Cisco IOU - nic za darmo :(

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
horac

#16

#16 Post autor: horac » 04 maja 2011, 18:50

lbromirs pisze:
horac pisze:Przeciez to byla oficjalna informacja od Cisco, ze dodano L2 do IOU od 17 stycznia 2011
Horac, proszę Cię, czytaj ze zrozumieniem.

Notka dotyczy wzbogacenia egzaminu CCIE o elementy L2, a nie explicite informacji o tym że IOU zostało wzbogacone o L2 i teraz będzie trudniej na egzaminie CCIE. Obraz dla L2 jest dostępny wewnętrznie już od dawna.

Nie wiem o jakim konkretnie obrazie IOU mówisz i którego używasz, rozumiem że nie ma funkcji L2 i to Cię boli. Jeśli faktycznie jesteś w posiadaniu obrazu IOU/IOL to zgodnie z prawem to co robisz jest kradzieżą i złamaniem prawa licencyjnego, więc tak jak napisałem wyżej - cała dyskusja staje się powoli kuriozalna.

W szczególności nie będę udowadniał wyższości IOU/IOL nad dynamipsem, bo jest oczywista z technicznego punktu widzenia. Abstrahuje w tym momencie od kwestii licencjonowania i prawa licencyjnego - zarówno w kontekście IOU/IOL jak i dynamipsa.
Nie mam i nie uzywam zadnego wewnetrznego tajnego softu Cisco, takze te przypuszczenia o tym ze moglbym tego uzywac sa bledne. Widzialem tylko prezentacje z tego jak to sie uzywa i tyle. Wspomnialem tylko ze to w sieci jest w kontekscie placenia za wynajmowanie wirtualnych labow.

Takze w ramach uczciwej rozmowy podaje link do ow materialow:

link

Awatar użytkownika
manius
CCIE
CCIE
Posty: 823
Rejestracja: 08 wrz 2003, 09:02
Lokalizacja: Leighton Buzzard/UK
Kontakt:

#17

#17 Post autor: manius » 22 lip 2011, 21:56

dla tych co lubia wiedziec jak cos 'lata' po sieci ;)

'pojawila' sie nowa wersja IOU tym razem L2/L3 v3
Cisco L2/L3 IOU Rack v3, this version is no longer a LiveCD, but Debian-based VM version, the original has been occupied, and now the package is released, and also unifies all previous versions of the IOU.

This version adds i86bi_linuxl2-upk9-ms network mirroring as well as bridging the real ability to solve many problems before, including memory, while adding a SSH, WEB server, support, equipment, topology and configuration are free to save, will not want to use CD-ROM version of the LiveCD to restore, as recommended version of VMware's high point, I use VMware Workstation 7, there is no test for the low version. If hands-on ability, and can extract the files inside, inside of Linux to run on their own.
A CCIE does not necessarily make someone a good engineer. NOT having a CCIE does not necessarily make someone a bad engineer (or not as good). All we can do is strive to make ourselves individually better! (SM)

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4062
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#18

#18 Post autor: lbromirs » 23 lip 2011, 11:55

manius pisze:dla tych co lubia wiedziec jak cos 'lata' po sieci ;)

'pojawila' sie nowa wersja IOU tym razem L2/L3 v3
No tak, ale to w ogóle jest IOL, a nie IOU. To jeszcze zupełnie inna bajka, IOL nie jest nawet wewnętrznie budowane równolegle do wydań normalnego IOSa, brakuje tam nadal wielu rzeczy od buildu do buildu.

Ale jak ściągneliście to pewnie ocenicie lepiej sami.

Awatar użytkownika
kktm
CCIE
CCIE
Posty: 2025
Rejestracja: 20 paź 2004, 14:43
Lokalizacja: Wrocław

#19

#19 Post autor: kktm » 23 lip 2011, 11:59

manius pisze:
'pojawila' sie nowa wersja IOU tym razem L2/L3 v3
sweet
"Trust no one"

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 855
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Barczewo

#20

#20 Post autor: martino76 » 23 lip 2011, 12:33

manius pisze:dla tych co lubia wiedziec jak cos 'lata' po sieci ;)

'pojawila' sie nowa wersja IOU tym razem L2/L3 v3
Cisco L2/L3 IOU Rack v3, this version is no longer a LiveCD, but Debian-based VM version, the original has been occupied, and now the package is released, and also unifies all previous versions of the IOU.

This version adds i86bi_linuxl2-upk9-ms network mirroring as well as bridging the real ability to solve many problems before, including memory, while adding a SSH, WEB server, support, equipment, topology and configuration are free to save, will not want to use CD-ROM version of the LiveCD to restore, as recommended version of VMware's high point, I use VMware Workstation 7, there is no test for the low version. If hands-on ability, and can extract the files inside, inside of Linux to run on their own.
Fajnie dziala, ale jesli chodzi o L2 za bardzo nie mozna poszalec jest problem z kolizjami na interfejsach, przez co STP ciagle sie przelicza. Z tego co zauwazylem nie dziala rowniez eterchannel i nie ma mozliwosci uzycia port security.

Zauwazylem rowniez, ze interfejsy sa typu Shared jesli zrobimy sh span sum. Fajny sofcik ale L2 nie ma chyba takich mozliwosci jak L3 pod dynagen gdzie mozna sobie podpiac rozne IOS'y w zaleznosci od potrzeb.

horac

#21

#21 Post autor: horac » 23 lip 2011, 20:48

martino76 pisze:
manius pisze:dla tych co lubia wiedziec jak cos 'lata' po sieci ;)

'pojawila' sie nowa wersja IOU tym razem L2/L3 v3
Cisco L2/L3 IOU Rack v3, this version is no longer a LiveCD, but Debian-based VM version, the original has been occupied, and now the package is released, and also unifies all previous versions of the IOU.

This version adds i86bi_linuxl2-upk9-ms network mirroring as well as bridging the real ability to solve many problems before, including memory, while adding a SSH, WEB server, support, equipment, topology and configuration are free to save, will not want to use CD-ROM version of the LiveCD to restore, as recommended version of VMware's high point, I use VMware Workstation 7, there is no test for the low version. If hands-on ability, and can extract the files inside, inside of Linux to run on their own.
Fajnie dziala, ale jesli chodzi o L2 za bardzo nie mozna poszalec jest problem z kolizjami na interfejsach, przez co STP ciagle sie przelicza. Z tego co zauwazylem nie dziala rowniez eterchannel i nie ma mozliwosci uzycia port security.

Zauwazylem rowniez, ze interfejsy sa typu Shared jesli zrobimy sh span sum. Fajny sofcik ale L2 nie ma chyba takich mozliwosci jak L3 pod dynagen gdzie mozna sobie podpiac rozne IOS'y w zaleznosci od potrzeb.
w dodatku IOS dosc biedny, np w EIGRP nie ma leak-map, to jakis crap, ja tam ufam dynampisowi, na tyle co potrzebuje to mi starczy, IOU jest prohibited by Cisco do ich uzytku. Dopoki sami nie zdecyduja ze to ma sie pojawic publicznie dopoty beda sie pojawialy jakies imitacje tych rozwiazan ktorymi nawet nie warto sobie glowy zawracac. Druga sprawa na 100% jest to nielegalne i uzywanie tego typu rozwiazan kloci sie z polityka Cisco, poprawcie mnie jesli sie myle.

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 843
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#22

#22 Post autor: xal » 23 lip 2011, 21:30

Uzywanie dynamipsa tez jest nielegalne :-) No, moze nie tyle dynamipsa co IOSa na nim biegajacego :-)

dudoslaw
member
member
Posty: 47
Rejestracja: 16 paź 2008, 16:34
Lokalizacja: UK

#23

#23 Post autor: dudoslaw » 11 mar 2013, 22:53

witam,
czy cos sie zmienilo od ostatniego posta w tej materii?
Bo nie wiem czy warto czas na IOU poswiecac, pojawil sie moze jakis dobry interface do tego lub cus?
Najbardziej szczerze mowiac to przekonaloby mnie pelna opcja z emulowaniem L2

Thx

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4062
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#24

#24 Post autor: lbromirs » 11 mar 2013, 23:28

Zmieniło się. Na Cisco Forum 2013 pokażemy wiele z tych rzeczy na żywo i bardzo chętnie odpowiemy na różne pytania. Partnerzy też będą wiedzieli co i gdzie i jak.

dudoslaw
member
member
Posty: 47
Rejestracja: 16 paź 2008, 16:34
Lokalizacja: UK

#25

#25 Post autor: dudoslaw » 11 mar 2013, 23:31

lbromirs pisze:Zmieniło się. Na Cisco Forum 2013 pokażemy wiele z tych rzeczy na żywo i bardzo chętnie odpowiemy na różne pytania. Partnerzy też będą wiedzieli co i gdzie i jak.
brzmi interesujaca ale troche daleko mam, a beda jakies zrzuty (video) z konferencji?

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4062
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#26

#26 Post autor: lbromirs » 11 mar 2013, 23:53

dudoslaw pisze:
lbromirs pisze:Zmieniło się. Na Cisco Forum 2013 pokażemy wiele z tych rzeczy na żywo i bardzo chętnie odpowiemy na różne pytania. Partnerzy też będą wiedzieli co i gdzie i jak.
brzmi interesujaca ale troche daleko mam, a beda jakies zrzuty (video) z konferencji?
Na Cisco Forum 2013 pokażemy wiele z tych rzeczy na żywo i bardzo chętnie odpowiemy na różne pytania.

Awatar użytkownika
ormek
wannabe
wannabe
Posty: 147
Rejestracja: 31 sty 2011, 17:40
Lokalizacja: Oln/Elb/Gda

#27

#27 Post autor: ormek » 13 mar 2013, 15:16

a na którejś sesji konkretnie?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, 20:06 przez ormek, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli nie ma rozwiązania to nie ma problemu!

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4062
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#28

#28 Post autor: lbromirs » 13 mar 2013, 15:46

ormek pisze:a na którejść sesji konkretnie?
Plenarnej i mojej z Bartkiem w czwartek.

ODPOWIEDZ