EVE-NG problem z obrazem cisco

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
KrzysiekP
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 09 maja 2018, 13:49

EVE-NG problem z obrazem cisco

#1

#1 Post autor: KrzysiekP » 09 maja 2018, 13:56

Dzień dobry.
Próbuje pobawić się trochę EVE-NG, ale na początku napotkałem na problem którego nie mogę przeskoczyć.
Po wpisaniu:

Kod: Zaznacz cały

dynamips -P 7200 /opt/unetlab/addons/dynamips/c7200-advipservicesk9-mz.152-4.S5.image 
Dostaję taki wynik:

Kod: Zaznacz cały

Cisco Router Simulation Platform (version 0.2.12-amd64/Linux stable)
Copyright (c) 2005-2011 Christophe Fillot.
Build date: Nov 25 2016 21:35:03

Local UUID: 526f16aa-9f8c-47b0-a07e-321f314a440d

IOS image file: /opt/unetlab/addons/dynamips/c7200-advipservicesk9-mz.152-4.S5.image

ILT: loaded table "mips64j" from cache.
ILT: loaded table "mips64e" from cache.
ILT: loaded table "ppc32j" from cache.
ILT: loaded table "ppc32e" from cache.
CPU0: carved JIT exec zone of 64 Mb into 2048 pages of 32 Kb.
NVRAM is empty, setting config register to 0x2142
C7200 instance 'default' (id 0):
  VM Status  : 0
  RAM size   : 256 Mb
  IOMEM size : 0 Mb
  NVRAM size : 128 Kb
  NPE model  : npe-400
  Midplane   : vxr
  IOS image  : /opt/unetlab/addons/dynamips/c7200-advipservicesk9-mz.152-4.S5.image

load_elf_image: invalid ELF file
C7200 'default': failed to load Cisco IOS image '/opt/unetlab/addons/dynamips/c7200-advipservicesk9-mz.152-4.S5.image'.
Unable to initialize router instance.

Próbowałem z różnymi plikami które działały pod GNS3.
Może ktoś mi podpowiedzieć co robię źle? Podczas konfiguracji posiłkowałem się tym: http://www.eve-ng.net/documentation/how ... -cisco-ios

KrzysiekP
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 09 maja 2018, 13:49

Re: EVE-NG problem z obrazem cisco

#2

#2 Post autor: KrzysiekP » 10 maja 2018, 10:29

Po wielu kombinacjach udało mi się to przejść. Dynamips wykonałem na pliku z rozszerzeniem .bin zamiast .image
Ale teraz po uruchomieniu noda w labie, wyłącza się po 2-3 sekundach, a w syslogu pojawią się taki wpis:

Kod: Zaznacz cały

May 10 10:25:09 eve-ng systemd-udevd[11086]: Could not generate persistent MAC address for vunl0_1_16: No such file or directory

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 331
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: EVE-NG problem z obrazem cisco

#3

#3 Post autor: konradrz » 10 maja 2018, 10:49

A próbowałeś manualnie go stworzyć? Na EVE-NG się nie znam, ale to wygląda na zwykły Linux.
W /etc/network/interfaces spróbuj dać coś w stylu

Kod: Zaznacz cały

auto vunl0_1_16
iface vunl0_1_16 inet static
bridge_ports none
bridge_stp off
bridge_maxwait 0
bridge_fd 0
i będziesz miał załatwioną nawet sprawę "a co po rebucie".
No i oczywiście poczytaj manpage do bridge-utils-interfaces

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1659
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: EVE-NG problem z obrazem cisco

#4

#4 Post autor: Wojtachinho » 10 maja 2018, 11:12

Po co odpalasz recznie obraz, wrzuc go do
/opt/unetlab/addons/dynamips/
root@eve-ng:/opt/unetlab/addons/dynamips# ls -la
total 255468
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Mar 23 16:43 .
drwxr-xr-x 5 root root 4096 Mar 23 15:33 ..
-rw-r--r-- 1 root root 37540240 Oct 3 2014 c1710-bk9no3r2sy-mz.124-23.image
-rw-r--r-- 1 root root 97859480 Dec 23 2014 c3725-adventerprisek9-mz.124-15.T14.image
-rw-r--r-- 1 root root 93595460 Apr 1 2015 c7200-adventerprisek9-mz.152-4.S7.image
-rw-r--r-- 1 root root 32584552 Oct 18 2015 c7200p-spservicesk9-mz.152-4.S7.bin
root@eve-ng:/opt/unetlab/addons/dynamips#
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

KrzysiekP
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 09 maja 2018, 13:49

Re: EVE-NG problem z obrazem cisco

#5

#5 Post autor: KrzysiekP » 10 maja 2018, 12:00

Mówisz, że wystarczy wrzucić obrazy do wskazanego katalogu i będzie działać? Nic więcej nie trzeba z tym robić?

Wrzuciłem plik .bin i .image do tego katalogu. Po dodaniu noda do labaa i uruchomieniu go, zatrzymuje się po chwili tak jak miało to miejsce wcześniej.

Log:

Kod: Zaznacz cały

May 10 12:10:19 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00001|vsctl|INFO|Called as ovs-vsctl del-port vunl0_1_0
May 10 12:10:19 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00002|db_ctl_base|ERR|no port named vunl0_1_0
May 10 12:10:20 eve-ng systemd-udevd[3958]: Could not generate persistent MAC address for vunl0_1_0: No such file or directory
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00001|vsctl|INFO|Called as ovs-vsctl del-port vunl0_1_16
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00002|db_ctl_base|ERR|no port named vunl0_1_16
May 10 12:10:20 eve-ng systemd-udevd[4007]: Could not generate persistent MAC address for vunl0_1_16: No such file or directory
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00001|vsctl|INFO|Called as ovs-vsctl del-port vunl0_1_17
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00002|db_ctl_base|ERR|no port named vunl0_1_17
May 10 12:10:20 eve-ng systemd-udevd[3958]: Could not generate persistent MAC address for vunl0_1_17: No such file or directory
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00001|vsctl|INFO|Called as ovs-vsctl del-port vunl0_1_18
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00002|db_ctl_base|ERR|no port named vunl0_1_18
May 10 12:10:20 eve-ng systemd-udevd[4145]: Could not generate persistent MAC address for vunl0_1_18: No such file or directory
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00001|vsctl|INFO|Called as ovs-vsctl del-port vunl0_1_19
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00002|db_ctl_base|ERR|no port named vunl0_1_19
May 10 12:10:20 eve-ng systemd-udevd[4007]: Could not generate persistent MAC address for vunl0_1_19: No such file or directory
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00001|vsctl|INFO|Called as ovs-vsctl del-port vunl0_1_20
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00002|db_ctl_base|ERR|no port named vunl0_1_20
May 10 12:10:20 eve-ng systemd-udevd[4267]: Could not generate persistent MAC address for vunl0_1_20: No such file or directory
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00001|vsctl|INFO|Called as ovs-vsctl del-port vunl0_1_21
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00002|db_ctl_base|ERR|no port named vunl0_1_21
May 10 12:10:20 eve-ng systemd-udevd[3958]: Could not generate persistent MAC address for vunl0_1_21: No such file or directory
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00001|vsctl|INFO|Called as ovs-vsctl del-port vunl0_1_22
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00002|db_ctl_base|ERR|no port named vunl0_1_22
May 10 12:10:20 eve-ng systemd-udevd[4008]: Could not generate persistent MAC address for vunl0_1_22: No such file or directory
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00001|vsctl|INFO|Called as ovs-vsctl del-port vunl0_1_23
May 10 12:10:20 eve-ng ovs-vsctl: ovs|00002|db_ctl_base|ERR|no port named vunl0_1_23
May 10 12:10:20 eve-ng systemd-udevd[4328]: Could not generate persistent MAC address for vunl0_1_23: No such file or directory
Czy oprócz podstawowej konfiguracji trzeba zrobić coś jeszcze?
A może problemem jest to, że uruchamiam virtualke w VirtualBox ?

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1659
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: EVE-NG problem z obrazem cisco

#6

#6 Post autor: Wojtachinho » 10 maja 2018, 17:29

Zaloguj sie jako root, i daj mi wynik polecenia

kvm-ok
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

KrzysiekP
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 09 maja 2018, 13:49

Re: EVE-NG problem z obrazem cisco

#7

#7 Post autor: KrzysiekP » 11 maja 2018, 08:41

Kod: Zaznacz cały

INFO: Your CPU does not support KVM extensions
KVM acceleration can NOT be used

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1659
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: EVE-NG problem z obrazem cisco

#8

#8 Post autor: Wojtachinho » 11 maja 2018, 12:34

Noi wszystko jasne, musisz wlaczyc vt-d/vt-x z poziomu bios, HT tez wlacz, oraz z poziomu VM w ustawieniach

"Expose hardware assisted virtualization to the guest OS"

Innym slowem , musisz wlaczyc sprzetowa wirtualizacje w ustawieniach VM.

(tak to wyglada w VMware ESXi, musisz sprawdzic jak to u Ciebie wyglada, na pewno masz taka opcje VirtualBox/Workstation)

Jak juz to wlaczysz, wykonaj ponownie polecenie, i dostaniesz taki wynik.
root@eve-ng:/opt/unetlab/addons/dynamips# kvm-ok
INFO: /dev/kvm exists
KVM acceleration can be used
I wszystko bedzie smigac :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

ODPOWIEDZ