ESXi - Problem ze znalezieniem dysków podczas instalacji

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
eljan
member
member
Posty: 44
Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14

ESXi - Problem ze znalezieniem dysków podczas instalacji

#1

#1 Post autor: eljan » 26 lut 2019, 14:44

Witam,
Pierwszy raz spotykam się z takim problemem że podczas instalacji Esxi 5,5 /6.0 nie wykrywa mi dysków.
Bootowanie z płyty Esxi przebiega prawidłowo do momentu gdy dochodzę do wybory dysku na których docelowo ma być zainstalowany Esxi. Wtedy nie widać żadnych dysków do wyboru mimo że bios(uefi) je wcześniej wykrywa.
Testowane dyski to magnetyczne i SSD na SATA.
Płyte ma typowo desktopową Asrock (sata 3.0/32GB/intel i5/ssd 512gb/magnetyczny 160 gb )
Najlepsze to gdy podpinam dysk z wcześniej zainstalowanym Esxi 6.0 do go wykrywa i startuje jednak nowa instalacja nie udaje się.
Próbowałem już chyba wszystkich opcji bios.
To nie jest moja pierwsza instalacja esxi, wcześniej nie miałem takich problemów.

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 346
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: ESXi - Problem ze znalezieniem dysków podczas instalacji

#2

#2 Post autor: konradrz » 27 lut 2019, 20:03

Może trzeba drajwery do kontrolera SATA dograć? Jest wiele narzędzi, np to.

eljan
member
member
Posty: 44
Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14

Re: ESXi - Problem ze znalezieniem dysków podczas instalacji

#3

#3 Post autor: eljan » 27 lut 2019, 22:01

Prawdopodobnie trzeba jakieś drivery bo na MO mam sata3.0. Tylko jakie dokładnie drivery ? Czy zrobić gotową instalkę esxi z tymi driverami. A może jakiś nowszy esxi np 6.5 spróbować ?

ODPOWIEDZ