Obrazek

Boson Netsim

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
cmdmaniek
rookie
rookie
Posty: 14
Rejestracja: 30 lis 2019, 01:18

Boson Netsim

#1

#1 Post autor: cmdmaniek »

Cześć :)

Rozmyślam nad zakupem NetSim, głównie do labowania pod CCNP, nie chodzi mi tyle o gotowe laby, które tam są, ale o możliwość tworzenia własnych. Ktoś miał z nim do czynienia, chodzi o to jakie rzeczy można w nim tworzyć(korzystałem z PacketTracer, ale ma on swoje ograniczenia, np Private Vlan, Tunneling 802.1q...) i tak się zastanawiam czy Netsim nie ma podobnych ograniczeń. Bawiłem się troche w GNS3, ale do tego to już trzeba mieć mocny sprzęt, chcąc bawić sie w bardziej rozbudowane topologie. Jak ktoś miał jakieś doświadczenie z NetSim, proszę o sugestie. Z góry dzięki.

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 565
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

Re: Boson Netsim

#2

#2 Post autor: freel4ncer »

IMHO
Symulatory to badziewie.
Jesli juz to rack rental

Ten symulator CCNP wiodze po 180usd
Za taka kase to ja bym wolal laba zlozyc
ostatnio sprzedalem
HP DL360 G7
2 x X5650 Six Core Xeon (w sumie 12 rdzeni 24 watki ) Xeon
64GB Ram
Dysk 146GB 10K SAS

Za 500zl
Ten server ciagnal naprawde spore topologie
Switche tez juz po taniosci nie wiem jak teraz wymagania sa ale mysle ze na bank wiekszosc tematow 3550 , 3750 ogarnie a te na olx chodza na ta chwile 70-100zl sztuka

Cisco chyba ma jakies tam modeling labsy nei wiem na ile to sie nadaje dlugo juz ich nie sledze

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1859
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Boson Netsim

#3

#3 Post autor: frontier »

Mocny sprzęt do GNS3 dzisiaj jest bardzo tani a poza tym będziesz mógł odpalić na tym inne rzeczy jak chociażby ISE, IOS-XE, czy VMki innych producentów (Palo Alto, Fortinet etc). Inwestowanie w symulatory nie ma sensu.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 170
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Boson Netsim

#4

#4 Post autor: nowyk123 »

Prawda. Uzywam sobie tez GNS3 i dobry sprzet sie przydaje. Co do packet tracer az taki zly nie jest jak dla mnie. Jednak jak chce sie wykonac rozne rzeczy np Private Vlan wtedy PT nie wspiera.

knet444
member
member
Posty: 49
Rejestracja: 10 kwie 2014, 22:00

Re: Boson Netsim

#5

#5 Post autor: knet444 »

freel4ncer pisze: 05 lip 2021, 16:01 IMHO
Symulatory to badziewie.
Jesli juz to rack rental

Ten symulator CCNP wiodze po 180usd
Za taka kase to ja bym wolal laba zlozyc
ostatnio sprzedalem
HP DL360 G7
2 x X5650 Six Core Xeon (w sumie 12 rdzeni 24 watki ) Xeon
64GB Ram
Dysk 146GB 10K SAS

Za 500zl
Ten server ciagnal naprawde spore topologie
Switche tez juz po taniosci nie wiem jak teraz wymagania sa ale mysle ze na bank wiekszosc tematow 3550 , 3750 ogarnie a te na olx chodza na ta chwile 70-100zl sztuka

Cisco chyba ma jakies tam modeling labsy nei wiem na ile to sie nadaje dlugo juz ich nie sledze
Trzymałeś go w domu? Głośny? Dużo Ci rachunki skoczyły do góry? Planuje kupić taki do testów na kilka miesięcy.

ODPOWIEDZ