CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 20 kwie 2018, 02:53

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gns3 + mikrotik
Post #1 : 01 kwie 2018, 23:33 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 01 kwie 2018, 23:15
Posty: 3
Witam

Jestem początkujący w obsłudze programu GNS3, więc prosiłbym o wyrozumiałość, bo do jego dotyczy prawdopodobnie problem.

Opiszę swój problem:
Próbuję zrobić projekt na mikrotikach w GNS3, jednak główną przeszkodą jest to, iż bardzo długo się 'nie widzą' (nawzajem, i jeszcze dłużej z lokalną kartą). Po otwarciu projektu w GNS3 i odpaleniu Mikrotika, konsola ładuje z 10min zanim wyskoczy okno logowania do mikrotika. Oby dwa mikrotiki zachowują sie tak samo, jak jeden zaskoczy, to drugi momentalnie też. Jednak na tym nie koniec, próbując pingowac Mt1 z Mt2 również nic się nie dzieje, dopiero po odczakaniu x min, co już można się zirytować. Jeśli już oby dwa mikrotiki się widzą, próbuję się połączyć z mojego PC z winboxem i tutaj już loteria po ilu minutach się włączy. Całość trwa około 30min o ile się włączy, ponieważ kiedy laptop jest wybudzony, GNS3 w ogóle nie może zaskoczyć, trzeba wszystko na nowo uruchamiać (i znowu czekać).
Jedna rzecz, która rzuciła mi się w oczy, to kiedy podłączam mt do vpn'a (bo to robie w projekcie) i podłączam/rozłączam się sieciówką, wtedy problem występuje, jednak nie wiem gdzie dalej szukać.

Wersje GNS3/mt/vboxa/sterowników są raczej jedne z najnowszych ponieważ wszystko stawiałem około miesiąc temu.
Uprzedzam, że nie testowałem tego na niczym innym niż mt, więc nie wiem chwilowo jak się zachowuje to na innym oprogramowaniu.
Prosiłbym o jakiekolwiek rady/linki

Pozdrawiam, Blon


Na górę
Post #2 : 05 kwie 2018, 09:35 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 21 gru 2008, 19:47
Posty: 57
Mialem podobna historie jesli chodzi o Eve-NG oraz IOSvL2 - gdzies wyczytalem ze problemem byl antywirus Avast ktory dzialal w trybie aktywnym, po wlaczeniu Avasta w tryb pasywny wszystko zaczelo dzialac - moze to tez Twoj przypadek


Na górę
Post #3 : 07 kwie 2018, 11:58 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 01 kwie 2018, 23:15
Posty: 3
@jepes:
Nie mam antywirusów na kompie. Na czas używania GNS3 wyłączałem wszystkie firewalle, etc.

Proszę o kolejne sugestie, ktoś coś? ;)


Na górę
Post #4 : 11 kwie 2018, 22:52 
Offline
member
member

Rejestracja: 31 lip 2017, 15:35
Posty: 34
Sprawdź ile zasobów przydzieliłeś dla urządzenia (o ile jest jakiś suwak ramu) Odpal GNS-a jako admin. Dodatkowo sprawdź zużycie zasobów na komputerze, może coś blokuje?
Windows czy Linux ?


Na górę
Post #5 : 12 kwie 2018, 17:47 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 01 kwie 2018, 23:15
Posty: 3
^Up:
Mialem na próbe i zawyżony i zaniżony RAM, nic nie blokowało, generalnie zmieniłem z wirtualboxa na Vmware workstation i wydaje mi sie że problem zniknął. Dziękuję za zainteresowanie.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl