Cisco IOU - nic za darmo :(

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
bogut
wannabe
wannabe
Posty: 58
Rejestracja: 20 mar 2007, 08:42

Cisco IOU - nic za darmo :(

#1

#1 Post autor: bogut » 27 kwie 2011, 20:42


Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4918
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#2

#2 Post autor: peper » 27 kwie 2011, 21:11

Ja chce coś takiego do laba a nie na godziny. A że nie będzie za darmo to było wiadomo.
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4062
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#3

#3 Post autor: lbromirs » 27 kwie 2011, 21:20

peper pisze:Ja chce coś takiego do laba a nie na godziny. A że nie będzie za darmo to było wiadomo.
Zmieniła się koncepcja sprzedaży - jak można się było spodziewać, IOU należałoby zabezpieczyć przed kopiowaniem/etc gdyby miało być sprzedawane na UCSach. Usługa będzie bardziej cloudowa. No cóż... ceny nie są IMHO wygórowane, tym bardziej że dla Akademii będzie specjalny program i cennik (no, w każdym bądź razie ma być).

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4918
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#4

#4 Post autor: peper » 27 kwie 2011, 22:00

A dla partnerów? :) I czy będzie tylko IOS czy IOX XR i NX-OS także?
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

horac

#5

#5 Post autor: horac » 27 kwie 2011, 22:53

lbromirs pisze:
peper pisze:Ja chce coś takiego do laba a nie na godziny. A że nie będzie za darmo to było wiadomo.
Zmieniła się koncepcja sprzedaży - jak można się było spodziewać, IOU należałoby zabezpieczyć przed kopiowaniem/etc gdyby miało być sprzedawane na UCSach. Usługa będzie bardziej cloudowa. No cóż... ceny nie są IMHO wygórowane, tym bardziej że dla Akademii będzie specjalny program i cennik (no, w każdym bądź razie ma być).
Nie wiem czy wiesz Lukasz, ale obraz pod Unixa juz dawno lata po sieci z opisem co i jak, takze ta akcja z placeniem za labowanie zagadnien L3 jest lekko nie trafiona, no ale Cisco widocznie myslalo ze jest inaczej :)

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4062
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#6

#6 Post autor: lbromirs » 27 kwie 2011, 23:07

horac pisze:Nie wiem czy wiesz Lukasz, ale obraz pod Unixa juz dawno lata po sieci z opisem co i jak, takze ta akcja z placeniem za labowanie zagadnien L3 jest lekko nie trafiona, no ale Cisco widocznie myslalo ze jest inaczej :)
Wiele rzeczy 'lata' po sieci.

horac

#7

#7 Post autor: horac » 27 kwie 2011, 23:14

To dlaczego nie bierze sie tego pod uwage, ze ktos z wewnatrz puscil w siec cos co bylo objete klauzula top secret w Cisco, tylko wypuszcza na rynek produkt ktory w porownaniu z open source Dynamips jesli chodzi o L3 wypada blado ? bo jesli chodzi o IOU pod L3 trzeba bylo sie bawic w osobne kreowanie polaczen dla kazdego laba, nie mozna bylo miec jednej fizycznej topologii i tworzyc wiele logicznych, bo nie bylo L2 i wsparcia dla vlanow.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4062
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#8

#8 Post autor: lbromirs » 27 kwie 2011, 23:22

horac pisze:To dlaczego nie bierze sie tego pod uwage, ze ktos z wewnatrz puscil w siec cos co bylo objete klauzula top secret w Cisco
"Wzięło się pod uwagę". Ale akurat nie miejsce do rozprawiania co się dalej z tematem stało.
horac pisze:tylko wypuszcza na rynek produkt ktory w porownaniu z open source Dynamips jesli chodzi o L3 wypada blado ?
Jeśli chodzi o L3, na IOU są interfejsy ATM, E1, Ethernet. Nie wiem co ma blado to w porównaniu do dynamipsa.
horac pisze:bo jesli chodzi o IOU pod L3 trzeba bylo sie bawic w osobne kreowanie polaczen dla kazdego laba
Nie trzeba. Jest plik konfiguracyjny o analogicznym poziomie skomplikowania co w dynamipsie.
horac pisze:nie mozna bylo miec jednej fizycznej topologii i tworzyc wiele logicznych
Można.
horac pisze:bo nie bylo L2 i wsparcia dla vlanow.
Jest. Cóż... jak widać mówimy chyba jednak o dwóch różnych produktach, bo w IOU jest wsparcie dla L2. Nawiasem mówiąc używane od jakiegoś czasu w labach troubleshootingowych w scenariuszach dla CCIE.

Awatar użytkownika
gangrena
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
Posty: 2349
Rejestracja: 08 mar 2004, 12:17
Lokalizacja: Wawa

#9

#9 Post autor: gangrena » 27 kwie 2011, 23:22

horac pisze:To dlaczego nie bierze sie tego pod uwage, ze ktos z wewnatrz puscil w siec cos co bylo objete klauzula top secret w Cisco, tylko wypuszcza na rynek produkt ktory w porownaniu z open source Dynamips jesli chodzi o L3 wypada blado ? bo jesli chodzi o IOU pod L3 trzeba bylo sie bawic w osobne kreowanie polaczen dla kazdego laba, nie mozna bylo miec jednej fizycznej topologii i tworzyc wiele logicznych, bo nie bylo L2 i wsparcia dla vlanow.
To rozważanie nie ma sensu. IOU w swym zamyśle nie został stworzony dla użytkowników spoza grona developerów. Ma swoje zdecydowane zalety w porównaniu do Dynamipsa, choć ten ostatni też ma swoje zalety w stosunku do IOU. Udostępnienie IOU w takiej, czy innej formie jest jednak ciekawą opcją dla nas inżynierów i nie zmieni tego jakiś stary obraz krążący po sieci.

horac

#10

#10 Post autor: horac » 27 kwie 2011, 23:33

Lukasz ale to wsparcie dla L2 jest teraz od niedawna od 17 stycznia jak mnie pamiec nie myli dla CCIE R&S w sekcji TS. Wczesniej go nie bylo.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4062
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#11

#11 Post autor: lbromirs » 27 kwie 2011, 23:51

horac pisze:Lukasz ale to wsparcie dla L2 jest teraz od niedawna od 17 stycznia jak mnie pamiec nie myli dla CCIE R&S w sekcji TS. Wczesniej go nie bylo.
Hmm, ale o czym my właściwie rozmawiamy? Kiedy co i na jakich zasadach pojawiło się w sofcie do którego mamy dostęp, czy na egzaminie CCIE R&S czy w ramach wynajmowanych labów?

Nikt Cię nie zmusza do kupowania labów na IOU.

horac

#12

#12 Post autor: horac » 28 kwie 2011, 00:29

lbromirs pisze:
horac pisze:Lukasz ale to wsparcie dla L2 jest teraz od niedawna od 17 stycznia jak mnie pamiec nie myli dla CCIE R&S w sekcji TS. Wczesniej go nie bylo.
Hmm, ale o czym my właściwie rozmawiamy? Kiedy co i na jakich zasadach pojawiło się w sofcie do którego mamy dostęp, czy na egzaminie CCIE R&S czy w ramach wynajmowanych labów?

Nikt Cię nie zmusza do kupowania labów na IOU.
Chodzilo mi o to kiedy oficjalnie podano ze cos takiego do IOU zostalo dodane jak L2, a kiedy to juz w Cisco bylo wewnetrznie to tego nikt po za ta firma nie wie.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4062
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#13

#13 Post autor: lbromirs » 28 kwie 2011, 08:39

horac pisze:Chodzilo mi o to kiedy oficjalnie podano ze cos takiego do IOU zostalo dodane jak L2, a kiedy to juz w Cisco bylo wewnetrznie to tego nikt po za ta firma nie wie.
IOU jest narzędziem wewnętrznym firmy Cisco. Dywagacje kiedy coś zostało dodane albo usunięte są, delikatnie mówiąc, nie na miejscu.

horac

#14

#14 Post autor: horac » 28 kwie 2011, 10:54

Przeciez to byla oficjalna informacja od Cisco, ze dodano L2 do IOU od 17 stycznia 2011

LINK

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4062
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#15

#15 Post autor: lbromirs » 28 kwie 2011, 12:23

horac pisze:Przeciez to byla oficjalna informacja od Cisco, ze dodano L2 do IOU od 17 stycznia 2011
Horac, proszę Cię, czytaj ze zrozumieniem.

Notka dotyczy wzbogacenia egzaminu CCIE o elementy L2, a nie explicite informacji o tym że IOU zostało wzbogacone o L2 i teraz będzie trudniej na egzaminie CCIE. Obraz dla L2 jest dostępny wewnętrznie już od dawna.

Nie wiem o jakim konkretnie obrazie IOU mówisz i którego używasz, rozumiem że nie ma funkcji L2 i to Cię boli. Jeśli faktycznie jesteś w posiadaniu obrazu IOU/IOL to zgodnie z prawem to co robisz jest kradzieżą i złamaniem prawa licencyjnego, więc tak jak napisałem wyżej - cała dyskusja staje się powoli kuriozalna.

W szczególności nie będę udowadniał wyższości IOU/IOL nad dynamipsem, bo jest oczywista z technicznego punktu widzenia. Abstrahuje w tym momencie od kwestii licencjonowania i prawa licencyjnego - zarówno w kontekście IOU/IOL jak i dynamipsa.

ODPOWIEDZ