posty: 19
Ok działa już sobie poradziłem.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl