Gns3 + mikrotik

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
blon
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 01 kwie 2018, 23:15

Gns3 + mikrotik

#1

#1 Post autor: blon » 01 kwie 2018, 23:33

Witam

Jestem początkujący w obsłudze programu GNS3, więc prosiłbym o wyrozumiałość, bo do jego dotyczy prawdopodobnie problem.

Opiszę swój problem:
Próbuję zrobić projekt na mikrotikach w GNS3, jednak główną przeszkodą jest to, iż bardzo długo się 'nie widzą' (nawzajem, i jeszcze dłużej z lokalną kartą). Po otwarciu projektu w GNS3 i odpaleniu Mikrotika, konsola ładuje z 10min zanim wyskoczy okno logowania do mikrotika. Oby dwa mikrotiki zachowują sie tak samo, jak jeden zaskoczy, to drugi momentalnie też. Jednak na tym nie koniec, próbując pingowac Mt1 z Mt2 również nic się nie dzieje, dopiero po odczakaniu x min, co już można się zirytować. Jeśli już oby dwa mikrotiki się widzą, próbuję się połączyć z mojego PC z winboxem i tutaj już loteria po ilu minutach się włączy. Całość trwa około 30min o ile się włączy, ponieważ kiedy laptop jest wybudzony, GNS3 w ogóle nie może zaskoczyć, trzeba wszystko na nowo uruchamiać (i znowu czekać).
Jedna rzecz, która rzuciła mi się w oczy, to kiedy podłączam mt do vpn'a (bo to robie w projekcie) i podłączam/rozłączam się sieciówką, wtedy problem występuje, jednak nie wiem gdzie dalej szukać.

Wersje GNS3/mt/vboxa/sterowników są raczej jedne z najnowszych ponieważ wszystko stawiałem około miesiąc temu.
Uprzedzam, że nie testowałem tego na niczym innym niż mt, więc nie wiem chwilowo jak się zachowuje to na innym oprogramowaniu.
Prosiłbym o jakiekolwiek rady/linki

Pozdrawiam, Blon

jepes
wannabe
wannabe
Posty: 60
Rejestracja: 21 gru 2008, 19:47

Re: Gns3 + mikrotik

#2

#2 Post autor: jepes » 05 kwie 2018, 09:35

Mialem podobna historie jesli chodzi o Eve-NG oraz IOSvL2 - gdzies wyczytalem ze problemem byl antywirus Avast ktory dzialal w trybie aktywnym, po wlaczeniu Avasta w tryb pasywny wszystko zaczelo dzialac - moze to tez Twoj przypadek

blon
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 01 kwie 2018, 23:15

Re: Gns3 + mikrotik

#3

#3 Post autor: blon » 07 kwie 2018, 11:58

@jepes:
Nie mam antywirusów na kompie. Na czas używania GNS3 wyłączałem wszystkie firewalle, etc.

Proszę o kolejne sugestie, ktoś coś? ;)

turbokrecik
member
member
Posty: 34
Rejestracja: 31 lip 2017, 15:35

Re: Gns3 + mikrotik

#4

#4 Post autor: turbokrecik » 11 kwie 2018, 22:52

Sprawdź ile zasobów przydzieliłeś dla urządzenia (o ile jest jakiś suwak ramu) Odpal GNS-a jako admin. Dodatkowo sprawdź zużycie zasobów na komputerze, może coś blokuje?
Windows czy Linux ?

blon
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 01 kwie 2018, 23:15

Re: Gns3 + mikrotik

#5

#5 Post autor: blon » 12 kwie 2018, 17:47

^Up:
Mialem na próbe i zawyżony i zaniżony RAM, nic nie blokowało, generalnie zmieniłem z wirtualboxa na Vmware workstation i wydaje mi sie że problem zniknął. Dziękuję za zainteresowanie.

ODPOWIEDZ